Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 08, 2019

Οι Αγίες (Αυγούστες) Υπομονή-Ειρήνη και Ε. Δούκα

Γράφει η Ειρήνη Κομνηνού*

Οι Γυναίκες είμαστε τα θεμέλια τού Eλληνικού έθνους, όπως πολύ σωστά εiχε επισημάνει ο πατήρ Σάββας Αχιλλέως.

Η ηθική ζωή και η Ελληνική Παιδεία είναι τα διαχρονικά στηριγματα του Εθνους.

Το μέλλον της πατρiδας θα πρέπει να ξαναγίνει το βασικό μας μέλημα.


Εiναι γνωστή h ρήση του Περικλέoυς στους αρχαίους Αθηναίους: «Καλώς μεν γαρ φερόμενος ανήρ το καθ’ εαυτόν διαφθειρομένης της πατρίδος ουδέν ήσσον ξυναπόλλυται, κακοτυχών δε εν ευτυχούσι πολλώ μάλλον διασώζεται». (Θουκ., Β΄60).


Όλοι γνωρίζουν πως ο Ελληνισμός σκλαβώθηκε
πνευματικά, όταν απελευθερώθηκε από την Tουρκική θηριωδία.



Η εξουσια της νεας ταξης υπαρχει πλέον στις μέρες μας σε ποικίλους θεσμούς και ιδιαιτέρως σε αυτόν της δημόσιας εκπαίδευσης, η οποία εχασε οριστικα την ιδιοτητα του εθνικου, παιδαγωγικου και κοινωνικού αγαθού.

Το ένα κρατος μετα το άλλο υποκυπτουν στην νεα ταξη πραγματων.

Ο βαθμός της εθνικής ανεξαρτησίας και η δυνατότητα των κρατών να ορίζουν ανεξάρτητη εθνικη-παιδαγωγικη πολιτική μειώνεται δραματικά ειτε εξανεμίζεται.

Στην Ελλαδα τα πραγματα είναι ακομη χειροτερα διοτι από τον Ιουνιο του 2010 εχει καταλυθεί το Ελληνικο συνταγμα και εχει γινει πραξικοπημα. (1)


Η πολιτιστική πενία της εποχής μας επιβάλλει να στραφούμε στις πνευματικές πηγές των προγόνων μας, να ενστερνιστούμε τις διαχρονικές αξiες τους, όπως αυτές καλλιεργήθηκαν μέσα στην Ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, ώστε να μπορέσουμε να ξεφυγούμε από το πνευματικό τέλμα που μας εγκλώβισε η σύγχρονη εποχή.


Η παιδεία μας σήμερα, εγκατέλειψε την ψυχή του παιδιού και στράφηκε στον εγκέφαλο του. “Παιδεία εστί ου την υδρία πληρώσαι, αλλά ανάψαι αυτήν” έλεγε ο Πλάτωνας.


Οι Τρεις Ιεράρχες λενε οτι υπόβαθρον της κατά Χριστόν φιλοσοφίας θεωρούν την αρχαιοελληνική παιδεία και φτάνουν από τον καλό καγαθό πολίτη του κόσμου, με την μάθηση και την πίστη, στον καλοκάγαθο πολίτη του ουρανού.

“Ο γαρ Θεός πλάττων τον άνθρωπο ουκ εποίησεν αυτόν δούλον, αλλ’ ελεύθερον” μας δiδαξε ο Άγιος Γρηγόριος
.


Η γλώσσα του Πλάτωνα πιο γλυκιά καi απο το μέλι μας δίδαξαν μεταξύ άλλων οι Τρεις Ιεράρχες.

Ιδού ο κρυμμένος θησαυρός, να ο δρόμος για μια αληθινή παιδεία.


“Η παιδεία” γράφει ο Χρυσόστομος, “είναι μέγιστο αγαθό για τον άνθρωπο, είναι μετάληψη αγιότητας.

Αυτή ξεριζώνει από τον άνθρωπο την ραθυμία, τις πονηρές επιθυμίες, το πάθος για τα υλικά αγαθά, αυτή αναμορφώνει την ψυχή, αυτή καθιστά την ψυχή, με την χάρη του Αγiου Πνεύματος, αγία”.

“Είναι πολύ ωφέλιμη στον άνθρωπο, αλλά απαιτεί πολύ επίμονη προσπάθεια, ώστε να ξεριζωθούν από την ψυχή του παιδαγωγού αδυναμίες και πάθη”.

Η παιδεία μας σήμερα, εγκατέλειψε την ψυχή του παιδιού και στράφηκε στον εγκέφαλο του.


“Παιδεία εστί ου την υδρία πληρώσαι, αλλά ανάψαι αυτήν” έλεγε ο Πλάτωνας.

Δίνουμε στά παιδιά γνώσεις και αφήνουμε τις ψυχές τους.

Ουδέποτε υπήρχαν στον κόσμο και στον τόπο μας τόσοι "εγγράμματοι" και τέτοια φτώχεια πνευματική οπως στήν εποχή μας.

Εμποτισμένοι εδώ και 170 χρόνια από το πνεύμα των Γερμανών-Βαυαρών, θεωρούν κάποιοι απαiδευτοι το Βυζάντιο, ως μiα περίοδο "σκοταδισμού και μηχανορραφιών".

Για να γίνουμε σαν τα δήθεν φωτισμένα έθνη της Ευρώπης, πρέπει να αποκηρύξουμε “το πάτριον θρήσκευμα και παν Ελληνικόν”, όπως έγραφε ο καθηγητής Βερναρδάκης.

Αρκετοi εδώ και δεκαετίες αναπαράγουν καi πιστεύουν της θεωρiες της "πολιτισμένης" Δύσης, και δεν σπεύδουν στην μοναδική-αστείρευτη πηγή, γνώσεως των Πατέρων της Εκκλησίας.

Γιά αυτό ένας ακόμη μεγάλος λόγιος ο " Άγιος" τών γραμμάτων μας, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ενστερνιζόμενος τα λόγια του Χρυσοστόμου γράφει :


“Να παύσει η συστηματική περιφρόνησης της θρησκείας εκ μέρους των πολιτικών ανδρών, επιστημόνων, λογίων, δημοσιογράφων και άλλων. Να συμμορφωθεί η ανωτέρα τάξις με τα έθιμα της χώρας.

Να γίνει προστάτης των πατρίων και όχι διώκτρια.

Να ασπασθεί και να εγκολπωθεί τα εθνικός παραδόσεις.

Να μην περιφρονεί ό,τι παλαιόν, ό,τι εγχώριον, ό,τι Ελληνικόν.

Να μην νοθεύονται τα οικογενειακά και θρησκευτικά έθιμα.

Να μη μιμώμεθα πότε τους παπιστάς πότε τους προτεστάντας, να μην χάσκωμεν προς τα ξένα, να τιμώμεν τα πάτρια, ως πότε θα είμεθα αχαρακτήριστοι Γραικύλοι;”.

“Η Ρωμανία κι αν επέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο”, έψαλλε ο ποντιακός ελληνισμός.

Θα ανθίζει η Ρωμανία όταν τιμά τα πάτρια.

Σήμερα θα κάνω αναφορά σε τρεiς μεγάλες Ελληνίδες της Ελληνικής-Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.




Η Ειρήνη Δούκα ήταν σύζυγος του Αλέξιου Κομνηνού και μητέρα της διανοούμενης Άννας Κομνηνής, μελετούσε αγιογραφικά κείμενα και έκανε δωρεές σε μοναχούς και σε επαiτες.

Η Ειρήνη Δούκαινα συνόδευε τον άνδρα της σε αρκετές από της νικηφόρες εκστρατείες του και τον ενθάρρυνε και τον θεράπευε.
Επi τών ημερών της σε μόνιμη βάση σε καθορισμένες ώρες μέσα στο παλάτι εψελναν εκκλησιαστικούς ύμνους



Η Αγία Ειρήνη έζησε τον 12ο αιώνα μ.Χ. και ήταν κόρη ωραία και ενάρετη.


Η ενάρετη βασίλισσα Ειρήνη, ξόδευε με απλοχεριά σε φιλανθρωπικά έργα.
Μονάχη πήγαινε σε φτωχικές καλύβες, για να δώσει όχι μόνο χρήματα, αλλά και ανώτερη ενίσχυση και παρηγοριά της ελπίδας στο Χριστό.


Επίσης έκτισε γηροκομεία και ξενώνες, και άφησε σ' αυτά μεγάλα χρηματικά ποσά για την ασφαλή και άνετη συντήρηση τους.


Η Ελένη - Αγία Υπομονή απεδείχθη εξαιρετικός άνθρωπος που συγκέντρωνε μεγάλες αρετές, και ψυχική δύναμη.


Έδειξε ότι είχε απόλυτη συναίσθηση τόσο της θέσης της και των περιστάσεων, όσο και του ρόλου που αυτές της υπαγόρευαν, σε όλα τα επίπεδα.


Αγαπούσε τον λαό. Ήταν η μεγάλη Μητέρα που όλοι οι Ελλ ηνες μπορούσαν να προστρέξουν. Συμμεριζόταν τις αγωνίες τους και τις ανησυχίες τους ενώπιον των φοβερών εθνικών κινδύνων και προσπαθούσε πάντοτε με την προσευχή, με την πραότητά της, σε συνδυασμό με γλυκά-παρηγορητικά της λόγια να τους ενισχύσει.

Στάθηκε αντάξια του φιλόσοφου και φιλόχριστου συζύγου της Μανουήλ, για 35 συναπτά χρόνια.



Η πολύτεκνη και φιλότεκνη μητέρα γαλούχησε τα παιδιά της, με την γλυκύτατη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, τα οδηγούσε σε ιερά προσκυνήματα και σε σεβάσμια Μοναστήρια της Βασιλεύουσας, και επιζητούσε υπέρ αυτών τις ευχές των αγίων ασκητών και Γερόντων. Τα ανέθρεψε με Ελληνοχριστιανική παιδεία.


Με υπομονή-επιμονή, με προσοχή και προσευχή σμίλεψε τις ψυχές τους.


Ιδιαίτερη ήταν η αγάπη της για τα Μοναστήρια. Εκεί αναπαυόταν, ξεκουραζόταν η ψυχή της, αντλούσε δύναμη και κουράγιο για την συνέχεια.


Αυτό το ενέπνευσε σε όλη την οικογένειά της. Ο σύζυγός της όταν παρέδωσε τον θρόνο στον πρωτότοκο Ιωάννη, δύο μήνες πριν τον θάνατό του , αποσύρθηκε στην Μονή του Παντοκράτορος στην Κωνσταντινούπολη, όπου εκάρη μοναχός.

Η Αγία, μετά τον θάνατο του συζύγου της έγινε μοναχή, με το όνομα Υπομονή. Επiσης τα τρία από τα παιδιά της έγιναν μοναχοί.


Η εξελληνισμένη Ελένη Δραγάζη ήταν φιλάνθρωπος για αυτό βοηθούσε τους φτωχούς.



Οι τρεις Αγίες γυναίκες είχαν κάτι κοινό, διοτι ήταν μονογαμικές-ηθικές, έκαναν πολλές αγαθοεργίες-ελεημοσύνες, και παράλληλα εκκλησιαζόταν τακτικά, ως πραγματικές χριστιανές.

Ακόμη οι τρεiς Αγίες ηταν πολύτεκνες. Απο οκτώ παιδιά είχαν αντίστοιχα οι Αγίες Ελένη - Υπομονή και η Ειρήνη. Επισης η Ειρήνη Δούκα εiχε εννέα παιδιά.



Στο σημείο αυτό να περάσουμε να δούμε τι αναφέρει σχετικά ο κατά γενική ομολογία όλων των πατριωτών, κορυφαίος Έλληνας σε ηθική, παιδεία, θάρρος, αξιοπρεπεια, ευρηματικότητα-δημιουργικότητα, προσφορά την δεκαετία που διανύουμε ο Άγγελος Φ. Γιαννόπουλος :

Καταγγειλτε blog: Μια σημαντική και πολύτεκνη Αγία δεν εορτάζεται ...

https://kataggeilte.blogspot.com/2018/08/blog-post_262.html



Η Αγία Ειρήνη εζησε τον 12ο αιώνα μ.Χ. και ηταν γυναικα ωραια και εναρετη.



Η Ειρηνη εγινε συζυγος και Ελληνιδα στα πλαισια της εθνικης επιβιώσεως-εξωτερικης πολιτικης της Ελληνικης-ρωμαικης αυτοκρατοριας.



Oi προγονοι μας για να επιβιωσουν απο τους αμετρητους εξωτερικους εχθρους εκαναν γαμους με αλλοδαπες πριγκιπισσες για να εχουν συμμαχους.



Η αυτοκρατειρα ηταν ουγγρικης καταγωγης δηλαδή τουρκαλα και μαζι με τον Τουρκο δομεστικο των σχολων Aξουχ αποτελούν μακραν τα μεγαλύτερα παραδείγματα μεταστροφης και αφοσιωσεως


H Βασιλισσα διοτι ηταν Τουρκικης καταγωγης, ηταν μελαμψη.


H αυτοκρατειρα ειχε και Ελληνικες ριζες απο την Ελληνιδα Θεοφανω η οποια παντρευτηκε τον Οθωνα τον β.



Η Ειρηνη δοκιμασε μεγαλες θλιψεις.


Ο αντρας της σε μια εκστρατεια στην Συρια το 1143 μ.Χ., πεθανε.


Αργότερα το ίδιο συνεβη και με τα δύο από τα οκτω παιδιά της.



Η βασιλισσα Ειρηνη βρηκε ανακουφιση στις θλιψεις της μεσα απο την μοναχική ζωή.



Με την συγκατάθεση του αυτοκρατορα και γιου της Μανουηλ του α αποσυρθηκε στην ιερα μονη Παντοκρατορος, οπου και εγινε μοναχη με το ονομα Ξενη.


Παρα τις πίκρες που δέχθηκε στην ζωή της η Αγια Ειρηνη υμνουσε τον Θεο με μεγαλη αγαπη.



Η Αγια Ειρηνη, μετα από τοσα πολλα και ισχυρα χτυπηματα, αγαπησε ακομη περισσοτερο τον Ιησου Χριστο.



Αρκετοι ανθρωποι όταν δεχτουν τοσο σκληρα χτυπήματα από την ζωη, πληγωνονται παρα πολύ, με αποτέλεσμα, να απομακρύνονται από τον Θεο.




Μερικοι εξ αυτων καταληγουν να γινονται αθεοι, ειτε σατανιστες.


Αλλοι, καταντουν αθεοι, να υβριζουν καθημερινα τα θεια.



Αντίθετος η ξεχωριστη Χριστιανη Ειρηνη ηρθε ακομη πιο κοντα στον σωτηρα Χριστο, αγαπησε οσο τιποτε άλλο τον Χριστο, παρα τα απανθρωπα χτυπήματα που δεχτηκε απο την ζωη, χανωντας από βρεφος την μητερα της και εν συνεχεια η ιδια το παιδι της.




Ένα από αυτά τα οποια μας διδαξαν οι ιεροι
προγονοι μας, είναι ότι η μεγαλυτερη αξια σε έναν ανθρωπο ειναι να κρατα την ψυχη στο στομα, να πολεμα, να επιμενει για το αδυνατο, το ακατορθωτο.


Από την στιγμη που δεν θα λυγησει, δεν κανει πισω αλλα θα παραμενει παντοτε σταθερος
ανυποχωρητος,τοτε γινεται το θαυμα που ποτε ενας δειλος δεν μπορει να πιστεψει, καθως το αδυνατο, το ακατορθωτο εχει γινει πλεον δυνατο κερδιζοντας την ζωη και την ελευθερια.


Αυτή ακριβως είναι η διαφορα των αρχαιων προγονων μας, των ΙΕΡΩΝ Ελλήνων, από τους σημερινους ραγιαδες προδοτες.


To ιδιο ακριβως ισχυει σχετικα με την πιστη στον Χριστο.


Όταν οι Ελληνες οι οποιοι εχουν δεχτεi τρομερα- απανθρωπα χτυπήματα από την ζωη, επιτυχουν να διατηρησουν την πιστη τους, την αγαπη τους και της Ελληνικες-χριστιανικες αρχες τους, τοτε όχι μονον δεν απαρνουνται τον Χριστο αλλα ταυτόχρονα μεγαλουργουν.


Όλα αυτά βεβαια διοτι ολοι αυτοι οι αγιοι ειχαν την απαραιτητη Ελληνοχριστιανικη παιδεια από το ξεκίνημα της ζωης τους.



Το πως θα ντυνονται οι γυναικες το καθορισαν οι αρχαιοι Ελληνες σοφοι και οι Αγιοι της Ορθοδοξιας.



Οι ντυμενες γυναικες εχουν αξιοπρεπεια, ενω το βασικο ειναι οτι δημιουργουν υγιεις ερωτικες επιθυμιες και γεννουν Ηρωες, Αγιους και Αγιες.


Αυτο γινοταν εδω και αιωνες.


Στον αντιποδα οι γυμνες γυναικες και οσες απο αυτες αξιζουν δημιουργουν ακαθαρτες ορμες με αποτελεσμα την ανεξελεγκτη σεξουαλικη διαφθορα.


Οι συνεπειες τρομερες και Δυσβασταχτες.


Αυτο διοτι προκαλουν ανηθικοτητα, χυδαιοτητα, αμαθεια, ανομια, αταξια, αδικια, απωλεια της εθνικης κυριαρχιας, παρανομα - προδοτικα
μνημονια,καταλυση του συνταγματος, ανεργια, αστεγους, αυτοκτονιες και εισβολεις.


Η Θρησκεια του Χριστιανισμου μας δινει τα παντα ειρηνη, αγαπη, δικαιοσυνη, αλληλεγγυη, παιδεια, ηθικη, θετικη δημιουργια στις επιστημες, στις τεχνες.



Ο χριστιανισμος σε εξευγενιζει, σε ισορροπει,
διοτι ηρεμει, ομορφαίνει τις ανθρώπινες ψυχές, τις γεμίζει με αγαπη για τον συνάνθρωπο, την ζωη και κάθε τι ωραίο.


Η ταξη του Χριστου ειναι το αλφα και το ωμεγα για την εθνικη και την ατομικη μας επιβιωση.



Τις εποχες που ηταν ντυμενες οι Ελληνιδες το Ελληνικο εθνος μεγαλουργουσε και ηταν στην κορυφη του κοσμου.


Eιχαν την ψυχικη-ηθικη δυναμη οι προγονοι μας να υπερασπιστουν επι αρκετους αιωνες την πατριδα μας απο πολλους εξωτερικους εχθρους.


Εξαιτιας των χρηστων ηθων, του χριστιανισμου και της αρχαιοελληνικης παιδειας, οι προγονοι μας οι Ελληνες του μεσαιωνα από σκλαβοι του Ρωμαικου κρατους, εγιναν διοικητες του, χωρις να χρειαστεί να πολεμησουν ουτε ένα δευτερολεπτο.*


Όλα αυτά διοτι ειχαν θρησκεια τον Χριστιανισμο (στην πραξη) και πολιτισμο τους αρχαιους Ελληνες φιλοσοφους, σοφιστες, ρήτορες, κλπ.



Ο συνδυασμος αυτων των δυο εφερε τα χρηστα ηθη ζωης, χωρις καθολου σεξουαλικη διαφθορα.



Η αμοιβη ηταν η ελευθερια της Ελλαδος τον μεσαιωνα, χωρις να γινει κανενας απολυτος πολεμος.


ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΤΕΛΕΙΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ;



Διοτι οι Ελληνιδες γυναικες του μεσαιωνα, ζουσαν χωρις καθολου σεξουαλικη διαφθορα, κάθε ημερα εκαναν ελεημοσύνες, πηγαιναν σε εσπερινους, αγρυνπιες κλπ.


Της Κυριακες πηγαιναν παντοτε στην Θεια λειτουργεια, η οποια αποτελουσε για εκεινους τροπο ζωης.


Σε εβδομαδιαια βαση επισκεπτοταν φτωχούς στα νοσοκομεια οι οποιοι ηταν αρωστοι ενω δεν ειχαν συγγενείς και φιλους.


Ακομη πηγαιναν και επισκεπτοταν στα φτωχοκομεία, φτωχούς, οι οποιοι δεν ειχαν παρεα και συγγενείς.


Για τους ιδιους λογους επισκεπτοταν κρατουμενους.


Απο αυτες τις ηθικες και μονογαμικες γυναικες γεννηθηκαν και ανατραφηκαν οι αγιοι και οι αγιες της Ελληνικης-ρωμαικης αυτοκρατοριας.



*Η Ειρήνη Κομνηνού ειναι γυμνάστρια-Personal Trainer καi απόφοιτη της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.    


ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ
ΡΑΤΣΙΣΜΟ. 


ΟΣΕΣ ΑΠΑΠΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΤΙΣ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. 


ΓΙΑ ΟΣΟΥ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΕΙΡΑ ΕΙΡΗΝΗ ΔΟΥΚΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΓΙΑ. 

ΗΤΑΝ ΑΓΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΑΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ 
ΛΑΟΣ ΣΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ. 



ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ-ΑΡΘΡΑ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου