Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 27, 2019

Γυναίκα και Αθλητισμός στην Ελληνική φύση

Γράφει η Ειρήνη-Αντωνέλλα Κομνηνού

Η Ελλάδα προσφέρεται γιά νά κάνεις ορεινά αθλήματα καθώς διαθέτει όλες τις μορφολογίες και τις καιρικές συνθήκες, για να γυμναστεiτε και για να έρθετε σε επαφή με την φύση.


Ορεινή ποδηλασία, ορειβασία, αναρρίχηση, τρέξιμο κλπ.

Στο ορεινό τρέξιμο (mountain trail running), εχουμε μονοπάτια τά οποια, έχουν πολλαπλές κλίσεις και περνούν από διάφορα είδη εδαφών, όπως πεδιάδες, βραχώδη εδάφη, λόφους, δάση, κλπ.


Οι μεγάλες κλίσεις, ή τα εξαιρετικά δύσκολα εδάφη, απαιτούν καμιά φορά περπάτημα ή σκαρφάλωμα.

Η ορεινή ποδηλασία είναι ένα άθλημα, στο οποίο ο αθλητής – αναβάτης, οδηγεί ένα ποδήλατο (mountain bike) ειδικά κατασκευασμένο, για εκτός δρόμου διαδρομές μέσα στη φύση, σε δασικούς δύσβατους δρόμους, αλλά και μονοπάτια.

Απαιτείται πολύ καλή φυσική κατάσταση, αντοχή, ισορροπία, αυτονομία και -φυσικά- ποδηλατικές δεξιότητες.

Επίσης, συχνά χρειαζεται από τον ποδηλάτη, η δυνατότητα επιδιόρθωσης του ποδηλάτου σε περίπτωση βλάβης.

Χωματόδρομοι, λόφοι, μονοπάτια ανάμεσα σε δέντρα, ορεινά δάση ανοιχτά .

Ένα δίκτυο δρόμων, λόφων και δασών δίπλα στην πόλη, αλλά και ορεινών συμπλεγμάτων που είναι ανοιχτά για δραστηριότητες, δημιουργούν τiς καλύτερες πρυποθεσεις για ποδηλασία βουνού.

Δεν είναι μόνο η παρθένα φύση και τα ανέγγιχτα τοπία της Ελλάδας, οι Εθνικοί Δρυμοί, τα υποβλητικά φαράγγια,οι λiμνες, τα ορμητικά ποτάμια, οι απάτητες κορυφές, τα αλπικά λιβάδια, τα δάση, οι λιμνες και οι τεράστιοι κάθετοι βράχοι, που μοιάζουν με γλυπτά.

Επίσης είναι και το μοναδικό κλίμα που κάνει την Ελλάδα ιδανικό τόπο για τα σπορ βουνού.


Η ποδηλασία στο βουνό είναι μια μοναδική εμπειρiα.

Κάθε εποχή έχει τη δική της γοητεία. Από την άνοιξη μέχρι τον χειμώνα τα τοπία κυριολεκτικά μεταμορφώνονται, προσφέροντας αξέχαστες εικόνες, όσες φορές και αν τα επισκεφθείτε.

Τόποι ασύλληπτης φυσικής ομορφιάς θα φιλοξενήσουν όποια δραστηριότητα αγαπάτε να κάνετε στο βουνό: αναρρίχηση, πεζοπορία, ποδηλασία βουνού, σκι, ορειβασία.

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΖΩΗΣ

Κανοντας σπόρ στό βουνό θα δειτε μεταξυ αλλων την μοναδική θέα από ένα μοναστήρι που εiναι σε βράχια, είτε θα κολυμπήσετε στiς κρυφες παραλίες, θα ανακαλύψετε άγνωστους στο ευρύ κοινό χώρους, μοναστήρια, μικρούς ορεινούς οικισμούς κλπ.

Οι εναλλαγές του τοπίου μέσα στην ίδια διαδρομή μερικών χιλιομέτρων είναι εκείνες που ενθουσιάζουν τους πεζοπόρους και μετατρέπουν την πεζοπορία στην Ελλάδα σε αξέχαστη εμπειρία.


Με δύο λόγια χρειάζονται θυσίες. Τα αγαθά κόποις κτώνται. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει σε όλους τους τομείς.

Για το τέλειο γυμνασμένο γυναίκειο σώμα χρειάζεται πολύωρος ύπνος, σωστή διατροφή, χωρiς σουβλάκια, πίτσες, αλάτι, ζάχαρη, αλκοόλ, κάπνισμα κλπ.


Με δύο λόγια χρειάζονται θυσίες. Τα αγαθά κόποις κτώνται. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει σε όλους τους τομείς.

Eμεiς οι γυναίκες χάνουμε το λίπος πιο αργά από τους άνδρες και η καρδιά μας χτυπά πιο γρήγορα από των ανδρών.

Γυναίκες και Άθληση. Αποκτήσετε τέλεια εμφάνιση με ολα τα ενδιαφέροντα αθλήματα οπως εiναι τα ομαδικά, ο στiβος και το mountain bike-down hill.

Οι γυναίκες πρέπει να γυμναζόμαστε συστηματικά.

Η άθληση συμβάλει στην βελτίωση της εμφάνισης και της γενικής υγείας. Συμβάλει η άσκηση στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής μας σε όλες τις φασεις της ζωής μας.

Μην ξεχνάτε ότι η άσκηση δίνει σε εμας τις γυναίκες την αίσθηση της ολοκλήρωσης, η οποία σχετίζεται με την αυτοεκτίμηση μας.

Πέρα από τα οφέλη στην υγεία που μας προσφέρει, είναι ένα σημαντικό συστατικό για την ποιότητα ζωής ολων τών γυναικών.

Η άσκηση εξατομικεύεται σύμφωνα με τους στόχους κάθε γυναίκας και ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει. Επίσης είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας τους διαφορετικούς παράγοντες κάθε γυναίκας, όπως την ηλικία, την ορμονική και διατροφική κατάσταση.

Διότι αυτα παίζουν ρυθμιστικό ρόλο στον καθορισμό των προγραμμάτων.

Ποιο είναι το καλύτερο είδος άσκησης για εμας τις γυναίκες ; Ποια πρέπει να είναι η συχνότητα και η διάρκεια της άσκησης ;

Η γυμναστική βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα;

Επίσης βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης, η οποία έχει πληξει το φύλο μας, σύμφωνα με αρκετές μελέτες.

Οσες γυμναζομαστε εχουμε απαλλαγει απο τις ενοχηλσεις πριν και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Αυτο διοτι κάνοντας γυμναστική, παράγει ο εγκέφαλος τις ενδορφίνες, οι οποίες μειώνουν το αίσθημα του πόνου, μας χαρίζουν ευφορία και καλή διάθεση, καθώς επίσης είναι αντιγηραντικές και αντι-στρες.


Διατηρουν την ψυχική και σωματική μας υγεία σε άριστη κατάσταση.

Οι ενδορφίνες εκκρίνονται στον οργανισμό μας έως και 500% μετά από 30 λεπτά αερόβιας άσκησης.

Οι γυναικείες ορμόνες (τα οιστρογόνα), βελτιώνουν την ψυχική μας διάθεση, αυξάνουν τον μεταβολισμό και την διάσπαση σωματικού λίπους κατά τη διάρκεια των ασκησεων.

Αυξάνεται μετά την άσκηση και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα μέχρι και 4 ώρες μετά. Δυστυχώς, όμως, μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση.

Προτιμήστε τα extreme sports για να αδυνατίσετε! και πολύ εμφανίσιμες

Η αδρεναλίνη που εκκρίνεται στον οργανισμό με το αίσθημα του κινδύνου, μας προκαλεί την διάσπαση του λίπους και αυξάνει την απόδοση της καρδιακής λειτουργίας.

Δεν είναι τυχαίο που οι λάτρεις αυτών των σπορ είναι αδύνατοι καi πολύ καλα γυμνασμένοι .

Προσωπικα για να διατηρoυμαι σε τέλεια φόρμα εχω επιλέξει το mountain bike.

Η φύση μας δίνει Ποιότητα Ζωής και ενεργεια, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους.


ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΗΤΑΝ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΕ ΣΥΝΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΕΤΕΣ.

Ως παράδειγμα θα αναφέρω οτι γιά νά έπαιρνε μiα γυναiκα αξιόλογες θέσεις επι Βυζάντινης αυτοκράτοριας έπρεπε να εiναι ηθική, μονογαμική, εμφανiσιμη καi μέ υψηλή παιδεiα.

*Η Ειρήνη-Αντωνέλλα 





Κομνηνού ειναι γυμνάστρια-Personal Trainer καi απόφοιτη της Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
   

ΕΙΡΗΝΗ-ΑΝΤΩΝΕΛΛΑ 

ΚΟΜΝΗΝΟΥ-ΑΡΘΡΑ

ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΜΝΗΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου