Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαρτίου 23, 2019

Πρώτο SOMA Workshop: Παραπληροφόρηση εκτός συνόρων και τρόποι καταπολέμησης

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Στο Μιλάνο έλαβε χώρα το πρωτο εργαστήριο του Κοινωνικού Παρατηρητηρίου για τη Παραπληροφόρηση και Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων (SOMA) με θέμα Διασυνοριακή
Παραπληροφόρηση και Τρόποι Καταπολέμησης που διοργανώθηκε από την εταιρία ATC – Athens Technology Center (Ελλαδα), Aarhus University (Δανία), LUISS University (Iταλία), Pagella Politica (Ιταλία) και T6 Ecosystems (Ιταλία). [πηγή]

Η παραγωγή, κατανάλωση και διασπορά της παραπληροφόρησης διαδικτυακά απασχολεί σοβαρά πολλές χώρες και οργανισμούς και το SOMA φιλοδοξεί να αναπτύξει ένα πλαίσιο αξιολόγησης και ανάλυσης της ογκώδους ροής της πληροφορίας στη ψηφιακή εποχή. Στη συνάντηση συζητήθηκαν παραδείγματα διασποράς παραπληροφόρησης, όπως το δίκτυο ιστοσελίδων που λειτούργησε στα Σκόπια και πέτυχε να διασπείρει τεράστιο όγκο ψευδών ειδήσεων σε ελάχιστο χρόνο. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν εργαλεία που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο και μπορούν να εντοπίσουν την προέλευση των Fake News, το τρόπο διασποράς τους στα κοινωνικά δίκτυα, ακόμη και τους υπαίτιους πίσω από τη δημιουργία τους.

Ένα κλασικό παράδειγμα διασυνοριακής παραπληροφόρησης, είναι ο ισχυρισμός που κυκλοφόρησε τον περασμένο Αύγουστο αναφορικά με βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα και απεικόνιζε «στημένο» σκηνικό με μετανάστες να παλεύουν με τα κύματα στη Κρήτη. Όλα ξεκίνησαν με ένα βίντεο το οποίο ανέρτησε ένας Τσέχος αστυνομικός στο Facebook το οποίο έγινε viral σε πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία, Πολωνία και φυσικά Ελλάδα. Σχετική κατάρριψη του ισχυρισμού έκανε πρώτο το AFP και κατόπιν τα Ellinika Hoaxes με περισσότερα στοιχεία. Πριν όμως η είδηση διαψευστεί, είχε κάνει το γύρο του παγκόσμιου διαδικτύου.



Έγινε επίσης αναφορά στη πρωτοβουλία FactCheckEU στην οποία συμμετέχουν τα Ellinika Hoaxes και είναι μια ευρωπαϊκή προσπάθεια καταπολέμησης της παραπληροφόρησης ενόψει των Ευρωεκλογών του ερχόμενου Μαΐου. Στο FactCheckEU οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να διαβάσουν για ψευδείς ειδήσεις που μεταφράζονται σε 11 γλώσσες, ανάμεσά τους και τα Ελληνικά.

Ο Νίκος Σαρρής της ATC Innovation Lab είναι συντονιστής του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή SOMA πρότζεκτ. Παρουσίασε εργαλεία όπως το TruthNest που εξετάζει την αξιοπιστία περιεχομένου που διακινείται μέσω Twitter και το Τruly Media που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Deutsche Welle. Και τα δυο εργαλεία ελέγχουν και βοηθούν στην κατανόηση ενημερωτικού περιεχομένου που διακινείται μέσω διαδικτύου. Σκοπός είναι αυτά τα εργαλεία να γίνουν διαθέσιμα σε fact checkers μέσω του παρατηρητηρίου SOMA μέσα στους επόμενους μήνες για να τους βοηθήσουν στην καταπολέμηση των fake news.

Στο εργαστήρι παραβρέθηκε εκπρόσωπος του Facebook που εξήγησε τα μέτρα που λαμβάνει η εταιρία για τη καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Του απευθύναμε ερώτημα σχετικά με τη μη ύπαρξη ανθρώπων για έλεγχο της ροής πληροφοριών του Facebook (3rd party fact checkers) σε 20 από τις 28 συνολικά χώρες-μέλη της ΕΕ (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) και τα προβλήματα που προκύπτουν από τη χρήση του σχετικού αλγόριθμου. Η απάντηση ήταν πως υπάρχει θέληση για επέκταση του μέτρου των 3rd party fact checkers και σε άλλες χώρες τις ΕΕ, χωρίς ωστόσο να αναφέρει σχετικό χρονοδιάγραμμα.

Τα Ellinika Hoaxes εκπροσωπήθηκαν από τον Θάνο Σιτίστα Επαχτίτη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου