Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Απριλίου 12, 2019

Ο ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ αλλά ΜΑΣ ΤΟ ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΑΙΩΝΕΣ

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Πολλοί «μύθοι» που περιγράφονται από αρχαίους Έλληνες συγγραφείς «κρύβουν» μέσα τους λεπτομέρειες που προσπεράστηκαν. Γνωρίζουμε την «επιφάνειά» τους αλλά σχεδόν κανείς δεν κοίταξε «ανάμεσα στις γραμμές» και στο τι ήθελε να πει ο ποιητής…

Αρκετοί «μύθοι» έχουν αποδειχτεί ότι περιέγραφαν μία πραγματικότητα τελείως διαφορετική από αυτήν που θα μπορούσαμε να αντιληφθούμε.


Ίσως, το ίδιο να συμβαίνει και στην συγκεκριμένη περίπτωση…

Διαβάζουμε στο alfeiospotamos:

ΑΠΟΛΛΟΔΩΡΟΣ, «ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ».

24.[Κάδμος δε ανθ’ ών έκτεινεν αίδιον ενιαυτόν εθήτευσεν Άρει’ ήν δε ο ενιαυτός τότε οκτώ έτη.]

{Ο Κάδμος επειδή είχε σκοτώσει τους Σπαρτούς, υπηρέτησε δίπλα στον Άρη για ένα χρόνο. Το έτος τότε αντιστοιχούσε σε οκτώ σημερινά.}

Κάντε κλικ για μεγέθυνση:


Ο Απολλόδωρος έζησε περίπου από το 180 π.χ. έως το 110 π.χ.

Η μέτρηση του χρόνου πριν 2150 χρόνια ήταν περίπου ίδια με τη σημερινή!

Όταν όμως ο Απολλόδωρος γράφει ότι την εποχή που έζησε ο Κάδμος, το ένα έτος αντιστοιχούσε με οκτώ της εποχής του, άρα και της σημερινής, κάνοντας τους υπολογισμούς σας, θα σας γεννηθούν πολλά ερωτήματα!!!

Τρία από αυτά είναι:

α) Πως και από που γνώριζε ο Απολλόδωρος τη χρονομέτρηση του απωτάτου παρελθόντος;

β) Πότε έζησε ο Κάδμος, ο οποίος μάλιστα υπηρέτησε τη θητεία του για «ένα χρόνο» δίπλα στον Θεό Άρη;

γ) Μήπως τελικά πρέπει να δεχθούμε ως ΑΛΗΘΙΝΑ όλα όσα αναφέρονται στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΙΣΤΟΡΙΑ;

Και από το alfeiospotamos παίρνουμε την σκυτάλη και συνεχίζουμε με το σκεπτικό του diadrastika.com:

Αναρωτιόμαστε, αρχικά, αν η Γη είχε ποτέ περίοδο περιφοράς 8 χρόνων.

Επίσης είναι ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να «εντοπίσουμε» αν υπάρχει κάποιος άλλος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα με 8 γήινα χρόνια περίοδο περιφοράς γύρω από τον Ήλιο.

Περίοδοι περιφοράς:

Ερμής: 87,929 γήινες ημέρες

Αφροδίτη: 224,70 γήινες ημέρες

ΓΗ: 365,25 γήινες ημέρες ή 1 γήινο έτος

Άρης: 1,88 γήινα έτη

Δίας: 11,86 γήινα έτη

Κρόνος: 29,65 γήινα έτη

Ήδη από τον Δία και μετά έχουμε ξεπεράσει το όριο των οκτώ ετών. Ωστόσο, υπάρχει και η Ζώνη των Αστεροειδών, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Εκεί λέγεται ότι υπήρχε ένας πλανήτης που για άγνωστους λόγους διαλύθηκε και στην θέση του έμειναν τα κομμάτια του, οι αστεροειδείς. Ο πλανήτης αυτός ονομαζόταν Φαέθων.

Διαβάζουμε στο antonios-antoniou.gr ότι «οι τροχιές των περισσοτέρων αστεροειδών είναι σχεδόν κυκλικές, σχηματίζουν ελαφρά κλίση ως προς την εκλειπτική και οι περισσότεροι έχουν περιόδους περιφοράς γύρω από τον Hλιο από τρία έως επτά έτη, ενώ μερικοί παρουσιάζουν περιόδους μέχρι και 12 έτη».

Άραγε, θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι ο υποθετικός πλανήτης Φαέθων, αν υπήρχε ως κανονικό ουράνιο σώμα, θα είχε έναν μέσο όρο περιόδου περιφοράς περίπου 8 ετών;

Ίσως, κάποιος πιο σχετικός με τα αστρονομικά θέματα θα μπορούσε να το απορρίψει ή και να το θεωρήσει ως αρκετά πιθανό.

Όπως και να έχει, αν η μία περίοδος περιφοράς στα χρόνια του Κάδμου διαρκούσε 8 έτη, τότε μπορούμε να εικάσουμε είτε πως η Γη κάποτε έκανε τον γύρω του Ήλιου σε 8 χρόνια, είτε πως ο Κάδμος όντος υπηρέτησε τη θητεία του για «ένα χρόνο» δίπλα στον (πλανήτη) Άρη, δηλαδή στον υποθετικό πλανήτη Φαέθων και άρα ο Απολλόδωρος τα περιέγραψε όλα μια χαρά ! ! !

Όποια περίπτωση και αν ισχύει, μπορούμε άνετα να καταλάβουμε πως στις μέρες μας, ενδεχομένως, υπολογίζεται λάθος ο χρόνος ως προς το απώτατο παρελθόν!

 Σπύρος Μακρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου