Οι σπηλιές που ανακαλύφθηκαν κοντά στο χωριό Karakol στο Altai της Ρωσίας, έκρυβαν στα σπλάχνα τους ένα πολύ ιδιόμορφο μυστικό. Πανάρχαιες ζωγραφιές που απεικονίζουν πρόσωπα με κέρατα ή/και φτερά στα κεφάλια τους. Όμως οι ανθρωπόμορφες φιγούρες που παρουσιάζουν δεν μοιάζουν και τόσο… ανθρώπινες…
Οι περίεργες σπηλαιογραφίες που ανακαλύφθηκαν το 1985 χρονολογούνται στο 3000 π.Χ, και έχουν ήδη αναλυθεί από τους επιστήμονες του Ινστιτούτου Kurchatov στη Μόσχα.
Οι ειδικοί που μπήκαν στην διαδικασία να μελετήσουν τις απεικονίσεις αυτές είναι ιδιαίτερα συνεπαρμένοι από τη χρήση του κόκκινου χρώματος κι αυτό γιατί οι καλλιτέχνες εκείνης της εποχής, προφανώς, αλλά παραδόξως, ήξεραν πώς να εκτελέσουν μια χημική αντίδραση για να δημιουργήσουν την ακριβή σκιά που ήθελαν μεταβάλλοντας τη θερμοκρασία.
Ο Roman Senin, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος synchrotron του Ινστιτούτου Kurchatov, δήλωσε:
«Καθορίσαμε τη σταδιακή σύνθεση των χρωστικών, δηλαδή τη δομή του κρυσταλλικού πλέγματος των μεμονωμένων κόκκων της βαφής.
Ορισμένες δομές δεν είναι τυπικές για φυσικά δείγματα, αλλά είναι το προϊόν μίας θερμικής επεξεργασίας. Με λίγα λόγια, ο πρωτόγονος καλλιτέχνης θέρμαινε το ορυκτό σε μια ορισμένη θερμοκρασία για να πάρει το χρώμα που χρειαζόταν».
Ο Alexander Pakhunov, από το Ινστιτούτο Ρωσικής Αρχαιολογίας, πρόσθεσε:
«Τα αποτελέσματα της ανάλυσης των συνθέσεων των χρωμάτων χρησιμοποιούνται στο τελετουργικό κηδειών του Karakol και μαρτυρούν την ικανότητα των αρχαίων κατοίκων της Altai να διακρίνουν τις χρωστικές από το χρώμα και τις ιδιότητες».
Μαζί με τα βράχια, οι φυλές ζωγράφιζαν τους νεκρούς τους με τα ίδια χρώματα. Κόκκινες κηλίδες βρέθηκαν κάτω από τις οπές των ματιών και ανακαλύφθηκαν ίχνη μαύρου και αργυρού μετάλλου στα φρύδια.
Είναι. βέβαια, πολύ παράξενο που οι επιστήμονες στάθηκαν μόνο στην καλλιτεχνική πείρα των ζωγράφων, η οποία φαίνεται αξιέπαινη και κάπως «σύγχγρονη» για την εποχή εκείνη. Φαίνεται όμως σαν σχήμα οξύμωρο να μπορούν να αξιοποιούν τόσο έξυπνα τις χρωστικές τους, με θέρμανση ορυκτών σε ορισμένη θερμοκρασία, αλλά να παρουσιάζουν τόσο αλλόκοτες μορφές που παραπέμπουν σε κάτι το «εξωγήινο». Άραγε, από που έμαθαν αυτές τις τεχνικές;
Ενδεχομένως να μάθουμε περισσότερα όταν βγουν τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης τα οποία θα παρουσιαστούν στο 43ο Διεθνές Συμπόσιο Αρχαιολογίας το Μάιο του 2020 στη Λισαβόνα, σύμφωνα με την βρετανική dailystar.co.uk
Οι σπηλαιογραφίες χρονολογούνται από την αρχή και τη μέση της Εποχής του Χαλκού (περίπου 3000 π.Χ. έως πολύ πριν το 1200 π.Χ.) και αντιπροσωπεύουν μυστηριώδη ξένα πρόσωπα.
Δείτε τις σπηλαιογραφίες και τις «εξωγήινες» ανθρωπόμορφες φιγούρες:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου