Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 24, 2023

Ποιος ήταν ο πραγματικός Ροβινσώνας Κρούσος και πού έζησε;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...



Ο Ροβινσώνας Κρούσος, αυτός ο πασίγνωστος μυθιστορηματικός ήρωας του Άγγλου συγγραφέα Daniel Defoe, υπήρξε ένα πραγματικό πρόσωπο.
Μάλιστα, ο διάσημος συγγραφέας του ελάχιστα φανταστικά στοιχεία πρόσθεσε στη συγκλονιστική αληθινή ιστορία της διαμονής του πολύπαθου Ροβινσώνα σε ένα έρημο νησί για τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες, από το 1704 έως το 1709.
Daniel Defoe (1660 – 1731)
Το πραγματικό όνομα του ήρωα ήταν Alexander Selkirk. Ήταν ένας Σκωτσέζος Αξιωματικός του Βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού, ο οποίος εγκαταλείφθηκε από τον Καπετάνιο του σ’ ένα από τα νησιά του Αρχιπελάγους Χουάν Φερνάντεζ και συγκεκριμένα, στο ακατοίκητο νησί Mas-a-Tierra, που αργότερα μετονομάστηκε σε «Νήσος του Ροβινσώνα Κρούσου».

Alexander Selkirk (1676 – 1721)
Το Αρχιπέλαγος Χουάν Φερνάντεζ αποτελείται από μια αραιοκατοικημένη και ηφαιστειογενή νησιωτική ομάδα στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, 670 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Χιλής.

Μάλιστα, από το 1868, η αγγλική Κυβέρνηση είχε τοποθετήσει στο νησί Mas-a-Tierra μια στήλη με την εξής επιγραφή:


«Προς ανάμνηση του Alexander Selkirk, ναύτη από το Largo της Σκωτίας, ο οποίος έζησε στη νήσο αυτή ολομόναχος για τέσσερα χρόνια και τέσσερις μήνες. Στις 2 Φεβρουαρίου του 1709 παρελήφθη από το αγγλικό πλοίο «Duke». Πέθανε στη Γκάνα στις 13 Δεκεμβρίου του 1721, σε ηλικία 45 ετών».

Ο γνήσιος ήρωας Alexander Selkirk υπήρξε ένας ταπεινός θαλασσόλυκος. Ουδέποτε θέλησε να σφετεριστεί τη δόξα του Ροβινσώνα, για τον οποίο αποτέλεσε τη μοναδική πηγή έμπνευσης και ουδέποτε, επίσης, ζήτησε μερίδιο από τα ασύλληπτα κέρδη του συγγραφέα, ο οποίος αφηγήθηκε απλώς με ζωηρά χρώματα τα βάσανα της ζωής του ως ναυαγός στην άκρη του κόσμου.

Η είδηση δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», στις 02/08/1933…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου