Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 17, 2019

Ουραγοί της Ευρώπης στα ψηφιακά δίκτυα



Μόνιμος θαμώνας των τελευταίων θέσεων της Ε.Ε. έχει γίνει η Ελλάδα όσον αφορά (και) στις ψηφιακές τεχνολογίες και η τελευταία έκθεση για τον δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας έρχεται να επιβεβαιώσει με σαφήνεια την έλλειψη ανταγωνιστικότητας.


Η Ελλάδα προπορεύεται μόνο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στον δείκτη ψηφιακής ετοιμότητας (DESI) για το 2019, έχοντας βελτιώσει πολύ λίγο τη θέση της σε σχέση με το 2018.

Όπως αναφέρει η Κομισιόν, η Ελλάδα βελτίωσε οριακά τις επιδόσεις της όσον αφορά το ανθρώπινο κεφάλαιο, αυξάνοντας το ποσοστό των ειδικών στον τομέα
της τεχνολογίας των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) επί της συνολικής απασχόλησης για τρίτο συνεχόμενο έτος και αυξάνοντας τον αριθμό των πτυχιούχων ΤΠΕ για δεύτερο συναπτό έτος. Βελτίωσε επίσης την πλευρά της προσφοράς ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Ωστόσο, η βαθμολογία της χώρας παραμένει κάτω του μέσου όρου της ΕΕ.

Η έκθεση διαπιστώνει επίσης το χάσμα μεταξύ λόγων (και προθέσεων) και πράξεων. Αν και το εθνικό σχέδιο ευρυζωνικής πρόσβασης επικαιροποιήθηκε, εξακολουθούν να παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποιηση των έργων και οι επιχειρήσεις υστερούν σημαντικά στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας.Οι επιδόσεις της Ελλάδας έναντι του μέσου όρου της ΕΕ

Στους επιμέρους δείκτες είμαστε κοντά ή καλύτερα από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στην κάλυψη και διείσδυση των σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών στα νοικοκυριά και στην κάλυψη των δικτύων 4G. Αντίθετα υπολειπόμαστε σημαντικά της διείσδυσης κινητών ευρυζωνικών επικοινωνιών (74% στην Ελλάδα 96% στην Ε.Ε.) και στην κάλυψη ευρυζωνικών δικτύων υψηλής ταχύτητας, ενώ… παίρνουμε μηδέν στην ετοιμότητα για τα δίκτυα 5ης γενιάς.


Από τα πιο τραγικά σημεία της σύγκρισης αποτελεί η διείσδυση ευρυζωνικών δικτύων υψηλής και υπερ-υψηλής ταχύτητας που είναι 11% και…0,1% στην Ελλάδα, όταν στην Ε.Ε. είναι 41% και 20% αντίστοιχα. Το σχόλιο της Κομισιόν είναι ενδεικτικό:

Με συνολική βαθμολογία συνδεσιμότητας 41,2, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Δεν έχει σημειωθεί βελτίωση στην κατάταξη σε σχέση με το 2017.

Στους παράγοντες όπου η χώρα καλείται να δώσει βάρος είναι η αντιμετώπιση των σημαντικών καθυστερήσεων στην αδειοδότηση των κεραιών, η προώθηση της τεχνολογίας 5G και η έγκαιρη και ορθή εφαρμογή των ρυθμιστικών αποφάσεων. Κάθε επιπλέον καθυστέρηση, φυσικά, θα είναι σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου