Αν κάποιος είναι αρκετά επιτυχημένος, ο κόσμος δε σταματάει απλά στο να τον μιμείται. Είτε μιλάμε για το Έλον Μασκ, είτε για τον Βενιαμίν Φραγκλίνο, πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ξέρουν τις εργασιακές τους συνήθειες, τις συνήθειες ύπνου, τα αγαπημένα βιβλία τους, ακόμη και το τι τρώνε, με την ελπίδα να γίνουν και αυτοί -έστω και λίγο- επιτυχημένοι. Μια ματιά στις συνήθειες διάσημων μπορεί να μας δώσει μια εικόνα του τι άνθρωποι είναι.
Με αυτά υπόψη, δείτε τέσσερις από τους σπουδαιότερους επιστήμονες της ιστορίας και τις διατροφικές τους συνήθειες.
Πυθαγόρας
Η διατροφή του Έλληνα φιλοσόφου, μαθηματικού, γεωμέτρη και θεωρητικού της μουσικής μπορεί να είναι η πιο περίεργη. Την εποχή του, ήταν ένας διάσημος, μια δημοφιλής προσωπικότητα. Μερικοί έλεγαν ότι ήταν η δεύτερη έλευση του Απόλλωνα, ενώ άλλοι ότι μπορούσε να θεραπεύσει ασθένειες με τη δύναμη της μουσικής του.
Όταν ίδρυσε μια σχολή στη Σικελία, προσελκύει αμέσως 500 οπαδούς, οι οποίοι ακολούθησαν με ενθουσιασμό τις αρχές του. Εκείνα που έλεγε στους μαθητές του ("συνόντας") δεν είναι γνωστά με βεβαιότητα διότι υπήρχε σκόπιμη σιωπή. Κυρίως γινόταν γνωστά σε όλους πρώτον ότι η ψυχή είναι αθάνατη και έπειτα ότι η ψυχή μεταβιβάζεται σε άλλα γένη ζώων (μετενσάρκωση). Αν μπορεί αυτό να συμβεί, τότε για να αποφύγουμε το να φάμε ανθρώπινες ψυχές, καλύτερα να μην τρώμε ζώα. Ως αποτέλεσμα, ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του ήταν χορτοφάγοι. Όμως, ο Πυθαγόρας είχε απαγορεύσει και την βρώση -αλλά και να αγγίξουν- φασολιών. Αυτό επειδή πίστευε ότι τα φασόλια και οι άνθρωποι δημιουργήθηκαν από το ίδιο υλικό και θεωρούσε πως στα κοίλα στελέχη τους μπορούσαν να επιτρέψουν στις ψυχές των νεκρών να ταξιδέψουν πάνω από το έδαφος, μέσω της καλλιέργειας του φασολιού. Ήταν τόσο κατά των φασολιών που ο μύθος λέει ότι σκοτώθηκε, ενώ διέφευγε από τους εχθρούς του και βρέθηκε σε ένα χωράφι φασολιών το οποίο αρνήθηκε να περάσει. Έχουν γραφτεί πολλά δοκίμια για το γιατί ο Πυθαγόρας απέφευγε τα φασόλια, αλλά η απάντηση, ακόμα και σήμερα αποτελεί μυστήριο.
Δαρβίνος
Ο Άγγλος φυσιοδίφης και βιολόγος που είναι γνωστός για τη θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής ήταν ειδικός της μεγαλοπρέπειας της ποικιλομορφίας του ζωικού βασιλείου, αλλά και καλοφαγάς. Όταν ήταν φοιτητής στο Κέιμπριτζ, ήταν μέλος του Glutton Club, μιας ομάδας σπουδαστών που βρισκόντουσαν για να φάνε "παράξενη σάρκα". Όταν ο Δαρβίνος επιβιβάστηκε στο HMS Beagle και ξεκίνησε τα ταξίδια του, το μενού του διευρύνθηκε. Έφαγε αρμαντίλλο, το οποίο είπε ότι έχει "γεύση και μοιάζει με πάπια" και ένα μεγάλο καφέ τρωκτικό -είτε ινδικό χοιρίδιο είτε δασύπρωκτο- το οποίο ανέφερε ότι ήταν "το καλύτερο κρέας που είχε φάει ποτέ".
Στα τελευταία του χρόνια, ο Δαρβίνος υπέφερε από ζαλάδες, μυϊκούς σπασμούς, εμετό, πονοκεφάλους, νευρικότητα και φουσκώματα, ενώ αναγκάστηκε να σταματήσει να εργάζεται για αρκετούς μήνες λόγω της κακής του υγείας. Εκείνη την περίοδο, ο γιατρός του τον υπέβαλε σε μια δίαιτα που είπε ότι τον "πέθανε στην πείνα", αλλά τον έκανε να αισθάνεται πολύ καλύτερα. Για να αποφύγει το άμυλο και να διατηρήσει τα οξέα του στομάχου στο ελάχιστο, έπαιρνε "10 σταγόνες 'muriatic acid' (δηλαδή υδροχλωρικό οξύ), δύο φορές την ημέρα (με καγιέν και τζίντζερ)...". Φαίνεται ότι η διατροφή έπιασε. "Μου ταιριάζει μια χαρά", είχε γράψει.
Τέσλα
Ο Νικόλα Τέσλα ίσως είναι ο αγαπημένος επιστήμονας του διαδικτύου. Παρόλο που συνέβαλε σημαντικά με την πρωτοποριακή τεχνολογία του, όπως το ραδιόφωνο, το ραντάρ, το Wi-Fi και κέρδισε τη μάχη μεταξύ του εναλλασσόμενου και του συνεχούς ρεύματος του Έντισον, ο Έντισον είναι αυτός που βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα της ιστορίας. Ήταν ακόμα πιο γοητευτικός από τον Έντισον, γνωστός για το στυλ του και είχε φίλους τον Μαρκ Τουέιν και τον Ράντγιαρντ Κίπλινγκ (ο Έντισον ήταν εφευρέτης με ελάχιστους φίλους). Όμως, η ψυχική υγεία του Τέσλα δεν ήταν καλή στα τελευταία του χρόνια της ζωής του και απέκτησε εμμονές, τόσο με το έργο του, όσο και με την υγιεινή.
"Η διατροφή μου για καλή ζωή και η δίαιτά μου; Κατ' αρχάς, πίνω άφθονο γάλα και νερό ... Τρώω δύο γεύματα την ημέρα και αποφεύγω όλα τα τρόφιμα που παράγουν οξύ. Σχεδόν όλοι τρώνε φασόλια και άλλα τρόφιμα που περιέχουν ουρικό οξύ και άλλα δηλητήρια. Τρώω ελεύθερα φρέσκα λαχανικά, ψάρια και κρέας με φειδώ και σπάνια. Το ψάρι είναι γνωστό ως καλή τροφή για τον εγκέφαλο, αλλά έχει πολύ ισχυρή όξινη αντίδραση, καθώς περιέχει πολύ φώσφορο. Η οξύτητα είναι μακράν ο χειρότερος εχθρός στα γεράματα", είχε πει σε μια συνέντευξη το 1933.
Για άσκηση, περπατούσε 8 με 10 μίλια την ημέρα και ασκούνταν στο μπάνιο του καθημερινά. Ο ύπνος ήταν σπάνιος. "Μερικές φορές κοιμάμαι για καμία ώρα περίπου ... Ενίοτε, όμως, μία φορά σε λίγους μήνες, μπορεί να κοιμηθώ για τέσσερις ή πέντε ώρες και μετά να ξυπνήσω γεμάτος ενέργεια, σαν μπαταρία". Αυτές οι συνήθειες ύπνου ήταν παρόμοιες με αυτές ενός άλλου μεγάλου εφευρέτη, του ντα Βίντσι.
Αϊνστάιν
Το όνομα του Αϊνστάιν είναι συνώνυμο της "ιδιοφυΐας", οπότε το διαδίκτυο αφθονεί σε μύθους για τη ζωή του και κάνει πολλούς να ισχυρίζονται είτε ότι ήταν κακός φοιτητής (λάθος), είτε ότι ήταν άθεος ή χριστιανός (τεχνικά, κανένα από τα δύο δεν είναι αλήθεια), είτε ότι ήταν χορτοφάγος. Το τελευταίο είναι αλήθεια, μόνο αν λάβουμε υπόψη τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Ο Αϊνστάιν, σαν ενήλικας, έτρωγε κρέας. Ο φυσικός Φιλίπ Φρανκ έγραψε ότι το 1921 ο Αϊνστάιν επέπληξε τη σύζυγό του επειδή δεν μαγείρεψε λάθος ένα συκώτι και ότι κάποτε, αφηρημένος, καταβρόχθισε ένα πανάκριβο χαβιάρι επειδή ήταν πολύ απασχολημένος αναλύοντας τις θεωρίες του Γαλιλαίου και δεν πρόσεξε τι ήταν. Παρ' όλα αυτά, είχε ενστάσεις με την βρώση κρέατος. "Πάντα τρώω σάρκα ζώων με μια κάπως ένοχη συνείδηση", έγραψε σε επιστολή του το 1953.
Όμως, υπέφερε από συχνά πεπτικά προβλήματα, τα οποία ο γιατρός του αντιμετώπισε συνιστώντας μια ισορροπημένη διατροφή κρέατος και απλών υδατανθράκων. Στα 70 του, καθώς γινόταν πιο άρρωστος, ο γιατρός έκοψε εντελώς το κρέας από τη διατροφή. Ένα χρόνο πριν πεθάνει, έγραψε στον συνεργάτη του Hans Muehsam, "Ζω χωρίς λίπη, χωρίς κρέας, χωρίς ψάρι, αλλά αισθάνομαι αρκετά καλά έτσι. Μου φαίνεται ότι ο άνθρωπος δεν γεννήθηκε για να είναι σαρκοφάγος". Πάντως, δεν είναι ξεκάθαρο αν η δίαιτα επέκτεινε τη ζωή του, τον βοήθησε όμως να αισθάνεται καλύτερα στα τελευταία του χρόνια.
Άπo εδω
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου