Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω

Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω
Τέμπη: Αφιέρωμα στο Καλλιμάρμαρο – To live streaming της εκδήλω

Αυγούστου 19, 2019

Ανεμοτέρατα στα βουνά μας;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Θύελλα δίκαιων αντιδράσεων έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί η υπόθεση με τις συνεχόμενες αδειοδοτήσεις για εγκατάσταση ανεμογεννητριών-εκτρωμάτων στα παρθένα βουνά και δάση της Ευρυτανίας μας. Μια καταστροφική επιλογή που θα ενταφιάσει το μοναδικό φυσικό περιβάλλον στο βωμό της στυγνής κερδοφορίας εταιριών.


Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε τα παρακάτω αποσπάσματα από διαφόρους φορείς:
*Η «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος» στην ιστοσελίδα (www.karpenissi.eu) με προμετωπίδα "ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ", καυτηριάζει "το θράσος των Πολυεθνικών και των υπηρετών τους στο ΥΠΕΧΩΔΕ" τονίζοντας ότι: "με τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών, με κρατικές επιδοτήσεις, κρατικοδίαιτοι εργολάβοι αγοράζουν και διαχειρίζονται για πάντα δημόσια γη και ύδωρ".


Συγχρόνως υπενθυμίζει πως: "από το 2007 οι πολίτες της Ευρυτανίας (6.000) με τις υπογραφές τους έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους να μετατραπεί η Ευρυτανία σε απέραντο εργοτάξιο έργων ΑΠΕ και έχουν σαφώς ταχθεί υπέρ της προστασίας και διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος". Τέλος, αναφέρεται συγκεκριμένα στις δραματικές επιπτώσεις, από την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, σε σημαντικούς τομείς όπως : "τοπίο, χλωρίδα, πανίδα, βιότοπους, διάβρωση, κατολισθήσεις, πηγές, θόρυβο, ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τουρισμό, αξία ακινήτων, ανεργία". 


*Το Κ.Κ.Ε Ευρυτανίας με ανακοίνωσή του (laikisyspirwsi.blogspot.com) καταγγέλλει τη "συνεχιζόμενη ασύδοτη αδειοδότηση αιολικών πάρκων" "ως στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. για τη στήριξη της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε βάρος του λαού και του φυσικού περιβάλλοντος". Επίσης τονίζει με έμφαση και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι δηλαδή : "η εμπειρία από τις ανεμογεννήτριες και τα επιχειρηματικά συμφέροντα δείχνει ότι μαζί με αυτές πάνε και οι εμπρησμοί στα δάση μας". Παράλληλα καλεί "τους κατοίκους, τους συλλόγους και τους μαζικούς φορείς της Ευρυτανίας, να αντισταθούν, να βάλουν φραγμό στο ξεπούλημα των ορεινών όγκων και των υδάτινων πόρων. Να ματαιώσουν το επιχειρούμενο περιβαλλοντολογικό έγκλημα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων".


*Ακόμα η «Πρωτοβουλία για τη Ναυπακτία» (wolvesmountains.blogspot.com) κάνει λόγο για "συμφέροντα μεγαλοεργολάβων που κυριάρχησαν" και ότι "για όλες τις κορφές έχουν δοθεί άδειες για εγκατάσταση Ανεμογεννητριών: Κοκκάλια, Μηλιά, Νεραϊδοβούνι, Σαράνταινα, Γιδοβούνι, Κοκκινιά, Ομάλια, Τσακαλάκι, Μακρυνόρος, Χαρατσί κ.α". Καταγγέλει πως: "αυτό κάποιοι συνεχίζουν να το αποκαλούν πράσινη ανάπτυξη", ενώ αποκαλύπτει πως πρόκειται "για περιβαλλοντικό έγκλημα με δήθεν οικολογικό μανδύα". Και πολύ σοφά υπογραμμίζει ότι: "εμείς πιστεύουμε ότι τα Ποτάμια πρέπει να φθάνουν στη Θάλασσα, ότι οι Βουνοκορφές πρέπει να ατενίζουν τα σύννεφα και ότι αν θέλουμε να σώσουμε τον Πλανήτη μας, πρέπει πριν και πάνω από όλα να σεβόμαστε την Πραγματική Φύση..."

Δεν θα μπορούσαμε να το κλείσουμε αλλιώς παρά παραθέτοντας ( www.karpenissi.eu/?pg=news/news) τα λόγια του Μάκη Φλώρου, σε περυσινή εκδήλωση στο Καρπενήσι, ο οποίος, εκ μέρους του Συλλόγου Κρικελλιωτών Ευρυτάνων, τόνισε, μεταξύ άλλων ότι : "έχουμε πειστεί ότι οι ανεμογεννήτριες στα 1500 μέτρα φίλοι μου δεν θα σώσουν το περιβάλλον και τον πλανήτη αλλά ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ και ντύνουν τις εισπράξεις τους με οικολογικό ενδιαφέρον. Εάν φίλοι μου εσείς δεν είστε κάποιοι από τους μετόχους αυτών των εταιρειών, εάν έχετε λιώσει σόλες στις στράτες και τα μονοπάτια της Ευρυτανίας μας, εάν έχετε βρέξει τα πόδια σας στον Κρικελοπόταμο και στο φαράγγι «Πανταβρέχει», εάν είστε γνήσιοι απόγονοι Ευρυτάνων και Ελλήνων προγόνων, σας παρακαλώ να μην αφήσετε να οργώσουν τα βουνά μας στο όνομα του κέρδους τους".



Να ενώσουμε τη φωνή μας και εμείς, μέσα από αυτό τον ιστότοπο :
ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΝΕΜΟΤΕΡΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΩΝ – ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ.

ΥΓ. Οι φωτο 2 και 8 είναι του "Ευρυτάνα ιχνηλάτη"

blog 'Ευρυτάνας Ιχνηλάτης"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου