Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 19, 2019

Ετοιμάζονται Ρομποτικές Μέλισσες για να Σώσουν τον Πλανήτη



Οι μέλισσες αποτελούν τον σημαντικότερο επικονιαστή στον πλανήτη, ένα βασικό στοιχείο για την επιβίωση του ανθρώπου και τη διατήρηση του περιβάλλοντος, όπως το ξέρουμε.

Για περίπου 10 χρόνια, οι μέλισσες υποφέρουν από μια σοβαρή παρακμή που θα μπορούσε να τις εξαφανίσει και, μεταξύ άλλων περιβαλλοντικών καταστροφών, η εξαφάνισή τους θα ήταν ένα πραγματικό δράμα για την επισιτιστική ασφάλεια, αφού ένα μεγάλο μέρος των τροφίμων εξαρτάται άμεσα από τις μέλισσες, καθώς η επικονίαση τους καθιστά τις καλλιέργειες δυνατές.

Πως, λοιπόν, θα μπορούσε να λυθεί αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα που ολοένα φαίνεται να μεγαλώνει, πριν γιγαντωθεί εντελώς; Φαίνεται, λοιπόν, πως Αμερικανοί επιστήμονες έχουν βρει τη λύση στη ρομποτική.

Παρόλο που είναι αλήθεια ότι μια ρομποτική μέλισσα που δημιουργήθηκε από Πολωνούς επιστήμονες έχει κάνει πρωτοσέλιδα, δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ένα τέτοιο έργο.

Αυτό είναι το προτζκτ του Robert Wood, ενός ηλεκτρολόγου μηχανικού στο Χάρβαρντ, ο οποίος εργάζεται για μια εντελώς νέα κατηγορία ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων μικροσκοπικών πολυλειτουργικών ρομποτικών μελισσών.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους είναι αυτός που επικεντρώνεται σε προγραμματιζόμενες μέλισσες, που θεωρούνται πλάσματα πολύ μικρού μεγέθους, στην εικόνα και την ομοιότητα των πραγματικών μελισσών.

Όλα αυτά κατασκευάζονται με μαλακά υλικά, έτσι δεν έχουν την τυπική άκαμπτη εμφάνιση που έχουν τα ρομπότ. Μεταξύ άλλων πιθανών χρήσεων, είναι ότι θα μπορούν να συμβάλουν στην επικονίαση καλλιεργειών ή φυσικών περιοχών.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η σημασία της λειτουργίας των μελισσών ως φυσικό μέσο επικονίασης, εκτείνεται και πέρα ​​από τη γεωργία. Επιπλέον, η βιωσιμότητα πολλών καλλιεργούμενων και φυσικών ειδών εξαρτάται αποκλειστικά από την επικονίαση.

Αν λοιπόν, όλα πάνε καλά, μαζί και με άλλες προτάσεις από το Πολυτεχνικό Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας, πολύ σύντομα όλα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή και το δύσκολο έργο που κάνουν οι μέλισσες θα υποβοηθείται από τις ρομποτικές.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου