Γράφει ο Χρήστος Α. Τούμπουρος
Τέλος το καλοκαίρι! Τα σχολεία ανοίγουν, οι δόσεις καταφθάνουν, διστακτικά ο Έλληνας ανοίγει το γραμματοκιβώτιο-κοντεύει να πάει η ψυχή του στην Κούλουρη-τα μετράει και τα ξαναμετράει, αφαιρεί από δω, προσθέτει εκεί, άλλοτε βγαίνουν κι άλλοτε όχι, κι άλλοτε αγανακτεί, ποτέ όμως δεν προσλιπαρεί. Ως γνωστόν «του Έλληνα ο τράχηλος, ζυγό δεν υπομένει» και γι’ αυτό σιωπά. «Τι να πει και σε ποιον να τα μολογήσει».
Στο μεταξύ βγήκαν και οι βάσεις εισαγωγής στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ήσσονος σημασίας υπόθεση. Τώρα μας ενδιαφέρουν οι σπουδές αλλού, πέραν των εθνικών συνόρων, που θα λέγαμε παλιότερα, γιατί εκεί παράγονται οι «Αριστείς», τι κι αν συγχέουν τον εμβολισμό με τον εμβολιασμό. Λίγο το κακό. Εμείς τον τίτλο θέλουμε. (Ε, ρε και έδιναν Πανελλήνιες Εξετάσεις. Τι συγκομιδή θα γινόταν. Κανταρέλα τα τάλιρα!) Τα Μέσα μαζικής Ενημέρωσης, να μην πούμε Συσκότισης, αφού έλυσαν τα προβλήματα του Ασύλου, πολύ αμφιβάλλω, αν ερμήνευσαν, «έδωσαν να καταλάβει» ο Έλληνας, τι εστί άσυλο και γιατί καθιερώθηκε. Προχώρησαν όμως και εξέτασαν εμβριθώς το θέμα της Αριστείας, ανακάτεψαν και λίγο Χάρβαρντ, μαζί με τον Αριστοτέλη, χωρίς φυσικά να διευκρινίσουν ότι στο Χαρβαρντ «σπουδάζουν» όχι αυτοί που είναι Άριστοι, αλλά όσοι/ες οι γονείς τους μπορούν να πληρώνουν 80.000 ευρώ ετησίως. (Και ηγέτες γίνονται, γιατί μάλλον «εντέλλονται»). Τίποτε το νεότερο. Το είχε πει ο Σέξπιρ. «Ω, κίτρινε και λαμπερέ χρυσέ. Συ που κάνεις το μαύρο, άσπρο, τη ζαρωμένη χήρα, νεαρά σύζυγο και τους κλέφτες γερουσιαστές!» Και Αριστοτέλη διάβασαν και διαβάζουν τόσα και τόσα Ελληνόπουλα. Σκέτος είναι αναχρονισμός. Συνοδευόμενος από 80.000 ευρώ ετησίως είναι «μελλοντικός πολιτικός».
Το θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού ακόμη βρίσκεται στην επικαιρότητα. Αιτήσεις ακυρώσεως, διορισμοί νέων μελών κλπ., όλα αυτά συμφύρονται και στην ουσία εμποδίζουν τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού με αποτέλεσμα να αλωνίζουν οι εκάστοτε επιτήδειοι σε βάρος πάντα του πελάτη. Ποιος είναι πελάτης; Με ελεύθερη κρίση η διατύπωση… Διοικητές Νοσοκομείων ανεβοκατεβαίνουν, τα οποία «αναμένεται» να λειτουργήσουν σωστά, δηλαδή τουλάχιστον ανθρώπινα… «Τζάμπα περίθαλψη», τέλος. Όχι, όχι δεν λαμβάνουμε υπόψη το κοινωνικό κράτος κλπ. Απαιτήσεις, κοινωνικά δικαιώματα και κάτι τέτοια «τα πήρε το ποτάμι, τα πήρε ο ποταμός». Η άποψη αυτή είναι απαρχαιωμένη. Κόψε κόστος, βάλε νοσήλια, όρισε τον ιδιώτη, καθόρισε, ανάθεσε, διάθεσε και δώσε. Ιδιωτικοποίηση! Η τιμή ως γνωστόν τιμάται, αλλά η ανθρώπινη υγεία εκτιμάται μόνο σε κόστος!
Φωτιές ανάβονται, δάση καίγονται, «βαρκούλες αρμενίζουν» και «φωτιά στα μπατζάκια μας», μάς κατακαίει συνεχώς και αδιαλείπτως. Η ΔΕΗ ένα από τα ίδια. Χρωστάμε, αλλά δεν πληρώνουμε, δόθηκε αρμοδίως το καλό παράδειγμα και επομένως τον λογαριασμό τον στέλνουμε στον -σε ποιον άλλον;- στον λαό. Η είδηση ότι θα μειωθεί δραστικά το αφορολόγητο ελέγχεται ως ανακριβής… Άλλοι κατηγορούν κι άλλοι «κατηγορούνται» πως υποκρίνονται. Τα πανηγύρια συνεχίζονται, τα κλαρίνα βαράνε, η ιτιά κόντεψε να πάθει κλαρινοπληξία… Μόνο τα νταούλια σταμάτησαν. Δεν τα βαράμε πια. Μπορεί και να βαράμε και το κεφάλι μας. Άλλη υπόθεση αυτή. Όλα υπό έλεγχο. «Ο καθείς στον πάγκο του και ο μυλωνάς στο αυλάκι του».
Υπάρχει. Πώς και δεν υπάρχει η καλή είδηση. «Ένας πραγματικός θρίαμβος επιβράβευσης για την προσπάθεια και το "θέλω" είναι η πρωτιά που κατέκτησε η 47χρονη Σμαράγδα Λιάτσικου, από τον Βόλο, η οποία πέρασε πρώτη στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με 19.435 που αποτελεί ρεκόρ για τη σχολή».
Ερώτηση: Μπορούμε να την κατατάξουμε στους Αριστείς;
Χρήστος Α. Τούμπουρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου