Ερώτηση για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης») κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.
Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης:
«Τελειωμό δεν έχει ο εμπαιγμός των εργαζόμενων στην επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» (πρώην S/M Αρβανιτίδης), οι οποίοι παλεύουν για τα δικαιώματα τους ήδη από το 2016. Παρά το γεγονός της πρόσφατης δικαστικής δικαίωσης τους βρίσκονται για ακόμα μια φορά μπροστά στην πιθανότητα να χρειάζεται να εμπλακούν σε νέους μακροχρόνιους δικαστικούς αγώνες.
Αναλυτικότερα με την υπ. αριθμ. 218/2019 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κηρύχτηκε σε πτώχευση η εταιρεία « ΑΦΟΙ ΚΑΡΥΠΙΔΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ορίσθηκε σύνδικος και η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 02.04.2019. Η σύνδικος ξεκίνησε να στέλνει καταγγελίες συμβάσεων εργασίας τον Ιούλιο 2019 με ημερομηνία απόλυσης όχι την τρέχουσα ημερομηνία αλλά αυτή της απόφασης που κηρύχθηκε η πτώχευση, δηλαδή 02.04.2019.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από τον Ιούλιο, με αποστολές προς τους εργαζόμενους των καταστημάτων της επαρχίας και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με τους εργαζόμενους των καταστημάτων της Θεσσαλονίκης. Το αποτέλεσμα αυτής της κίνησης είναι πολλαπλά επιβαρυντικό για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «S/M ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ» (πρώην S/M Αρβανιτίδης) καθώς καλούνται να υπογράψουν απολύσεις με ημερομηνία απόλυσης ακόμα και 6 μήνες πριν.
Για την λήψη του επιδόματος ανεργίας, ο εργαζόμενος οφείλει να καταθέσει αίτηση μέχρι και 40 ημέρες από την καταγγελία της εργασίας του, σε αντίθετη περίπτωση ή χάνει το επίδομα ή μπαίνει σε διαδικασία αποδείξεως του λόγου που καταθέτει εκπρόθεσμα. Να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι αυτοί είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένοι οικονομικά και ότι ακόμα και σήμερα διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους από το 2016.
Επιπλέον με τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε θέση να χάνουν δικαιώματα σχετικά με τον τρόπο που θα λάβουν τα οφειλόμενα δεδουλευμένα από την επιχείρηση καθώς αλλάζουν οι όροι ικανοποίησης τους προ και μετά την πτώχευση. Ιδιαίτερα σε σχέση με το γεγονός αυτό αναφέρουμε τα παρακάτω:
Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 34 του ΠτΚ, «1. Με την κήρυξη της πτώχευσης δεν λύεται η σύμβαση εργασίας. 2. Ο σύνδικος, εφόσον ο οφειλέτης είναι εργοδότης, μπορεί να λύσει τη σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, με καταγγελία. Η πτώχευση αποτελεί σπουδαίο λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου ή έργου. Για το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου δεν απαιτείται η καταβολή αποζημίωσης... 4. Οι απαιτήσεις των μισθωτών από μισθούς και λοιπές παροχές που γεννήθηκαν πριν την κήρυξη της πτώχευσης, καθώς και κάθε συναρτώμενη με την καταγγελία απαίτησή τους, όπως η ιδίως αποζημίωση εκ του νόμου, αποτελούν πτωχευτικές απαιτήσεις, για τις οποίες οι μισθωτοί ικανοποιούνται ως πτωχευτικοί πιστωτές κατά τις ειδικότερες περί κατατάξεως των πιστωτών διατάξεις του πτωχευτικού Κώδικα».
Συνοψίζοντας, προβλέπεται από το νόμο ότι, η πτώχευση δεν αποτελεί λόγο λύσης της σύμβασης εργασίας, ότι ο μισθωτός, ακόμα και μετά την κήρυξη της πτώχευσης, διατηρεί όλα τα εργασιακά του δικαιώματα, ήτοι ενδεικτικά τις αξιώσεις του επί επιδομάτων εορτών, επιδόματος αδείας κ.ο.κ. Έτσι οι απαιτήσεις των εργαζομένων που γεννήθηκαν πριν την πτώχευση, αποτελούν αναμφίβολα πτωχευτικά πιστώματα και δη προνομιακά ικανοποιούμενα. Ενώ από την κήρυξη της πτώχευσης και μέχρι την καταγγελία της σύμβασης από τον σύνδικο, εφόσον ο σύνδικος έχει παραλείψει την καταγγελία, οι συμβάσεις εργασίας, διατηρούσες την ισχύ τους, δικαιολογούν την απαίτηση των εργαζομένων στο μισθό και τις συναφείς παροχές, ακόμα και αν πράγματι δεν εργάστηκαν από λόγους, που αφορούν στην πτώχευση του εργοδότη τους και τη διαδικασία της.
Σε σχέση με το παραπάνω έγινε προσπάθεια συνεννόησης με τη σύνδικό, η οποία παρά το γεγονός ότι είναι υπεύθυνη για τη καθυστέρηση των απολύσεων επί 6 μήνες επιμένει να τα παραβλέπει το νόμο και καλεί τους εργαζόμενους να κινηθούν δικαστικά. Να σημειώσουμε ότι το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ αποδέχεται τις μέχρι τώρα απολύσεις, που καταχωρούνται τώρα με ημερομηνία απόλυσης 2/42019
Επειδή όμως οι περίπου 1.300 εργαζόμενοι της εταιρείας, βρίσκονται σε δεινή θέση, μιας και ακόμα δεν έχουν λάβει τα δεδουλευμένα τους από τον Ιανουάριο του 2016, ενώ τώρα, ουσιαστικά, καλούνται να εμπλακούν σε νέες μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες, χάνοντας παράλληλα και το επίδομα ανεργίας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει επιτέλους ο πολύχρονος «Γολγοθάς» των εργαζόμενων και να επέλθει η δικαίωση τους».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου