Υπάρχει μια συνήθεια όταν είμαστε ιδιοκτήτες κατοικιδίου: να δώσουμε στον τετράποδο φίλο μας τροφή που τρώμε εμείς οι ίδιοι.
Συνήθως το ζώο έρχεται την ώρα που τρώμε και στέκεται δίπλα στο τραπέζι, περιμένοντας την λιχουδιά.
Οι ιδιοκτήτες κατοικιδίου γνωρίζουν τους κινδύνους που κρύβουν οι ανθρώπινες τροφές, για τους νέους όμως ιδιοκτήτες, μαζί με τις συμβουλές του κτηνιάτρου, αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγουν καθώς κι εκείνες που δεν είναι τόσο βλαβερές.
«Είναι δύσκολο να αντισταθούμε και να ταϊσουμε το κατοικίδιο μια μικρή ποσότητα από το φαγητό μας. Μερικές φορές αυτό δεν πειράζει, άλλες όμως αυτή η κίνηση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά θέματα για την υγεία του ζώου», λέει η Λίσα Λίπμαν, διδάκτωρ Κτηνιατρικής, στο Yahoo.
Ποιες είναι οι «ανθρώπινες» τροφές που απαγορεύεται να δίνουμε στο κατοικίδιο; Οι ειδικοί συμβουλεύουν:\
Σοκολάτα
Η σοκολάτα περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται θεοβρωμίνη, το οποίο η Λίπμαν παρομοιάζει με την καφεϊνη. Η θεοβρωμίνη προκαλεί ταχυκαρδία και λειτουργεί ως διουρητικό και μυοχαλαρωτικό. «Η ποσότητα θεοβρωμίνης διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της σοκολάτας. Μερικές σοκολάτες είναι περισσότερο τοξικές από άλλες».
Ξυλιτόλη
Πρόκειται για μια ουσία χωρίς ζάχαρη που συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο ζάχαρης και μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρο για τα ζώα. Αυτή η ουσία υπάρχει στις τσίχλες, τα φάρμακα, την οδοντόκρεμα. «Ακόμα και η πιο μικρή ποσότητα μπορεί να ξεγελάσει το σώμα ενός σκύλου και εκείνος να νομίσει ότι πρόκειται για πραγματική ζάχαρη. Τοτε το σώμα απελευθερώνει ινσουλίνη η οποία με την σειρά της μπορεί να προκαλέσει ηπατιτική ανεπάρκεια.
Κι ενώ αυτοί είναι οι μεγαλύτεροι διατροφικοί κίνδυνοι, η Λίπμαν τονίζει ότι τα σταφύλια, οι σταφίδες, οι ξηροί καρποί Μακαντέμια, τα κρεμμύδια και το σκόρδο μπορούν να αποδειχθούν θανατηφόρα για τα κατοικίδια.
Αντίθετα, υπάρχουν ανθρώπινες τροφές που δεν βλάπτουν τα ζώα, σύμφωνα με την Λίπμαν, όπως το μύρτιλο, το πεπόνι, τα καρότα και τα πράσινα φασόλια. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι είναι σημαντικό να προστατεύομε τα κατοικίδια, να απομακρύνουμε τους επικίνδυνους πειρασμούς και φυσικά αν εντοπίσουμε κάποια περίεργη συμπεριφορά ή αλλαγή στο σώμα μετά από το φαγητό, να πάμε το ζώο στον κτηνίατρο για εξέταση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου