Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 09, 2019

Το Σπίτι του Διαβόλου σε μια πόλη του Μεξικού

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αυτό το σπίτι, στην περιοχή San Luis Tehuiloyocan της πόλης Πουέμπλα (Puebla) -ή Ερόικα Πουέμπλα ντε Σαραγόσα (Heroica Puebla de Zaragoza)- στο Μεξικό, είναι καλυμμένο με εικόνες πάνω σε ηφαιστειακά πετρώματα και καλύπτεται από μια μακάβρια παράδοση.



Η κυβέρνηση της Τσολούλα προσπάθησε να εξαλείψει το στίγμα που περιβάλλει την βιβλιοθήκη Amoxcalli και το σκοτεινό της παρελθόν. Ωστόσο, όλη η πόλη γνωρίζει ακόμα το κτίριο ως το La Casa del Diablo (Σπίτι του Διαβόλου) λόγω της πρόσοψής του και των φημών ότι ήταν χώρος σατανικής λατρείας.

Οι εικόνες χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και δημιουργήθηκαν με μια τεχνική που ονομάζεται "ραγισμένες πέτρες", κατά την οποία έβαζαν ηφαιστειακές πέτρες σε μορφές για τη δημιουργία διαφόρων εικόνων. Αν και η τεχνική ήταν πολύ γνωστή σε όλη την περιοχή, -ίσως- κανένα σπίτι δεν ενσωματώνει αυτή την μορφή τέχνης περισσότερο από το Σπίτι του Διαβόλου.

Σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους, πιστεύεται ότι υπήρχαν ακόμη δύο σπίτια διακοσμημένα με την ίδια τεχνική. Ωστόσο, από το φόβο των σχεδίων, καλύφθηκαν με τσιμέντο και οι τοποθεσίες τους χάθηκαν στην ιστορία.

Μερικές από τις εικόνες απεικονίζουν τον Ήλιο, δικέφαλους αετούς και εκκλησίες. Υπάρχουν επίσης σύμβολα που αναφέρονται στα Πάθη, όπως ένα αγκάθινο στέμμα, σκάλες, καρφιά, ακόμη και το "πέπλο της Βερόνικα" με τον Ιησού να κλαίει δάκρυα αίματος (Το "πέπλο της Βερόνικα" είναι μια παράδοση η οποία άρχισε να αναπτύσσεται στη Δύση από το 1200 περίπου, σύμφωνα με την οποία, η Αγία Βερόνικα σκούπισε τον ιδρώτα και το αίμα που έτρεχε στο πρόσωπο του Χριστού στο δρόμο προς τον Γολγοθά με αποτέλεσμα να αποτυπωθεί θαυματουργικά η μορφή Του σ΄ αυτό. Η επίσημη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία υποστηρίζει ότι έχει στην κατοχή της το ύφασμα αυτό, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως αυθεντικό από τον πάπα Ιννοκέντιο Γ' (1198‐1216) και φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου). Ωστόσο, οι πιο μυστηριώδεις μορφές του σπιτιού είναι αυτές που φυλάσσουν την είσοδο. Κοντά στην είσοδο του σπιτιού υπάρχουν δύο πίθηκοι με πόδια κότας, που χαμογελούν με τις γλώσσες τους έξω, ενώ φορούν εκκλησιαστικά καπέλα. Στη χριστιανική εικονογραφία, ο πίθηκος συνδέεται εδώ και πολλά χρόνια με την απληστία, την κακία, ακόμη και με τον διάβολο. Οι πίθηκοι, και άλλα περίεργα στοιχεία, έδωσαν στον μύθο ότι η αυλή του σπιτιού χρησιμοποιήθηκε για δαιμονικές επικλήσεις. Υπάρχουν μάλιστα ιστορίες για ανθρωποθυσίες, όπου τα θύματα ρίχτηκαν στο πηγάδι της αυλής.

Τα μυστήρια που περιβάλλουν το σπίτι παραμένουν μέχρι και σήμερα. Ωστόσο, υπάρχουν λίγες αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την αρχική χρήση του σπιτιού ή γιατί δημιουργήθηκαν οι εικόνες. Επί του παρόντος, το σπίτι λειτουργεί ως βιβλιοθήκη και πολιτιστικό κέντρο. Ωστόσο, οι κάτοικοι της περιοχής έχουν πολλές ιστορίες να πουν για το Σπίτι του Διαβόλου.


από: atlas obscura

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου