Η σελινόριζα (celeriac) είναι η γογγυλώδης ρίζα φυτού της
οικογένειας των σκιαδοφόρων που συγγενεύουν με το σέλινο. Έχει μια απαλή, γήινη γεύση με έντονες νότες σέλινου και μια ελαφριά γλυκύτητα, που θυμίζει μια πολύ πιο αρωματική πατάτα. Η υφή της είναι πυκνή και όταν μαγειρεύεται δίνει στα πιάτα μια απαλή, βουτυρένια αίσθηση.Πώς μαγειρεύεται η σελινόριζα
Είναι υπέροχο και ευέλικτο στη μαγειρική υλικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες παρασκευές του φθινοπώρου και του χειμώνα. Γίνεται θαυμάσιος πουρές, που αντικαθιστά ή συμπληρώνει τον πουρέ πατάτας, συνοδεύοντας πιάτα μαγειρευτά πιάτα με μοσχάρι ή χοιρινό. Τρώγεται ακόμη ψητή ή βραστή, ως γαρνιτούρα, αλλά και ωμή, τριμμένη σε σαλάτες, όπου προσθέτει φρεσκάδα και τραγανή υφή. Σε σούπες η σελινόριζα δίνει βάθος γεύσης και είναι φανταστική συνδυασμένη με πράσα και πατάτες. Συνδυάζεται εξαιρετικά με το μήλο, σε χειμωνιάτικα μπριάμ.
Ένα εύκολο, πεντανόστιμο φαγάκι με σελινόριζα
Το ICookGreek προτείνει μια πανεύκολη συνταγή με σελινόριζα που γίνεται ως εξής: Καθαρίζεις και κόβεις σε κύβους τη ρίζα, τους σοτάρεις μαζί με ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε ελαιόλαδο, τους μαγειρεύεις μέχρι να μαλακώσει και να γίνει η σελινόριζα και στο τέλος την περιχύνεις με αυγολέμονο.
Συνταγή για βελουτέ σελινόριζας
Όλη η υπόθεση είναι να κόψετε τη σελινόριζα, αφαιρόντας τα σκληρά μέρη της. Μετά, αφού βράσει μαζί με τα κρεμμυδάκια και τα πράσα, θα τα πολτοποιήσετε με ένα μπλέντερ και θα προσθέσετε λίγη κρέμα γάλακτος. Αυτή η πυκνή, βελούδινη σούπα με πρωταγωνιστή το ομολογουμένως όχι τόσο όμορφο, αλλά πολύ θρεπτικό και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά χειμωνιάτικο λαχανικό θα σας εκπλήξει με τη γεμάτη γεύση της. Ιδίως αν της προσθέσετε και λίγο μπέικον που έχετε περάσει νωρίτερα από το τηγάνι. Για να τη φτιάξετε, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα: Καθαρίστε τη σελινόριζα και κόψτε τη σε μικρότερα κομμάτια.
Ψιλοκόψτε τα πράσα και τα κρεμμύδια.
Βάλτε όλα στην κατσαρόλα μαζί με το ζωμό, αλατοπιπερώστε και βράστε τα για 30 λεπτά σε μέτρια ένταση. Πολτοποιήστε μετά τη σούπα στο μπλέντερ (ή με τη ράβδο μπλέντερ στην κατσαρόλα).
Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και αφήστε να πάρει μια βράση και είναι έτοιμη για σερβίρισμα.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε το μπέικον χωρίς να προσθέσετε λάδι ή βούτυρο. Αφήστε το να πάρει χρώμα και γαρνίρετε τη σούπα μαζί με τα τσάιβς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου