Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 13, 2019

Γιατί σε μένα;

Γράφει η Ιωάννα Κανακάρη.

Όλοι έχουμε ακούσει κάποιον να λέει τη φράση »Γιατί σε μένα». Και πολλοί από εμάς την έχουμε πει. Φυσικά, αυτή η ερώτηση γίνεται πάντα αν κάτι κακό μας έχει συμβεί. Ποτέ κανείς δεν έκανε αυτή την ερώτηση όταν για παράδειγμα πήρε τη δουλειά των ονείρων του ή κέρδισε το λαχείο. Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης να σκεφτόμαστε έτσι, δεν μας κατηγορώ.

Αυτή η μικρή ρητορική ερώτηση συνοψίζει την ανάγκη που έχουμε οι άνθρωποι να επιρρίπτουμε ευθύνες σε κάποιον τρίτο στις ατυχίες τη ζωή. Αυτό φαίνεται και από την καθημερινή μας προσπάθεια να ξορκίσουμε κάθε κακό λέγοντας στους άλλους »όλα καλά θα πάνε» ή »υγεία και όλα τα άλλα έρχονται». Προστατεύουμε, έτσι, το ‘εγώ’ μας, τα συμφέροντα μας, χωρίς ουσιαστικά να αποδεχόμαστε ότι ατυχίες συμβαίνουν, είμαστε όλοι θνητοί και όλοι θα έρθουμε αντιμέτωποι κάποια στιγμή με δυσάρεστα γεγονότα.

Αν και εσύ ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που έχουν πει αυτή τη φράση σου έχω και καλά και κακά νέα. Θα ξεκινήσω με τα κακά, αφού το πιθανότερο είναι ότι τα γνωρίζεις ήδη.

Χειροτερεύεις το πρόβλημα και βυθίζεσαι σε μια μοιρολατρική στάση ζωής θρέφοντας τα αρνητικά συναισθήματα. Τα καλά νέα είναι, όμως, ότι είναι στο χέρι σου λέγοντας αυτή τη φράση να κινητοποιήσεις μια διαδικασία περισυλλογής. Δηλαδή, να ψάξεις βαθιά μέσα σου και να βρεις την πιο ωφέλιμη στάση που μπορείς να κρατήσεις. Μην ξεχνάς ότι οι καταναγκασμοί που σου δημιουργεί μια δυσάρεστη κατάσταση μπορούν να λειτουργήσουν απελευθερωτικά και όχι περιοριστικά. Ακόμα και μέσα από τη σκοτεινότερη τραγωδία μπορείς να μάθεις πράγματα για τον εαυτό σου και να ανακαλύψεις αντοχές που ποτέ δεν πίστευες ότι έχεις.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του μεγάλου τσελίστα Καζάλς που όταν έσπασε το χέρι του και χρειάστηκε να αποσυρθεί από τις υποχρεώσεις του για 6 εβδομάδες, είδε αυτή την ατυχία ως μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεκουραστεί και να βρει τον εαυτό του.

Πώς, όμως, μπορώ να βρίσκω τα θετικά σε κάθε τι που μου συμβαίνει; Αρχικά, μην περιμένεις την λύση από την αδερφή, τη γειτόνισσα, την φίλη ή τον φίλο σου. Μόνο εσύ μπορείς να δώσεις λύση, καθώς εσύ γνωρίζεις καλύτερα από κάθε άλλον τον εαυτό σου, τα ΄πιστεύω’ σου, τις πεποιθήσεις και τις ανάγκες σου. Ετοιμάσου να διερευνήσεις όλα τα βαθύτερα συναισθήματα που σου προκαλεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση και ,στη συνέχεια, να τα εξισορροπήσεις. Δηλαδή, να βρεις ποια από αυτά αξίζει να αφήσεις πίσω και με ποια από αυτά αξίζει να προχωρήσεις. Βρες τη λύση που σου αποφέρει τα περισσότερα οφέλη και ,φυσικά, δεν σε γεμίζει με ενοχές. Να είσαι διατεθειμένος να αφήσεις τη ρουτίνα και τη μοιρολατρική στάση σου. Μάλιστα, άμα θεωρείς ότι δεν μπορείς να βρεις κανένα θετικό κίνητρο για να ξεπεράσεις τη δυσάρεστη κατάσταση που αντιμετωπίζεις , δοκίμασε τον εθελοντισμό και την ανιδιοτελή προσφορά σε συνανθρώπους ή ζώα. Θα εκπλαγείς από τη χαρά που μπορει να σου δώσει αυτό. Μην χάνεις την πίστη σου. »Τα πάντα ρει», καμία στενοχώρια δεν κρατάει για πάντα, η ζωή συνεχώς αλλάζει.

Είναι όλα αυτά τόσο εύκολα όσο ακούγονται; Η απάντηση είναι όχι. Η στάση ζωής μας δεν γίνεται να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να εξασκήσεις τον εαυτό σου να αναζητά πάντα τη θετική πλευρά μιας κατάστασης. Εξάσκηση σημαίνει συνεχή επανάληψη. Εξασκήσου μέσα από τις πιο ασήμαντες αφορμές που σου δίνει η καθημερινότητα , όπως ένα αγενές σχόλιο κάποιου γείτονα ή μια μικρή αποτυχία στο χώρο εργασίας σου. Θα σου πω με σιγουριά ότι θα χρειαστεί χρόνος, κόπος, ιδρώτας και πολλή ενέργεια. Το αποτέλεσμα ,όμως, θα σε δικαιώσει, καθώς θα αποφύγεις θυμό, εξαρτήσεις, τάσεις απόδρασης, αίσθημα κατωτερότητας, ακόμα και κατάθλιψη.

Ελπίζω όλα τα παραπάνω να σε προβλημάτισαν αρκετά, και την επόμενη φορά να σκεφτείς περισσότερο πριν πεις τη φράση »γιατί σε μένα;». Άλλωστε, έχω να σου πω ότι χιλιάδες ατυχή περιστατικά συνέβησαν στον κόσμο πριν συμβεί σε εσένα το δικό σου. Μάλιστα, πολλά από αυτά είναι με μαθηματική ακρίβεια αναμενόμενο ότι θα συμβούν σε όλους μας, όπως για παράδειγμα μία προδοσία από μια φιλική σχέση, μια απώλεια ή ένας χωρισμός. Κλείνοντας δεν θα σου ευχηθώ να μη χρειαστεί ποτέ να περάσεις από αυτή τη διαδικασία περισυλλογής ούτε θα σε παροτρύνω να εύχεσαι μια ιδανική ζωή. Αντιθέτως, θα επαναλάβω τα πολύ σοφά λόγια του Σόπενχαουερ, ο οποίος υποστήριξε ότι μια ουτοπική ζωή οπού όλα τα προβλήματα θα ήταν λυμένα, θα έκανε τους ανθρώπους να πεθαίνουν από πλήξη και να αλληλοσκοτώνονται αναζητώντας λίγη οδύνη στην πληκτική ζωή τους.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου