Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 13, 2019

Μετά το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα, καλημέρα γραφειοκρατία



Μέχρι σήμερα, ένα δικαίωμα και επιλογή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, δεν συνιστούσε επιλογή στην Ελλάδα, καθώς δεν
υπήρχε στη χώρα, παρά την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου, κανένα αποτεφρωτήριο. Μετά τη Ριτσώνα, τι γίνεται με τους χώρους στην Πάτρα και στον Ελαιώνα;

Ένα ιστορικό γεγονός για την Ελλάδα, έπειτα από πολλά χρόνια προσπαθειών, έλαβε χώρα την περασμένη βδομάδα: Η λειτουργία του πρώτου αποτεφρωτηρίου της χώρας είναι γεγονός. Για την ακρίβεια, μιλάμε για τη λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού χώρου αποτέφρωσης.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για μία εγκατάσταση που δημιουργήθηκε από ιδιωτικά κεφάλαια και συνολικά επτά ιδιοκτήτες, με την Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης να έχει σημαντικό μερίδιο.

Με αυτά και με εκείνα, η Ελλάδα έλαβε... το βραβείο του "τελευταίου και καταϊδρωμένου" κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απέκτησε αποτεφρωτήριο, αφού μέχρι σήμερα οι πολίτες της χώρας δεν είχαν το δικαίωμα και την επιλογή που ταυτόχρονα έχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο: το δικαίωμα στην αποτέφρωση νεκρών.



Πολλοί αναγκάζονταν λοιπόν τα περασμένα χρόνια να προχωρήσουν σε μετά θάνατον μετανάστευση σε Βουλγαρία, Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όμως αυτό πια δείχνει σταδιακά να αλλάζει. Το αποτεφρωτήριο της Ελλάδας βρίσκεται στη Ριτσώνα, 70 χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα και είναι έτοιμο να "ανοίξει τις πύλες του" σε όποιον το επιλέξει.


Τι γίνεται όμως με τα δύο δημοτικά αποτεφρωτήρια στην Ελλάδα, στον Ελαιώνα Αθήνας και στην Πάτρα, που αναμένουμε και που τα πλάνα έδειχναν να ξεκινούσε η διαδικασία από το 2018;

Το News 24/7 μίλησε με το Δήμο Αθηναίων και Πατρών και έλαβε τις παρακάτω απαντήσεις, οι οποίες, η αλήθεια είναι πως δεν μας διαφωτίζουν επακριβώς. Δείχνουν περισσότερο προθέσεις και τάση, όχι όμως συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Αποτεφρωτήριο Πατρών

Σχετικά με το αποτεφρωτήριο Πατρών, αν και η δημοτική αρχή Πάτρας ήταν από τις πρώτες σε όλη την Ελλάδα που είχε θέσει ως προτεραιότητα τη λειτουργία του (από τις αρχές του 2016) και είχε δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμο εντός του 2019, τελικά δεν τα κατάφερε ακόμη.

Ο Δήμος Πάτρας έχει βρει χώρο στον Γλαύκο και όλη η διαδικασία βρίσκεται στο σημείο που αναμένεται έγκριση του θέματος από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. Όταν εγκριθεί από τον φορέα, θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση για την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με τον Αναστάσιο Μιχάλη, Αντιδήμαρχο Πολεοδομικού Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης και Δημοτικής Περιουσίας:

"Υπήρχαν καθυστερήσεις τουλάχιστον για 2 χρόνια περίπου, καθώς δεν γνωρίζανε να μας απαντήσουν ποια υπηρεσία είναι αρμόδια".

"Θα χρειαστεί χρόνος μέχρι τη λειτουργία του. Έχει προχωρήσει ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μεν, αλλά το ζήτημα είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και άλλα θέματα, όπως το να διεκδικήσουμε χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένα θέμα που βρίσκεται στις προτεραιότητές μας".
Αποτεφρωτήριο Ελαιώνα

Όσον αφορά την κατάσταση στην Αθήνα τα πράγματα είναι ακόμη πιο απροσδιόριστα.

Από τη δημοτική αρχή μας ενημέρωσαν ότι οι προϋποθέσεις για την τοποθεσία έχουν εξασφαλιστεί και ως γνωστόν, η τοποθεσία ορίστηκε στον Ελαιώνα.

Όμως, στην παρούσα φάση βρίσκεται υπό επεξεργασία το τεύχος για την προκήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος θα ολοκληρωθεί γρήγορα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ισχυρίζεται ο Δήμος. Δεν ξέρουμε πότε ακριβώς, ωστόσο, όπως μας έγινε γνωστό, σύντομα θα υπάρξει προκήρυξη.

Εν συνεχεία, βάσει υπολογισμών του Δήμου, μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε τα επόμενα βήματα και περισσότερα νέα, με το τοπίο να παραμένει όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, θολό.

Ο δήμος Αθηναίων έχει επιλέξει τον χώρο στον Ελαιώνα, συγκεκριμένα ανάμεσα στη λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Χρηματιστηρίου και το Ισλαμικό Τέμενος.

Θυμίζουμε πως η πρακτική της καύσης των νεκρών ακολουθείται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πάνω από έναν αιώνα.

Σημειώνεται πως την Πέμπτη, ο Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής κοινωνίας αποτέφρωσης, μας παρουσίασε τον χώρο του πρώτου ιδιωτικού αποτεφρωτηρίου της Ριτσώνας το οποίο λειτουργεί ήδη εδώ και ένα μήνα περίπου.

Όπως μας εξήγησε ο κ. Αντώνης Αλακιώτης, η διαδικασία της αποτέφρωσης διαρκεί 75 λεπτά και γίνεται στους 850 βαθμούς κελσίου. Όσον αφορά το θέμα των αερίων που εκλύονται, αυτά είναι μηδαμινά και καλύπτουν τους περιβαλλοντικούς όρους. Τα φίλτρα που φέρουν οι κλίβανοι δε, κοστίζουν έξι φορές περισσότερο από τους ίδιους τους κλιβάνους.

Πέραν της αποτέφρωσης νεκρών και οστών μετά από εκταφή, στη Ριτσώνα παρέχονται και άλλες υπηρεσίες όπως διασπορά της τέφρας στη θάλασσα, στον αέρα, στη γη, ανάλογα με την επιθυμία του θανόντος ή των οικείων του, πώληση τεφροδόχων και προϊόντων κοσμημάτων ενθύμησης, υπηρεσίες εστίασης στο αναψυκτήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου