![]() |
| πρόεδρος Λιβυκής Βουλής |
Ο Λίβυος επιτετραμμένος προσήλθε στο υπουργείο εξωτερικών, όπου του γνωστοποιήθηκε ότι είναι persona non grata και του δόθηκε προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα.
«Το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών», δήλωσε ο κ. Δένδιας στην ανακοίνωσή του, για να καταλήξει διευκρινίζοντας ότι: «Η απέλαση δεν αποτελεί διακοπή των διπλωματικών μας σχέσεων».
Στο μεταξύ, την Πέμπτη θα περάσει το κατώφλι της ελληνικής βουλής ο Πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης, Agile Saleh Issa Gwoider, μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ελληνικού κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα.
Ο κ. Τασούλας, ερωτηθείς αν ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης θα επισκεφθεί και το υπουργείο Εξωτερικών, απάντησε ότι αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό.
Τι είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σχετικά:
«Το λεγόμενο «Μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης είναι όχι απλώς άκυρο, αλλά παντελώς ανυπόστατο θεσμικώς, αφού δεν βρίσκει κανένα έρεισμα στο διεθνές δίκαιο. Γι’ αυτό και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα για την Ελλάδα, τη διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε, από την Αλεξανδρούπολη, όπου παρευρίσκεται για τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης, Αγίου Νικολάου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα σύνορα, την επικράτεια και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνης της, που είναι και σύνορα, επικράτεια και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι απέναντι στις φαντασιώσεις της Τουρκίας περί του «δικαίου του ισχυρού», που την οδηγούν ολοένα και περισσότερο στο διεθνές περιθώριο, εμείς, οι Έλληνες, διακηρύσσουμε ότι θα φέρουμε, στο ακέραιο, σε πέρας την αποστολή μας ως εγγυητών της διεθνούς και της ευρωπαϊκής νομιμότητας.
Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού, που μας έχει κάνει παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη, σεβόμαστε, στον ίδιο βαθμό, και τα κάθε είδους δικαιώματα των συμπολιτών μας Μουσουλμάνων της Θράκης, οι οποίοι αποτελούν θρησκευτική, αμιγώς, μειονότητα, όπως ρητώς ορίζει το διεθνές δίκαιο, ιδίως, δε, η Συνθήκη της Λωζάνης».
Ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι στον αντίποδα της δικής μας υποδειγματικής συμπεριφοράς απέναντι στους πρόσφυγες, κινείται, αυθαιρετώντας πολλαπλώς, η Τουρκία, η οποία, ως εκ τούτου, είναι υπόλογη διεθνώς, με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το άκρως βαρύ κλίμα εναντίον της στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Εν συνεχεία, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις Γενοκτονίες των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας: «Κατ’ αρχάς, η Τουρκία θα πρέπει να είναι περισσότερο υπεύθυνη έναντι της Ελλάδας όχι μόνο διότι οι ισχυρισμοί της για την ελληνική μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη ισοδυναμούν με παραχάραξη της Ιστορίας, αλλά και γιατί το παρελθόν της βαρύνεται με αδιανόητες διώξεις εις βάρος των Ελλήνων και του Ελληνισμού.
Αναφέρομαι τόσο στις Γενοκτονίες του Ελληνισμού του Πόντου και της Μικράς Ασίας όσο και στο πογκρόμ και στους διωγμούς των Ελλήνων- και κυριολεκτώ, διότι κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης αποτελούν εθνική μειονότητα- της Κωνσταντινούπολης, το 1955 και 1964, αντιστοίχως, που οδήγησαν στον αποδεκατισμό της ως τότε κραταιάς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης. Και, φυσικά, ουδείς μπορεί να ξεχνά την τραγωδία των αγνοούμενων στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή στο μαρτυρικό νησί, το 1974».
Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Από εδώ, την Αλεξανδρούπολη, από εδώ, την ελληνική και ευρωπαϊκή Θράκη, την εσχατιά της Δύσης προς την Ανατολή, κατά τον εορτασμό της 100ής επετείου της Απελευθέρωσης και προσάρτησης της Θράκης στον εθνικό μας κορμό, εμείς, οι Έλληνες, διακηρύσσουμε ότι είμαστε και θα παραμείνουμε, αδιαλείπτως, υπερασπιστές και θεματοφύλακες των ως άνω αρχών και αξιών του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως τις κληροδότησε η Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη».
«Με τον τρόπο αυτό είμαστε και θα παραμείνουμε, στο διηνεκές, υπερασπιστές του ανθρώπου και του ανθρωπισμού. Ιδίως, δε, σήμερα, όταν ο άνθρωπος χειμάζεται δεινώς σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως συμβαίνει και στην περιοχή μας, δυστυχώς με μεγάλη ευθύνη της γείτονος Τουρκίας», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου