Τo FBI έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση στο διαδίκτυο: Οι πράκτορες του χωρίς ιδιαίτερους περιορισμούς ακολουθούν οδηγίες και συνομιλούν ελεύθερα με ανυποψίαστους χρήστες του ίντερνετ που δεν είναι καν υπό έρευνα. Ο σκοπός; Η διαδικτυακή αντιτρομοκρατία, σύμφωνα με το Intercept, το οποίο έλαβε γνώση των συγκεκριμένων απόρρητων οδηγιών, έχει αναδειχθεί πλέον σε στρατηγικής σημασίας αγώνα του FBI.
Μάλιστα, έχουν απλώσει τόσα πολλά ψηφιακά “πλοκάμια”, που δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρακολουθούν στο τέλος τους δικούς τους ανθρώπους! Οι πράκτορες κάνουν δημοσιεύσεις και δημιουργούν πολλαπλές περσόνες. Η επιτυχία τους, μάλιστα, κρύβεται ακριβώς στην ποσότητα αυτών των δυο παραγόντων! Η διαδικτυακή σκηνή έχει γίνει το νέο μέτωπο αντιτρομοκρατίας για το FBI από την ώρα που διαπιστώθηκε η ευρεία χρήση του διαδικτύου από τρομοκρατικές ομάδες, προκειμένου να περάσουν την προπαγάνδα τους και να στρατολογήσουν κόσμο. Όμως, δικηγόροι, ειδικοί και ακτιβιστές σχολιάζουν πως το πάθος με το οποίο το Γραφείο στήνει μυστικές επιχειρήσεις διαδικτυακά, κάνει πολλούς ανυποψίαστους ανθρώπους που απλά γράφουν ανοησίες online να μοιάζουν στα μάτια της υπηρεσίας ως τρομοκράτες.
Το έγγραφο, που αποκαλύπτει το Intercept, στοχοποιεί ιστοσελίδες και online δίκτυα που το FBI θεωρεί πως σχετίζονται με τρομοκράτες, οι οποίοι προσπαθούν να ενθαρρύνουν και να στρατολογήσουν νέα μέλη ή και να προπαγανδίσουν τις θέσεις τους. Οι έρευνές περιλαμβάνουν τους διαχειριστές και τους δημιουργούς αυτών των sites όπως και ανθρώπους που έχουν εμπλακεί στην “ανάπτυξη ασφαλών μεθόδων επικοινωνίας” ή που δρουν ως “ψηφιακοί μεταφορείς” για τρομοκρατικές οργανώσεις διακινώντας μηνύματα μεταξύ των μελών ή της ηγεσίας τους.
Οι στόχοι πρωτίστως κατά το έγγραφο είναι ιστοσελίδες που φιλοξενούνται σε αμερικανικούς servers, αν και κάποιες φορές αναφέρεται πως μπορεί να γίνουν κοινές επιχειρήσεις με άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών ή “διεθνείς συνεργάτες”. Χρησιμοποιώντας πληροφοριοδότες, γλωσσολόγους, πράκτορες του FBI που δρουν μυστικά, η υπηρεσία προσπαθεί να εστιάσει στην χρήση του διαδικτύου από τους τρομοκράτες με το προσωπείο του απλού χρήστη. Ο σκοπός είναι να αποκτήσουν οι άνθρωποι της υπηρεσίας εξειδίκευση πάνω σε συγκεκριμένους τομείς, με στόχο να καλύψουν “κενά πληροφόρησης” που υπάρχουν μέχρι στιγμής.
Όμως, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται χωρίς σχεδιασμό με αποτέλεσμα να “σπαταλώνται πολύτιμα αποθέματα”. “Για παράδειγμα, μπορεί να ψάχνουμε σε ένα φόρουμ και να διαπιστώσουμε έναν χρήστη που πραγματικά ‘δεν ταιριάζει καθόλου εκεί μέσα’. Αμέσως θα πάμε και θα ανοίξουμε υπόθεση για να δούμε καιρό αργότερα ότι αυτό το άτομο ήταν ένα τοπικό αστυνομικό τμήμα ή μια συμμαχική ξένη υπηρεσία. Αυτά συμβαίνουν και πρέπει να ξεκαθαριστούν”, δήλωσε στο Intercept ένας αξιωματούχος του FBI.
Παρόλο που σε επίσημη δήλωσή της προς το μέσο, η Υπηρεσία δήλωσε ότι “αν και οι διαφορές είναι σαφείς μεταξύ ενός διαδικτυακού και ενός πραγματικού περιβάλλοντος, οι υπάλληλοί μας και οι πληροφοριοδότες μας υπάγονται στους ίδιους κανονισμούς, σύμφωνα με τους οποίους οι παρακολουθήσεις γίνονται μόνο στο πλαίσιο επίσημης έρευνας”, οι οδηγίες που φαίνονται στο έγγραφο αποδεικνούν ότι υπάρχει μια τεράστια ελευθερία στις κινήσεις των πρακτόρων. Είναι ασαφές ακόμη και στο τί μπορούν να κάνουν οι πληροφοριοδότες συγκριτικά με τους πράκτορες: Μπορούν μόνο να παρακολουθούν δημόσιες ιστοσελίδες ή και να χτίζουν ψεύτικες περσόνες;
Για παράδειγμα, η οδηγία ορίζει πως ένας υπάλληλος του FBI – είτε πράκτορας, είτε αναλυτής – μπορεί να επισκέπτεται ένα φόρουμ ή ένα μπλογκ και να το παρακολουθεί μόνο εφόσον είναι ύποπτο ερεύνης. Επίσης, ορίζει πως δεν μπορούν να συνομιλούν με κάποιον που δεν είναι ήδη αντικείμενο έρευνας για να του αποσπάσουν πληροφορίες. Μπορούν, βέβαια, να ανοίξουν όσες συνομιλίες θέλουν με πρόσωπα που σχετίζονται με τον ύποπτο αρκεί αυτές να αφορούν την έρευνα.
Τόσο, όμως, οι πληροφοριοδότες, όσο και οι μυστικοί πράκτορες μπορούν για να αποκτήσουν αξιοπιστία στα φόρουμ να χτίσουν μια περσόνα και να εμπλακούν σε όσες συζητήσεις θέλουν προς επίτευξη αυτού του σκοπού. Επίσης έχουν το δικαίωμα να ανοίξουν νέες έρευνες εάν αντιληφθούν κάτι ύποπτο κατά τις συνομιλίες και τις περιηγήσεις τους αυτές. Όμως το FBI γνωρίζει ότι οι υπάλληλοί του όταν εμπλέκονται σε συζητήσεις σε διαδικτυακά φόρα, αλληλεπιδρούν με άτομα που απλά τυγχάνει να βρίσκονται εκεί και δεν έχουν καμία σχέση με τους λόγους που οι πράκτορες οδηγήθηκαν σε αυτά. Όμως είναι και αυτό μέρος του σχεδίου: “Θέλουμε να ξέρουμε εάν ένας ύποπτος έχει και άλλους μαζί του. Επίσης θέλουμε να ξέρουμε ποιοι τον περιτριγυρίζουν ούτως ή άλλως”, εξήσησε ένας εκπρόσωπος του Γραφείου. Με απλά λόγια το FBI μπορεί να μιλά με όποιον θέλει διαδικτυακά αρκεί να μην αντλεί πληροφορίες, αλλά μπορεί επίσης ανά πάσα ώρα και στιγμή να αποφασίσει να ανοίξει έρευνα για κάποιον.
Σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα και νυν μέλος του Κέντρου για τη Δικαιοσύνη Brennan, Μάικλ Τζέρμαν, οι πράκτορες υπό περιπτώσεις μπορούσαν να αποφύγουν την δική τους αναγνώριση ως ανθρώπων του FBI όταν επρόκειτο να συνομιλήσουν με κάποιον για μια απλή σύλληψη, όπως παραδείγματος χάριν για ναρκωτικά. Όμως κατά τον ίδιο, ο απεριόριστος αριθμός διαδικτυακών συνομιλιών “τους δίνει άλλου επιπέδου δυνατότητες”.
Οι πληροφοριοδότες, όμως, δεν υπάγονται στους κανόνες που ισχύουν για τους ανθρώπους του FBI. Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν διαδικτυακά και να δώσουν κάποια σαθρή αναφορά ύποπτης συμπεριφοράς που θα ανοίξει έρευνα προκειμένου να συλλεχθούν περισσότερες πληροφορίες. Βέβαια, σύμφωνα με τους ειδικούς, στις διαδικτυακές επαφές ενός πληροφοριοδότη με έναν ύποπτο υπάρχει πλήρης καταγραφή της συνομιλίας και μπορούν οι αναλυτές να κρίνουν καλύτερα εν αντιθέσει με τις κατά πρόσωπο συναντήσεις, που μπορεί ο πληροφοριοδότης να κλείσει το μαγνητοφωνάκι και κανείς να μην ξέρει τι συνέβη πραγματικά.
Η χρήση πληροφοριοδοτών στην αντιτρομοκρατία αυξήθηκε κατά πολύ μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν και το FBI ανέλαβε τον ρόλο να σταματήσει κάθε τρομοκρατική επίθεση πριν καν αυτή συμβεί, και όχι μόνο να την ερευνήσει αφότου γίνει. Η κυβέρνηση, δε, επιχειρηματολογεί υπέρ της επιθετικής στάσης των πρακτόρων διαδικτυακά, αναφερόμενη στην ανωνυμία που παρέχει το ίντερνετ. Προκειμένου να “ξετρυπώσει” και να αποκαλύψει τις πραγματικές ταυτότητες υπόπτων, το FBI έχει δημιουργήσει ψεύτικες ιστοσελίδες, σύμφωνα με όσα δήλωσε στους New York Times ο διευθυντής του τομέα εθνικής ασφάλειας του FBI.
Παρότι λίγοι διαφωνούν για την προπαγανδιστική επιρροή που έχει ασκηθεί από τρομοκρατικά δίκτυα παγκοσμίως τον τελευταίο καιρό, είτε με άμεση επικοινωνία είτε ξυπνώντας μοναχικούς λύκους, ο καθηγητής σε θέματα εξτρεμισμού στο Πανεπιστήμιο George Washington, Σίμους Χιουζ τονίζει ότι “σαφώς δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε τον ρόλο του διαδικτύου. Εξάλλου ένας 17χρονος στην Ιντιάνα είναι πιο πιθανό να συνδεθεί διαδικτυακά με έναν τρομοκράτη από το να εντοπιστεί ένας τρομοκράτης στην Ιντιάνα. Όμως πολλές φορές η ανάλυση των στοιχείων είναι υπεραπλουστευτική. Το να ανεβάσει κάποιος μια σημαία του ISIS στο Facebook και από αυτό να κριθεί ως τρομοκράτης είναι μια λάθος ανάλυση”.
Η στροφή προς τον εξτρεμισμό δεν γίνεται από το πουθενά κατά τον ίδιο. Εξάλλου στις περισσότερες περιπτώσεις ανθρώπων που στρατολογήθηκαν από τον ISIS ή ενορχήστρωσαν μια βίαιη επίθεση, οι ζωντανές επαφές είχαν κομβική σημασία. Σύμφωνα με τον καθηγητή, “μπορεί το online περιβάλλον να δίνει δινατότητα διακίνησης ιδεών και υποστήριξης με τρόπους που μέχρι πριν από μερικά χρόνια δεν είχε φανταστεί κανείς, όμως ποτέ δεν είναι ο μοναδικός αιτία που κάποιος στρατολογήθηκε από τρομοκράτες”.
Η επιχείρηση αυτή του FBI, σημειωτέον είναι σε εξέλιξη από το 2008. Το όνομα αυτής; “Net Talon”, που κυριολεκτικά σημαίνει “διαδικτυακό νύχι αρπακτικού πουλιού”…
http://tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου