Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 17, 2020

Gloria Ramirez, μια πραγματική τοξική γυναίκα


Έχετε ανθρώπους στη ζωή σας που δεν μπορείτε να αντέξετε; Ίσως κάποιον συνεργάτη, κάποιο μέλος της οικογένειας σας ή κάποιον γείτονα που τον αποκαλείτε "τοξικό". Όμως, υπήρξε μια γυναίκα τόσο τοξική που ο κόσμος γύρω της δεν την άντεξε κυριολεκτικά. Ήταν η Gloria Ramirez.



Το βράδυ της 19ης Φεβρουαρίου του 1994, η 31χρονη, μητέρα δύο παιδιών Gloria Ramirez, μεταφέρθηκε στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου της πόλης Ριβερσάιντ στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η Ramirez, που έπασχε από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο τελευταίο στάδιο, παραπονέθηκε ότι είχε ακανόνιστο καρδιακό παλμό και δυσκολία στην αναπνοή. Στο δρόμο προς το νοσοκομείο, της παρασχέθηκαν οξυγόνο και ενδοφλέβια υγρά. Μέχρι τη στιγμή που μπήκε στα Επείγοντα, ίσα που είχε τις αισθήσεις της, η ομιλία της ήταν αργή, η αναπνοή της ήταν ρηχή και η καρδιά χτυπούσε γρήγορα.

Το ιατρικό προσωπικό της έδωσε ένα κοκτέιλ φαρμάκων ταχείας δράσης για να ανακουφίσει τα συμπτώματά της και για να ηρεμήσει τον καρδιακό παλμό της. Όταν αυτά δεν απέφεραν κανένα αποτέλεσμα, το προσωπικό της έκανε ηλεκτροσόκ. Σε αυτό το σημείο, αρκετοί είδαν μια λιπαρή λάμψη να καλύπτει το σώμα της και κάποιοι παρατήρησαν μια δυσωδία, σαν σκόρδου, που νόμιζαν ότι προερχόταν από το στόμα της.

Μια νοσοκόμα, η Susan Kane, έβαλε μια βελόνα στο βραχίονα της ασθενούς για να της πάρει αίμα. Τότε διαπίστωσε μια μυρωδιά σαν αμμωνία. Η Kane έδωσε τη σύριγγα σε μια άλλη θεραπεύτρια, την Maureen Welch, ώστε να μπορέσει να μυρίσει από πιο κοντά την ασθενή. Η Welch μύρισε τη σύριγγα στο χέρι της. Μύριζε αμμωνία. Έδωσε τη σύριγγα στη Julie Gorchynski, μια ειδικευόμενη γιατρό, η οποία επίσης παρατήρησε την αδιαμφισβήτητη μυρωδιά αμμωνίας. Επίσης, η Gorchynski παρατήρησε ασυνήθιστα σωματίδια χρώματος μανίλα στο αίμα της ασθενούς. Εκείνη τη στιγμή, κατέρρευσε η Kane και έπρεπε να μεταφερθεί έκτος των Επειγόντων. Στιγμές αργότερα, η Gorchynski παραπονέθηκε για ναυτία και κατέρρευσε. Η Maureen Welch ήταν η τρίτη που λιποθύμησε.

Εκείνη τη νύχτα, 23 άτομα αρρώστησαν, 5 εκ των οποίων έπρεπε να νοσηλευτούν με διάφορα συμπτώματα. Η Gorchynski ήταν στη χειρότερη κατάσταση. Το σώμα της συσπώταν και ανέπνεε με διακοπές. Επίσης, υπέφερε από ηπατίτιδα, παγκρεατίτιδα και οστεονέκρωση στα γόνατά της, κατάσταση κατά την οποία πεθαίνει ο ιστός των οστών. Η Gorchynski χρησιμοποιούσε πατερίτσες για 10 μήνες.

Η Gloria Ramirez πέθανε μέσα σε 45 λεπτά μετά από την άφιξή της στο νοσοκομείο. Επίσημη αιτία θανάτου αναφέρθηκε ως νεφρική ανεπάρκεια λόγω μεταστατικού καρκίνου.

Ο θάνατος της Ramirez και η επίδρασή της στο προσωπικό των Επειγόντων είναι ένα από τα πιο αινιγματικά ιατρικά μυστήρια της πρόσφατης ιστορίας. Η πηγή των τοξικών αναθυμιάσεων ήταν αναμφισβήτητα η Ramirez, αλλά οι αναφορές της αυτοψίας ήταν ασαφείς. Η πιθανότητα οι τοξικές αναθυμιάσεις να προήλθαν από την αίθουσα των επειγόντων που διαθέτει επιβλαβή χημικά και παθογόνα αποκλείστηκε μετά από μια έρευνα. Το υγειονομικό τμήμα δήλωσε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου πιθανότατα εμφάνισε μαζική υστερία, που πιθανότατα προκλήθηκε από μια οσμή. Η έκθεση εξόργισε πολλά μέλη του προσωπικού που ήταν εκεί εκείνη τη νύχτα. Κατά την άποψή τους, το συμπέρασμα του υγειονομικού τμήματος ήταν προσβολή του επαγγελματισμού τους.

Τελικά ζητήθηκε από μια ομοσπονδιακή ερευνητική μονάδα να δει τις εκθέσεις αυτοψίας και τις τοξικολογίας της Ramirez. Η ιατροδικαστική ανάλυση βρήκε πολλές ιδιόμορφες χημικές ουσίες στο αίμα της, αλλά καμία δεν ήταν αρκετά τοξική για να προκαλέσει συμπτώματα που βίωσαν οι εργαζόμενοι που ήταν παρόντες. Υπήρχαν πολλά διαφορετικά φάρμακα στο σύστημά της, όπως λιδοκαΐνη, κωδεΐνη κ.ά.. Η Ramirez ήταν ασθενής με καρκίνο και πονούσε πολύ. Πολλά από αυτά τα φάρμακα ήταν παυσίπονα.

Η εύρεση της πηγής της οσμής σαν αμμωνία που παρατηρήθηκε στην αίθουσα ήταν εύκολη. Οι επιστήμονες βρήκαν μια ένωση αμμωνίας στο αίμα της Ramirez, που πιθανότατα σχηματίστηκε όταν το σώμα της χάλασε το φάρμακο κατά της ναυτίας που έπαιρνε.

Η πιο παράξενη χημική ουσία που βρέθηκε στο αίμα της ήταν το Μεθυλοσουλφονικό μεθάνιο (dimethyl sulfone), μια ένωση του θείου που απαντάται φυσικά σε μερικά φυτά, υπάρχει σε μικρές ποσότητες σε πολλά τρόφιμα και ποτά και μερικές φορές παράγεται φυσιολογικά στο σώμα μας από αμινοξέα. Όμως, στο αίμα και τους ιστούς της Ramirez υπήρχε έντονη συγκέντρωση αυτής της ένωσης. Οι ιατροδικαστές ανέφεραν ότι η ένωση προερχόταν από το Διμεθυλοσουλφοξείδιο (DMSO), το οποίο ίσως η Ramirez χρησιμοποιούσε για ανακούφιση από τον πόνο. Το DMSO άρχισε να χρησιμοποιείται στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και έγινε πολύ δημοφιλές μεταξύ των αθλητικών για τη θεραπεία των μυϊκών θλάσεων, μέχρι που το FDA διαπίστωσε ότι η παρατεταμένη έκθεση στο φάρμακο προκαλεί βλάβη στα μάτια. Η χρήση του φαρμάκου περιορίστηκε, αν και συνέχισε να διακινείται παράνομα.

Πιθανώς, η Ramirez είχε πάρει DMSO για τον πόνο της. Το DMSO απορροφήθηκε από το δέρμα της και μπήκε στην κυκλοφορία του αίματός της. Όταν οι διασώστες, και αργότερα οι εργαζόμενοι στην αίθουσα των επειγόντων, της έδωσαν οξυγόνο, η ένωση οξειδώθηκε σε διμεθυλοσουλφόνη. Αυτή η ένωση ήταν οι κρύσταλλοι μέσα στη σύριγγα με την οποία η Susan Kane πήρε αίμα από την Ramirez.

Η διμεθυλοσουλφόνη είναι σχετικά αβλαβής, εκτός αν προστεθεί και άλλο άτομο οξυγόνου στο μόριο, οπότε παράγεται θειικό διμεθύλιο, μια πραγματικά δυσάρεστη χημική ουσία. Οι ατμοί αυτής της ένωσης σκοτώνουν αμέσως κύτταρα σε εκτεθειμένους ιστούς. Όταν απορροφάται στο σώμα προκαλεί σπασμούς, παραλήρημα, παράλυση, κώμα, ακόμη και βλάβη στα νεφρά, το συκώτι και την καρδιά. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί και να σκοτώσει.

Το τι προκάλεσε αυτή τη μετατροπή στο σώμα της Ramirez είναι ακόμη και σήμερα προς συζήτηση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μετατροπή προκλήθηκε από τη θερμοκρασία του ψυχρού αέρα του δωματίου, αλλά αυτή η θεωρία είναι αβάσιμη. Οι οργανικοί χημικοί αμφισβητούν την ιδέα, αφού δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ η άμεση μετατροπή. Άλλοι πιστεύουν ότι τα συμπτώματα που εμφανίστηκαν στο προσωπικό του νοσοκομείου δεν ταιριάζουν με τα συμπτώματα δηλητηρίασης με την ένωση. Επιπλέον, πολλές από τις γνωστές επιδράσεις της ένωσης συνήθως χρειάζονται αρκετές ώρες για να φανούν, αλλά η λιποθυμία και τα άλλα συμπτώματα άρχισαν να συμβαίνουν λίγα λεπτά μετά την υποτιθέμενη έκθεση. Άλλοι εξακολουθούν να αμφιβάλλουν ότι σημαντικές ποσότητες των ύποπτων χημικών θα μπορούσαν να έχουν παραχθεί από το DMSO.

Αρκετά χρόνια αργότερα, η New Times LA πρότεινε μια εναλλακτική εξήγηση. Το προσωπικό του νοσοκομείου κατασκεύαζε παράνομα μεθαμφεταμίνη, το οποίο έβαζε σε ασκούς ορού, εκ των οποίων ένας χορηγήθηκε στην Ramirez. Η έκθεση στη μεθαμφεταμίνη μπορεί να προκάλεσε τη ναυτία, την κεφαλαλγία και τις συστολές. Η ιδέα ενός μυστικού εργαστηρίου μεθαμφεταμίνης σε ένα σημαντικό νοσοκομείο όχι μόνο ακούγεται εξαιρετικά χαζή, αλλά μάλλον είναι. Η βάση για μια τέτοια θεωρία είναι ότι η κομητεία Ριβερσάιντ ήταν ένα από τα μεγαλύτερα σημεία διανομής μεθαμφεταμίνης στη χώρα.

Η θεωρία του DMSO εξακολουθεί να είναι η καλύτερη που θα μπορούσε να καταλήξει κανείς, αλλά εξακολουθεί να μην εξηγεί τα πάντα. Το παράξενο περιστατικό που περιβάλλει τον θάνατο της Gloria Ramirez συνεχίζει να παραμένει ένα ιατρικό και χημικό μυστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου