Καθώς οι περιπτώσεις, διαγνωσμένων από τον κορονοϊό, ανθρώπων αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς, πολλοί είναι εκείνοι που αισθάνονται βαθιά ανησυχία και φόβο για μια διαφαινόμενη πανδημία.
«Οταν τα media καλύπτουν το ξέσπασμα ενός ιού, είναι σύνηθες για ανθρώπους που ”καταναλώνουν” πολλές ειδήσεις να αισθάνονται αυξημένο άγχος», λέει στη HuffPost USA η Νικόλ Μπέντλεϊ, ψυχοθεραπεύτρια και συντονίστρια πρόληψης στο Κέντρο Συμβουλευτικής Cityscape του Σικάγο. «Τα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν διαρκείς συζητήσεις σχετικές με τον ιό, φόβο να τον κολλήσουμε, δυσκολία στον ύπνο κι αυξημένες προσπάθειες να κρατηθούμε υγιείς».
Για μερικούς, το άγχος απέναντι στον κορονοϊό μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητά τους να είναι λειτουργικοί στη δουλειά ή και σε άλλες περιστάσεις της ζωής τους. Αν ισχύει αυτό, να αισθάνεσθε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε να το αντιμετωπίσετε.
Η HuffPost συνομίλησε με την Μπέντλεϊ και μερικούς ακόμα ειδικούς σε ζητήματα υγείας παίρνοντας πολύτιμες συμβουλές γύρω από το συγκεκριμένο θέμα, όπως:
1. Κάντε ένα διάλειμμα από τα media
Αν αισθάνεσθε συγκλονισμένοι από τις ανησυχίες σας γύρω από τον κορονοϊό, σκεφθείτε να ελέγξετε το πλήθος των ειδήσεων που ακούτε και ”καταναλώνετε”.
«Θα συνέστηνα να φιλτράρετε τις ειδήσεις που ακούτε σχετικά με τον κορονοϊό. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αποφεύγουν τις ειδήσεις αν δεν θέλουν, αλλά επίσης δεν είναι απόλυτη ανάγκη να είναι παθιασμένοι με την ενημέρωση», λέει η Μπέντλεϊ.
«Κρατήστε μια προοπτική για το πόσες φορές ακούτε νέα σχετικά με τον ιό και πόση ενέργεια καταναλώνετε για να σκέφτεστε ζητήματα σχετικά μ′ αυτόν κάθε μέρα. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να σας κυριεύσει, αλλά κάτι για το οποίο θα πρέπει συνειδητά να γνωρίζετε – κι οι σκέψεις σας αλλά κι η προσέγγισή σας (γύρω απ′ αυτό) να είναι προσεκτικές και ρελιστικές», λέει η ΄Εστερ Σαγκούρθι, πρωτοβάθμια κλινική γιατρός του Maryland House Detox. «΄Οταν ακούμε διαρκώς νέα σχετικά με τον κορονοϊό, οραματιζόμαστε πως θα είναι να ασθενήσουμε ή να ασθενήσει κάπιοιος αγαπημένος μας και πολλές φορές αισθανόμαστε φοβισμένοι, καθώς η έκρηξη (φόβου) είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να ελέγξουμε».
2. Μιλήστε σε κάποιον
Μπορεί να ακούγεται δελεαστικό να διακόψουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους όταν αισθανόμαστε γεμάτοι άγχος, αλλά το το να μιλάμε σε κάποιον όταν αισθανόμαστε άγχος για να συναισθήματά μας μπορεί να αποδειχθεί πολύ βοηθητικό.
«Πόσες φορές προσπαθούμε να δείχνουμε ότι είμαστε εντάξει εξωτερικά όταν από μέσα μας είμαστε πανικοβλημένοι και γεμάτοι κατάθλιψη;», ρωτά η Σαγκούρθι. «Ο μοναδικός τρόπος για να καταλάβει κάποιος πως αισθανόμαστε ή τι σκεφτόμαστε είναι να μιλήσουμε και να το πούμε».
Το να επικοινωνήσουμε με κάποιον – ακόμα και μέσα από sms – μπορεί να βοηθήσει να επεξεργαστούμε τα συναισθήματά μας και να νιώσουμε ότι έχουμε υποστήριξη.
3. Προσπαθείστε να είστε παρόντες τη στιγμή
«Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε ”συνδεδεμένοι” με την παρούσα στιγμή παρά να αφήσετε το φόβο να πάρει τα πάνω του», λέει η Μπέντλεϊ.
Αν το μυαλό σας ξεκινά να περιπλανιέται σε φοβική περιοχή, προσπαθείστε να εστιάσετε στο άμεσο περιβάλλον και στους ανθρώπους και τα πράγματα που είναι γύρω σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε «γειωμένοι» και να έχετε μια προοπτική.
Επίσης, τα όσα δεν είναι γνωστά γύρω από τον κορονοϊό μπορεί να σας τρομάζουν, αλλά είναι βοηθητικό να εστιάσει κανείς στο τώρα. Αυτή τη στιγμή, η απειλή που σας αφορά προσωπικά δεν φαίνεται να είναι άμεση.
«Θετικές διαβεβαιώσεις είναι πολύ βοηθητικές», λέει η Σαγκούρθι. «Είμαι υγιής σήμερα. Εχω μια υγιή ζωή. Εχω έλεγχο πάνω στη ζωή μου. Είμαι σε ειρήνη. Αισθάνομαι ήρεμος»
4. Θυμίστε στον εαυτό σας τι ελέγχετε
«Είναι εύκολο να αισθάνεται κανείς ότι δεν έχει τον έλεγχο της ζωής του και να εστιάζει στη ματαιότητα της ζωής σε τέτοιες καταστάσεις», λέει η Σαγκούρθι. «Το διαρκώς αυξανόμενο άγχος σχετικά με μια κατάσταση που συνήθως είναι έξω από τον έλεγχό μας μπορεί να συμβάλλει στο να αιτιολογήσουμε και να μην πάρουμε καλές αποφάσεις, κι αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να επιστρέψουμε σε συμπεριφορές που έχουμε δουλέψει σκληρά να ξεχάσουμε»
Αλλά δεδομένου του ότι οι ενέργειες των κυβερνήσεων και των αρμοδίων είναι έξω από τον έλεγχό μας, (να θυμάστε ότι) έχετε δύναμη πάνω στον εαυτό σας.
«Είναι σημαντικό να θυμίζετε στον εαυτό σας τι βρίσκεται στον έλεγχό σας», συμβούλεψε. «Να είστε σίγουροι ότι πλένετε τα χέρια σας. Να είστε σε επιφυλακή για συμπτώματα γρίπης».
Κι ο Τζόναθαν Σάτον, διευθυντής του προγράμματος γνωστικών συμπεριφορικών θεραπειών, στο Ινστοτούτο Οικογένειας του Πανεπιστημίου Northwestern λέει στη HuffPost: «Βρείτε μια πηγή που εμπιστεύεστε και παραμείνετε σ′ αυτή έτσι ώστε να απομονώσετε τον εαυτό σας από φήμες και ψευδαισθήσεις».
5. Εξασκείτε την ευγνωμοσύνη
Αν είστε γεμάτοι από σκοτεινά συναισθήματα σκεφθείτε να δημιουργήσετε μια λίστα από πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.
΄Οπως σημειώνει η Μπέντλεϊ, «είναι βοηθητικό να εξασκεί κανείς την ευγνωμοσύνη του σε στιγμές πανικού διότι (το συναίσθημα αυτό) μπορεί να κρατά κάποιον ”γειωμένο” στο παρόν και ευγνώμονα για αυτά που έχει στη ζωή του».
6. Ζητήστε βοήθεια
Τέλος, είναι φυσικό να δοκιμάζει κανείς άγχος κι άλλους συναισθηματικούς στραγγαλισμούς κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας κρίσης σε θέματα υγείας. Αν, ωστόσο, τα αισθήματα χειροτερεύουν ή επηρεάζουν την ικανότητά μας να συγκεντρωθούμε, να κοιμηθούμε και να φροντίσουμε τον εαυτό μας και την οικογένεά μας, είναι πολύ σημαντικό να ζητήσουμε επαγγελματική βοήθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου