Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 06, 2020

Εφιάλτης με Άρωμα Τριαντάφυλλου. Ευχάριστες και οικείες μυρωδιές μπορεί να μας προκαλέσουν δυσάρεστα και τρομακτικά όνειρα


Οσμές που μας είναι οικείες και ευχάριστες, μπορεί να μας προκαλέσουν εφιάλτες.
Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία έδειξε ότι μια οικεία μυρωδιά, από λουλούδια, κεριά, σκόνη πλυσίματος, αποσμητικό χώρου, ρούχα κ.ά. μπορεί να μας προκαλέσει ισχυρά αρνητικά συναισθήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου μας και να βιώσουμε εφιάλτες, άγχος και τρόμο. (ακόμα και η μυρωδιά αγαπημένων μας ή και η φιλόξενη μυρωδιά του σπιτιού μας)
Η μελέτη από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον μεταπτυχιακό φοιτητή, Satomi Okabe, πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Χιροσίμα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sleep Medicine.
Πιστεύαμε ότι οι εφιάλτες προκαλούνται από ψυχολογική καταπόνηση (ψυχικό τραύμα, άγχος, στρες), ωστόσο αποδείχτηκε ότι μια από τις κύριες αιτίες που τους προκαλούν
είναι οι μυρωδιές που είναι γνωστές στον άνθρωπο.
για κάποιο χρονικό διάστημα, 14 άτομα με μέση ηλικία 18 ετών, που συμμετείχαν στο πείραμα, κοιμήθηκαν σε εργαστηριακές συνθήκες, ενώ διαχέονταν στην ατμόσφαιρα του δωματίου τους, μυρωδιά τριαντάφυλλου. Όσοι προηγουμένως είχαν πει ότι, ήταν εξοικειωμένοι με την ευχάριστη μυρωδιά τριαντάφυλλου, ανέφεραν όταν ξύπνησαν -μετά από μερικές ώρες- ότι ενώ μπορούσαν να μυρίσουν αυτή τη μυρωδιά κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, είδαν τρομακτικά όνειρα.
Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι συμμετέχοντες, που σε όλη τη ζωή τους σπάνια αντιμετώπισαν αυτό το άρωμα, δήλωσαν ότι κοιμήθηκαν αρκετά ήρεμα.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το τμήμα του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τη μυρωδιά, συνδέεται με το μέρος που επεξεργάζεται αρνητικά συναισθήματα, συμπεριλαμβανομένου του φόβου, ανέφεραν οι ερευνητές. έτσι οι άνθρωποι βλέπουν εφιάλτες.


πως μπορούμε να αλλάξουμε τα όνειρα μας

Τα όνειρα πιστεύεται ότι έχουν κρίσιμη κλινική σημασία, ανέφεραν οι Ιάπωνες ερευνητές.
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εφιάλτες συσχετίζονται με αρκετές ψυχικές ασθένειες, όπως κατάθλιψη, απόπειρα αυτοκτονίας, αϋπνία και PTSD.
Η αισθητηριακή διέγερση, όπως η μυρωδιά και η αφή, μπορεί να έχει κάποια επίδραση στα όνειρα. Μερικά ερεθίσματα διαταράσσουν τον ύπνο ενώ άλλα μπορούν να τον προκαλέσουν.
Η μυρωδιά πιστεύεται ότι παίζει μεγάλο ρόλο στο πώς δημιουργούνται τα όνειρα, επειδή ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τη μυρωδιά, ακόμα και όταν κοιμόμαστε.
Ο οσφρητικός βολβός είναι το πρώτο μέρος του εγκεφάλου που λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη μυρωδιά από τη μύτη.
Στέλνει τις πληροφορίες σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου που επεξεργάζονται ποια είναι η μυρωδιά.
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι πιθανό ορισμένα μέρη του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τη μυρωδιά να είναι ενεργοποιημένα, ενώ άλλα είναι απενεργοποιημένα.
Η αμυγδαλή, η οποία επεξεργάζεται κυρίως αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος, είναι ενεργή ενώ κοιμόμαστε, και επομένως μπορεί να θέσει έναν αρνητικό τόνο σε ένα όνειρο εάν υπάρχει μυρωδιά.
Ο οσφρητικός βολβός έχει επίσης άμεσες συνδέσεις με τον ιππόκαμπο, ένα μέρος του εγκεφάλου που επεξεργάζεται τη μνήμη, υποδηλώνοντας ότι οι οσμές μπορεί να προκαλέσουν μια ισχυρή ανάκληση των συναισθηματικών αναμνήσεων.
Το REM είναι ένα στάδιο βαθύ ύπνου που εμφανίζεται αρκετές φορές τη νύχτα και είναι η περίοδος κατά την οποία εμφανίζονται τα όνειρα. Κάθε φάση μεγαλώνει σταδιακά, ξεκινώντας από περίπου 10 λεπτά και διαρκεί έως και μία ώρα.
Όταν ο εξοπλισμός παρακολούθησης έδειξε ότι οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν στο δεύτερο επεισόδιο ύπνου REM, η μυρωδιά των τριαντάφυλλων αντλήθηκε μέσω εξαερισμού στον θάλαμο ύπνου, για περίπου δέκα δευτερόλεπτα.
Ένας πειραματιστής ξύπνησε τους συμμετέχοντες μόλις ένα λεπτό μετά τη διακοπή της μυρωδιάς - που είναι αρκετός χρόνος για να συμβεί ένα όνειρο.
Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο για το όνειρο και να αξιολογήσουν πόσο θετικό ή αρνητικό ήταν.
για εκείνον τον συμμετέχοντα που μπορεί να μην είδε όνειρα, το πείραμα επαναλήφθηκε στο επόμενο στάδιο ύπνου REM.
Αυτό συνέβη επίσης σε κατάσταση ελέγχου, κατά την οποία ένα άοσμο αέριο αντλήθηκε στον θάλαμο ύπνου.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι εκείνοι που είχαν προηγουμένως αξιολογήσει τη μυρωδιά τριαντάφυλλου ως οικεία ανέφεραν ότι, είχαν υψηλότερη συχνότητα αρνητικών συναισθημάτων ονείρου κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μια οικεία μυρωδιά θεωρείται ισχυρότερη και ως εκ τούτου αναγνωρίζεται από τον εγκέφαλο ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Και είπαν ότι μια στενή σχέση μεταξύ του τμήματος του εγκεφάλου που ελέγχει τις μυρωδιές και του τμήματος που ελέγχει τα συναισθήματα μπορεί να φταίει για τις γνωστές μυρωδιές που προκαλούν κακά συναισθήματα.
Ο οσφρητικός βολβός είναι το πρώτο μέρος του εγκεφάλου που λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη μυρωδιά από τη μύτη.
Στέλνει τις πληροφορίες σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου που επεξεργάζονται τι είναι μια μυρωδιά.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του ύπνου, δεν είναι όλες αυτές οι περιοχές «ενεργοποιημένες» και μπορούν να επεξεργαστούν τη μυρωδιά, σύμφωνα με έρευνες.
Η αμυγδαλή, η οποία επεξεργάζεται κυρίως αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος, είναι ένα μέρος του εγκεφάλου που «ενεργοποιείται» κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συνδέεται στον οσφρητικό λαμπτήρα.
Κατά συνέπεια, μια οικεία μυρωδιά μπορεί να προκαλέσει ένα ισχυρό, αρνητικό συναίσθημα, επειδή μόνο η αμυγδαλή είναι «ξύπνια» για να την λάβει.
Επιπλέον, ο οσφρητικός λαμπτήρας έχει άμεσες συνδέσεις με τον ιππόκαμπο, ο οποίος εμπλέκεται στη μνήμη.
Οι οσμές κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκαλέσουν μια ισχυρή ανάκληση των συναισθηματικών αναμνήσεων, ανέφεραν οι επιστήμονες.
Η μελέτη έδειξε ότι η προτίμηση της οσμής δεν επηρέασε τα όνειρα. Με άλλα λόγια, ένας συμμετέχων που μπορεί να του αρέσει η μυρωδιά των τριαντάφυλλων, αλλά δεν είναι εξοικειωμένος με αυτή, δεν θα έχει εφιάλτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου