3 παραλίες, 4 ταβέρνες: Το «αθέατο» χωριό που αγνοούν οι τουρίστες είναι το πιο καθαρό στην Ελλάδα (Pics)
3 παραλίες, 4 ταβέρνες: Το «αθέατο» χωριό που αγνοούν οι τουρίστες είναι το πιο καθαρό στην Ελλάδα (Pics)
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων επί των τουριστικών ούτε να έχει κάνει διδακτορικό σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά πανεπιστήμια του κόσμου προκειμένου να καταλάβει το προφανές: ναι, ο κορωνοϊός «τσάκισε» την καλοκαιρινή σεζόν στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούλιο, για παράδειγμα, καταγράφηκαν κέρδη 64 εκατομμυρίων ευρώ στον συγκεκριμένο τομέα, έτη φωτός μακριά από τα 2 δισεκατομμύρια του 2019.
Απολύτως λογικό: με την πανδημία να μαίνεται εκεί έξω, τα κρούσματα ν’ ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο (σημειώνοντας σήμερα αρνητικό ρεκόρ με 284 στην Ελλάδα, φερ’ ειπείν) και τη γενικότερη αμφιβολία να φοράει τα πιο σκοτεινά της ρούχα και ν’ ανεβαίνει στην ψυχολογική σκηνή, το να πληγεί αφάνταστα ο τουρισμός μοιάζει «επιβεβλημένο». Όμως…
Όμως τι θα λέγατε αν σας πληροφορούσε κάποιος πως υπάρχει ένα μέρος «κρυφό» από τους τουρίστες, που μπορεί να έχει το “Covid-free” σημαία του και να ισχυρίζεται, δικαίως, πως είναι το πιο καθαρό στην Ελλάδα;
Κι αν, πέραν τούτων, σας έλεγε πως αυτό το φανταστικό (από πάσης απόψεως) μέρος «αγκαλιάζεται» από μεγάλους βράχους και πυκνή, καταπράσινη βλάστηση, φιγουράροντας πάνω στο κύμα;
Θα τον περνούσατε για τρελό κατά πάσα πιθανότητα και θα του λέγατε πως έχει μια έμφυτη ροπή στο παραμύθι, σωστά;
Καλύτερα να μην το κάνετε. Βλέπετε, το Κυπαρίσσι Λακωνίας υπάρχει πράγματι και είναι όπως ακριβώς σας το περιέγραψε αυτός ο άγνωστος κύριος μέσω του menshouse.
Το παραθαλάσσιο χωριουδάκι της Λακωνίας είναι απομονωμένο από τον υπόλοιπο κόσμο (ή, έστω, από την συντριπτική πλειονότητα που δεν γνωρίζει την ύπαρξή του), καθώς μέχρι τη δεκαετία του 1970 δεν υπήρχε καν οδικό δίκτυο που να οδηγεί εκεί!
Ο Πάρνωνας υψώνεται επιβλητικά πάνω από το Κυπαρίσσι (που, όπως σωστά καταλάβατε, πήρε το όνομά του από τα πολλά κυπαρίσσια της περιοχής), τα γαλαζοπράσινα νερά του Μυρτώου Πελάγους το βρέχουν εντυπωσιακά και με την πλησιέστερη πόλη ν’ απέχει αρκετά χιλιόμετρα, ο επίγειος αυτός παράδεισος ανοίγει κάθε χρόνο τις τουριστικές του πύλες για λίγους και καλούς.
Ο λόγος για την τόσο ιδιαίτερη τοποθεσία του είναι απλός και πρακτικός: το Κυπαρίσσι είναι αθέατο από την παραλία, πολύ απλά για να προστατευτεί από τους πειρατές που τους περασμένους αιώνες λυμαίνονταν τις ακτές της Πελοποννήσου- ένα «τρικ» που έπιασε, φυσικά, διατηρώντας ακέραιο το… θαύμα.
Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική του κεντρίζει το μάτι του επισκέπτη, ενώ η ψυχή γαληνεύει στη Μεγάλη Άμμο- την πιο διάσημη παραλία του χωριού, με το υπέροχο λευκό βότσαλο και τα νερά που χαράσσονται στην καρδιά και το μυαλό για πάντα.
Στα 4 γραφικά ταβερνάκια που βρίσκονται κοντά στο Κυπαρίσσι μπορεί κανείς να δοκιμάσει κλασικές αλλά και ιδιαίτερες μεσογειακές γεύσεις, ενώ για όσους θέλουν να εξερευνήσουν κι άλλες παραλίες υπάρχει τόσο η Μικρή Άμμος, όσο και η Αγία Κυριακή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την καρδιά του χωριού.
Ωστόσο το βασικότερο πλεονέκτημά του, εκείνο που απογειώνει το καλοκαίρι του 2020 όλα τα προαναφερθέντα, είναι το γεγονός πως βρίσκεται μακριά απ’ όλους και απ’ όλα. Μοιάζει, επομένως, το ιδεατό «καταφύγιο» για τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού και το πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου, κρατώντας τον κορωνοϊό μακριά από εμάς.
Και, παράλληλα, γεμίζοντάς μας με αναμνήσεις που δύσκολα θα ξεχάσουμε στο υπόλοιπο της ζωής μας…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου