Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Αυγούστου 07, 2020

Μάσκες προστασίας: πιο χρήσιμες από όσο νομίζαμε!


–  Μαμά γιατί φοράνε όλοι αυτά στο πρόσωπο τους ;
– Είναι μάσκες προστασίας αγάπη μου, για να
φυλαγόμαστε από τον κορωνοϊό.
– Και τις φορούσαν και πριν μαμά ;
– Όχι αγάπη μου δεν υπήρχε φόβος πριν…..
– Μα τι βλακείες λες βρε μαμά. Εγώ φοβόμουν το σκοτάδι και πριν… Και ο μπαμπάς φοβόταν πριν…. Τον άκουσα κρυφά να σου λέει πως φοβόταν μήπως το καλοκαίρι δεν έχει δουλειά .. Και εσύ φοβόσουν … Αφού έλεγες μια μέρα στη θεία ότι φοβάσαι να μας στείλεις σχολείο με αυτά που γίνονται…. Αλλά αφού φοβόμασταν γιατί δεν φορούσαμε αυτές εδώ τις μάσκες να φύγει ο φόβος ;
– Εεεεεεε… Ίσως τελικά να τις φορούσαμε αγάπη μου, απλά εκείνες δεν μπορούσες να τις δεις .



Γράφει η Αναστασία Δημητράκη

“Μάσκες ” μιας χρήσης …. μάσκες υφασμάτινες…μάσκες πλαστικές …. μάσκες προστασίας ..

Μήπως τελικά δεν ήταν τόσο άγνωστο και άβολο αξεσουάρ για εμάς; Έγινε ξαφνικά μέρος της καθημερινότητας μας, αλλά ίσως και να ήταν από πριν στις ζωές μας. Σιωπηλά ο καθένας μας φοράει κάθε μέρα την δική του μάσκα προστασίας. Από εκείνες τις αυτοσχέδιες και ξεχωριστά φτιαγμένες για τον καθένα…. Μια για κάθε φόβο …Θες να την ονομάσεις χιούμορ; Θες αυτοπεποίθηση, απάθεια από την άλλη ή ψυχρότητα ; Είναι σαν μηχανισμός άμυνας .. Ένα περίτεχνο είδος αυτοπροστασίας που ο καθένας φτιάχνει στα μέτρα του, με τα δικά του υλικά .

Υλικά επιλεγμένα για τον καθένα μοναδικά.

Ουπππςς και να σου η ενοχή στο πίσω μέρος του μυαλού … Τι ; Φοβάσαι πως έτσι δεν είσαι αληθινός ; Ότι κρύβεις τους φόβους σου βαθιά και παρουσιάζεις κάτι διαφορετικό;

Ναι ! Το κάνεις και αυτό. Τους κρύβεις καλά πίσω από το δικό σου τείχος προστασίας. Δεν υπάρχει όμως κανένας λόγος να υπάρχει ενοχή ! Και η εξήγηση σε αυτό βρίσκεται κρυμμένη σε πράγματα που δεν είναι εύκολο να αντιληφθείς παρά μόνο αν παρατηρήσεις γύρω σου την καθημερινή ροή !

Είμαστε σε μια εποχή που βρεθήκαμε ανήμποροι και απροετοίμαστοι ξαφνικά μπροστά στον κορωνοϊό. Και τι κάναμε αρχικά ; Φορέσαμε τις μάσκες μας … Γιατί φοβηθήκαμε ! Γιατί θέλαμε να προστατευτούμε! Γιατί λειτούργησαν μέσα μας μηχανισμοί επιβίωσης… Και αφού φοβηθήκαμε και περάσαμε μια σκοτεινή περίοδο κλεισμένοι στα σπίτια, τι κάναμε ; Προσπαθήσαμε να βρούμε λύσεις για να προσαρμοστούμε και να επανέλθουμε στην προηγούμενη ισορροπία. Φτιάξαμε μάσκες , ψάξαμε λύσεις και δρούμε ενστικτωδώς στην απότομη αλλαγή. Όλοι με διαφορετικούς τρόπους προσαρμοστήκαμε όσο και αν δεν το καταλάβαμε. Η επιστήμη και η έρευνα που ανέκαθεν συνδυάζονται με ρίσκο και διαρκή εξέλιξη έκαναν τα πρώτα βήματα. Διαδικασία εύρεσης εμβολίου , φαρμάκων και τρόπων αντιμετώπισης. Παρέα με τη μάσκα ωστόσο μην το ξεχνάς … Την συνηθίσαμε και λίγο την μάσκα .. Μας κρατάει ήρεμους στην απειλή ..Και μέχρι να βρεθεί η λύση, που μπορεί και να αργήσει , αυτή η μάσκα θα λειτουργεί σαν ασπίδα μπροστά στον φόβο που ίσως επανέλθει και ισχυρότερος.

Το σημαντικότερο όμως από τα παραπάνω είναι να καταλάβουμε το μικρό κρυμμένο σημείο . Για κάθε φόβο μας πάντα φτιάχνουμε μια μάσκα. Συμβαίνει σε όλους μας , σε κάποιους σε μεγαλύτερο βαθμό, σε άλλους σε μικρότερο. Και για αυτό όπως συνέβη και στην πανδημία δεν πρέπει να έχουμε ενοχή…Τις μάσκες να μην τις φοβάσαι. Είναι η απόδειξη ότι το ένστικτο σου λειτουργεί. Προσπαθεί να φτιάξει μια για κάθε φόβο ώστε να τον φέρει στην επιφάνεια και να τον αντιμετωπίσεις. Εκεί εντοπίζεται η δράση και όσο δύσκολο και άβολο συναίσθημα και να είναι, μην την φοβάσαι. Αυτό που πρέπει να καταλάβεις κοιτώντας γύρω σου, είναι ότι η λύση σε ένα πρόβλημα βρίσκεται μόνο όταν το αντιμετωπίσεις. Μόνο όταν μπεις στην διαδικασία να φτιάξεις την μάσκα σου, αλλά να μην παραμείνεις μια ζωή με αυτήν και να αντιμετωπίσεις το φόβο κατάματα, θα βρεις την λύση. Και τότε θα έρθει η στιγμή που πλέον θα αποχωριστείς την μάσκα προστασίας σου . Δεν θα την χρειάζεσαι πια . Γιατί στην πορεία ο οργανισμός σου θα φτιάξει αντισώματα για κάθε φόβο χωρίς καν να το αντιληφθείς. Για κάποιους φόβους εύκολα για κάποιους πιο δύσκολα . Για κάποιους με απώλειες που θα συμβούν στην πορεία ,για κάποιους με ανεπαίσθητες αλλαγές. Μην τις φοβηθείς τις αλλαγές και κάνε στην πορεία τις μάσκες σου τον καλύτερο συνοδοιπόρο και μην επαναπαυθείς απλώς στην προστασία τους .

Μόνο τότε θα επέλθει η ίαση και θα γίνεις δυνατός αποκτώντας αντισώματα. Και τότε δεν θα νιώθεις καμία ενοχή όπως σου είπα για κάθε μάσκα που έπλαθες … Αλλά περήφανος γιατί ήταν το εργαλείο σου να φτάσεις στην λύση !!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου