Πηγή: Prensa-latina.cu
Η πανδημία Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός και η ελονοσία στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, περιορίζοντας την ικανότητα ανταπόκρισης των υπηρεσιών υγείας, προειδοποίησε σήμερα o Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας.
Η διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (OPS), Καρίσα Ετιέν, διευκρίνισε ότι οι λοιμώξεις που μεταδίδονται από κουνούπια και άλλους ξενιστές, ευρέως διαδεδομένες στην περιοχή, έχουν γίνει πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχώρισε την απειλή του δάγκειου πυρετού, της ελονοσίας και άλλων τροπικών ασθενειών που έχουν δυσανάλογο αντίκτυπο στους φτωχούς και ευάλωτους πληθυσμούς της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των ιθαγενικών κοινοτήτων, που επίσης πλήττονται πολύ από τον Covid-19.
Τα επίσημα στοιχεία του OPS δείχνουν ότι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο η αμερικανική ήπειρος ανέφερε αύξηση 139% σε κρούσματα δάγκειου πυρετού σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019, αλλά το Μάρτιο, με το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού SARS-Cov2, οι αναφερόμενες περιπτώσεις δάγκειου μειώθηκαν.
Κατά την άποψη της Ετιέν, η καταγραφή των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια έχει μειωθεί περισσότερο από 40%, ενώ παρατηρείται μείωση του αριθμού των ατόμων που ελέγχθηκαν και ως εκ τούτου στην ανίχνευση αυτών των παθήσεων.
«Χωρίς ισχυρή παρακολούθηση, δεν γνωρίζουμε πόσο αυτές οι ασθένειες επηρεάζουν τον πληθυσμό μας και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε επαρκώς τις υπηρεσίες και να σώσουμε ζωές», είπε.
Η διευθύντρια του OPS εξέφρασε τη λύπη της για την αρνητική επίπτωση του Covid-19 στην καταπολέμηση τροπικών ασθενειών όπως η λεμφική φιλαρίαση, η σχιστοστομίαση και η ελμινθίαση που μεταδίδονται από το έδαφος, ακριβώς όταν αναφέρονταν σημαντικές πρόοδοι στην αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων.
Με 10,8 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 395 χιλιάδες θανάτους, η αμερικανική ήπειρος είναι η βαρύτερα πληγείσα από τον Covid-19, που κηρύχθηκε παγκόσμια πανδημία τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Οι χειρότερα πληγείσες χώρες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, με περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κρούσματα και 163 χιλιάδες θανάτους, και η Βραζιλία, η οποία υπερβαίνει τα τρία εκατομμύρια κρούσματα και τους 101 χιλιάδες θανάτους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου