Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 29, 2020

Οι Ισχυρές Τοκοτριενόλες



Τοκοτριενόλες: Ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Τα ελάχιστα γνωστά οφέλη των Τοκοτριενόλων.

Εάν το συμπλήρωμα βιταμίνης Ε περιέχει μόνο μορφές Τοκοφερόλης, μπορεί να μην παίρνετε όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτό το εξαιρετικά θρεπτικό συστατικό, οι Τοκοτριενόλες. Λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η γνωστή μας βιταμίνη Ε αποτελείται από οκτώ διαφορετικές ενώσεις. Οι μισές από αυτές ονομάζονται τοκοφερόλες, που είναι η πιο κοινή μορφή βιταμίνης Ε και οι άλλες μισές είναι γνωστές ως τοκοτριενόλες. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι τοκοτριενόλες παρέχουν πολύτιμες θεραπευτικές και προληπτικές επιλογές για τις ασθένειες της γήρανσης που οι τοκοφερόλες μπορεί να μην παρέχουν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι τοκοτριενόλες που χορηγήθηκαν σε ποντικούς με καρκίνο του παγκρέατος βελτίωσαν σημαντικά την επιβίωσή τους. Μόνο το 10% των ζώων στην ομάδα ελέγχου επιβίωσαν για την περίοδο της μελέτης ενώ το 70% των ατόμων που έλαβαν τοκοτριενόλες επιβίωσαν! Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μια ιδιαίτερα ταχέως μεταδοτική και θανατηφόρος μορφή καρκίνου και αυτή η μελέτη παρουσιάζει μια πολλά υποσχόμενη νέα θεραπευτική επιλογή.

Πέρα από τον καρκίνο, η έρευνα δείχνει ότι οι τοκοτριενόλες έχουν μια θέση στην μείωση σημαντικών παραγόντων κινδύνου για ορισμένες από τις πιο θανατηφόρες χρόνιες ασθένειες. Οι τοκοτριενόλες έχει βρεθεί ότι προάγουν νέο σχηματισμό αρτηριών μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, χαμηλότερα επίπεδα ομοκυστεΐνης, βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, προστατεύουν τα ζωτικά κυκλώματα του εγκεφάλου και προλαμβάνουν την απώλεια οστικής μάζας.

Επιπλέον, οι τοκοτριενόλες έχουν ισχυρές ιδιότητες μείωσης των λιπιδίων, αντικαρκινικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες που οι τοκοφερόλες δεν διαθέτουν. Αυτές οι πρόσφατες έρευνες σχετικά με αυτή την παραβλεφθείσα μορφή βιταμίνης Ε, παρέχουν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση πολλαπλών παραγόντων κινδύνου για να εξασφαλιστεί η βέλτιστη υγεία.

Τοκοτριενόλες και καρκίνος

Για πολλά χρόνια, οι μελέτες της βιταμίνης Ε παρήγαγαν ασυνεπή αποτελέσματα όσον αφορά την επίδρασή της στον καρκίνο. Τώρα αυτή η ασυνέπεια ήταν πιθανό λόγω της εκτεταμένης χρήσης μόνο της άλφα-τοκοφερόλης σε τέτοιες μελέτες. Τώρα γνωρίζουμε ότι η άλφα-τοκοφερόλη έχει ασθενή αντικαρκινική δραστηριότητα, ενώ οι τοκοτριενόλες είναι πιο ισχυροί παράγοντες πρόληψης του καρκίνου.

Σε μια πρόσφατη μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συμπλήρωση τοκοτριενόλης βρέθηκε να αυξάνει δραματικά την διάρκεια ζωής των ποντικών με καρκίνο του παγκρέατος. Ο καρκίνος του παγκρέατος συγκαταλέγεται στους πιο επιθετικούς και θανατηφόρους καρκίνους του ανθρώπου, με τους χρόνους επιβίωσης να υπολογίζονται συνήθως μόνο σε μερικούς μήνες. Εδειξε ότι μετά από 16 εβδομάδες θεραπείας, μόνο το 10% των ποντικών που έλαβαν εικονικό φάρμακο παρέμειναν ζωντανά, ενώ το 30% επιβίωσε σε μια ομάδα που έλαβε γεμσιταβίνη -ένα πρότυπο φάρμακο χημειοθεραπείας. Ωστόσο, ένα αξιοσημείωτο 70% των ποντικών είχε επιβιώσει στην ομάδα τοκοτριενόλης. Η συνδυασμένη θεραπεία με γεμσιταβίνη και τοκοτριενόλες παρήγαγε αξιοσημείωτο ποσοστό επιβίωσης 90%

Οι τοκοτριενόλες είναι η τελική θρεπτική ουσία πολλαπλών στόχων όταν πρόκειται για καρκίνο. Οι δράσεις τους επηρεάζουν ουσιαστικά κάθε βήμα στην εξέλιξη του καρκίνου. Μοιράζονται αντιοξειδωτικές επιδράσεις με τοκοφερόλες, αλλά φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική ποσότητα αντικαρκινικής δράσης που δεν σχετίζεται με αντιοξειδωτικές δράσεις.

Οι τοκοτριενόλες επηρεάζουν διάφορους παράγοντες που χρειάζονται οι όγκοι για την ανάπτυξή τους.

Οι τοκοτριενόλες έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων σε ταχέως αναπτυσσόμενους όγκους και αναστέλλουν την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Οι τοκοτριενόλες επίσης ευαισθητοποιούν τα καρκινικά κύτταρα στις επιδράσεις της πρότυπης χημειοθεραπείας και φαίνονται εκπληκτικά ικανές να καταπολεμήσουν τον καρκίνο, τα βλαστικά κύτταρα τα οποία είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην συνήθη χημειοθεραπεία και συμβάλλουν στις υποτροπές του καρκίνου. Αμβλύνουν επίσης την επίδραση χημικών καρκινογόνων ουσιών, σε μελέτες σε ζώα.

Οι τοκοτριενόλες ενεργοποιούν επίσης την απόπτωση, η οποία είναι ο προγραμματισμένος θάνατος των καρκινικών κυττάρων, που μπορεί να αποτρέψει έναν όγκο να πάρει το «πάνω χέρι» στο σώμα. Η απόπτωση είναι ζωτικής σημασίας για την συρρίκνωση των υφιστάμενων όγκων, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην αυξανόμενη χρήση τοκοτριενόλης (μόνο ή με συμβατικά φάρμακα χημειοθεραπείας) σε ασθενείς με υπάρχοντες καρκίνους.

Οι τοκοτριενόλες έχουν έναν άλλο μάλλον ασυνήθιστο μηχανισμό για την καταπολέμηση του καρκίνου. Φαίνονται να μπλοκάρουν ένα ένζυμο που τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται για εισβολή και μετάσταση. Αυτό το ένζυμο, που ονομάζεται HMG-CoA αναγωγάση, είναι το ίδιο ένζυμο που εμποδίζεται από φάρμακα στατίνης. Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός τοκοτριενόλων με το φάρμακο στατίνη ατορβαστατίνη (Lipitor®) αποδείχθηκε πρόσφατα ότι αυξάνει σημαντικά την αναστολή της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Επιγραμματικά οι έρευνες για τις Τοκοτριενόλες.

*Τα τυπικά συμπληρώματα βιταμινών Ε περιέχουν μόνο την α-τοκοφερόλη, το πιο γνωστό μέλος της οκταμελούς οικογένειας βιταμινών Ε.

*Αλλά οι τοκοφερόλες, ενώ είναι σημαντικές θρεπτικές ουσίες, στερούνται μερικά από τα πρόσθετα οφέλη που προσφέρουν τα ξαδέλφια τους, οι τοκοτριενόλες.

*Λόγω των μικρών αλλά σημαντικών διαρθρωτικών διαφορών, οι τοκοτριενόλες μπορούν να εμπλακούν περισσότερο σε βαθιές βιολογικές διεργασίες, όπως η τροποποίηση των γονιδιακών εκφράσεων και η ρύθμιση των ζωτικών ενζυμικών λειτουργιών.

*Οι τοκοτριενόλες έχουν ισχυρές αντικαρκινικές και αντι-διαβητικές ικανότητες, καθώς και καρδιο-, νευρο-, ηπατικές και οστικές προστατευτικές ενέργειες με βάση τις μοναδικές λειτουργίες τους στο σώμα.

*Είναι τώρα προφανές ότι μελέτες που παρουσιάζουν ελάχιστη ή καθόλου επίδραση από τη συμπλήρωση βιταμίνης Ε απέτυχαν εν μέρει επειδή χρησιμοποίησαν μόνο α-τοκοφερόλη αντί να συμπεριλάβουν και άλλες τοκοφερόλες και τοκοτριενόλες.



Τοκοτριενόλες για την καρδιαγγειακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι τοκοτριενόλες προσφέρουν πολλά και πολύ σημαντικά σημαντικά συμπληρωματικά οφέλη στην τοκοφερόλη της βιταμίνης Ε, όπως:

1. Βελτίωση των προφίλ λιπιδίων: Οι τοκοτριενόλες συμβάλλουν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο πλάσμα εμποδίζοντας την αναγωγάση HMG-CoA. Αυτό το ένζυμο περιορίζει τον ρυθμό παραγωγής χοληστερόλης, οπότε η παρεμπόδιση του είναι ένα αποτελεσματικό μέσο για την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης. Στην πραγματικότητα, τα κοινά φάρμακα στατίνης που χρησιμοποιούνται για την μείωση των επιπέδων λιπιδίων, λειτουργούν επίσης με την αναστολή της HMG-CoA αναγωγάσης, αν και το κάνουν με διαφορετικό μηχανισμό.

Η έρευνα δείχνει ότι η συμπλήρωση τοκοτριενόλης μπορεί να μειώσει τα συνολικά λιπίδια του ορού κατά 23%, της συνολικής χοληστερόλης κατά 30% και της LDL (κακής) χοληστερόλης κατά 42%. Οχι όλες οι μελέτες σε ανθρώπους, δείχνουν αυτή την δραματική μείωση της LDL και της χοληστερόλης. Και οι μελέτες σε ζώα δείχνουν σημαντική μείωση των λιπιδίων, με το πρόσθετο όφελος από την μείωση της οξείδωσης των λιπιδίων, έναν πρόδρομο της αρτηριακής βλάβης που οδηγεί σε εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές προσβολές. Οι τοκοτριενόλες μπορούν επίσης να μειώσουν τις επικίνδυνες μορφές απολιποπρωτεϊνών, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που φέρουν λιπίδια και μπορούν να αυξήσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Η τοκοφερόλη άλφα δεν έχει καμία επίδραση στα λιπίδια του ορού.

2. Μείωση της ομοκυστεΐνης: Οι τοκοτριενόλες έχει βρεθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα ομοκυστεΐνης στο αίμα, ένα άλλο σημαντικό παράγοντα στην καρδιαγγειακή νόσο. Οταν οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα πλούσιο σε τοκοτριενόλη κλάσμα σε μια μελέτη αρουραίων για να μειώσουν την ομοκυστεΐνη στο πλάσμα και το καρδιακό οξειδωτικό στρες, ανακάλυψαν ότι αποδείχθηκαν πιο ισχυροί από τον φολικό, την τυπική βιταμίνη που μειώνει τη ομοκυστεΐνη. Και σε κουνέλια, η συμπλήρωση τοκοτριενόλης μετά από μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μείωσε σημαντικά τόσο την φλεγμονή, όσο και την καρδιακή μυϊκή βλάβη.

3. Προστασία από την ισχαιμία: Εάν το αγγείο μπλοκαριστεί, οι τοκοτριενόλες προσφέρουν ισχυρή αντίσταση στην απώλεια ροής αίματος, γνωστή ως ισχαιμία, η οποία γενικά εμπλέκεται στην εμφάνιση καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Αυτό αποδείχθηκε έντονα σε μια μελέτη για κουνέλια, όπου όχι μόνο μείωσαν τα λιπίδια τους, αλλά επίσης προστατεύονταν ο καρδιακός τους μυς από την ισχαιμία που προκλήθηκε στο εργαστήριο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την άλφα και γάμμα – τοκοτριενόλη, η οποία μείωσε σημαντικά την περιοχή των καρδιακών μυϊκών βλαβών.

4. Φύλαξη ενάντια σε εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με εγκεφαλικό επεισόδιο: Το οξικό ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (μειωμένη ροή αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου) παραμένει η κύρια αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως. Από του στόματος η χρήση με τοκοτριενόλες έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν και ελαχιστοποιούν την εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με εγκεφαλικά επεισόδια σε ζωικά μοντέλα. Αυτή η προστασία είναι αποτέλεσμα πολλών ανεξάρτητων μηχανισμών.

Οι τοκοτριενόλες λειτουργούν με: α) Η επιβράδυνση της μετατροπής του αραχιδονικού οξέος (το πλέον άφθονο εγκεφαλικό λιπαρό οξύ) σε προ-φλεγμονώδη μόρια, μειώνοντας έτσι την φλεγμονή που προκύπτει μετά από οξεία εμβολή. β) Μείωση των επιδράσεων συγκεκριμένων οξειδωτικών βλαβερών μορίων σε εγκεφαλικό ιστό. γ) Αυξάνοντας την πρόσληψη αρτηριδίων για την ταχεία αποκατάσταση της ροής του αίματος στις περιοχές που τραυματίστηκαν από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

5. Βελτίωση του μεταβολικού συνδρόμου: Σε μια συναρπαστική ματιά μπροστά για το τι μπορεί να έχει το μέλλον στις μελέτες σε ανθρώπους, η προκλινική έρευνα έδειξε ότι οι τοκοτριενόλες μπορούν να αντιστρέψουν πολλές αλλαγές που παρατηρούνται στο μεταβολικό σύνδρομο, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των προφίλ των λιπιδίων, την μείωση των αθηροσκληρωτικών αλλοιώσεων, την μείωση της γλυκόζης του αίματος και των δεικτών γλυκοζυλίωσης και αναστέλλοντας νέες αποθέσεις λίπους.

Οι τοκοτριενόλες βελτιώνουν την λειτουργία των καρδιακών μυών, την ανοχή γλυκόζης και ινσουλίνης, επίσης μειώνουν την διείσδυση των φλεγμονωδών κυττάρων στους καρδιακούς μυς.

Τοκοτριενόλες και διαβήτης

Ο διαβήτης επιταχύνει την γήρανση μέσω διάφορων μηχανισμών. Στην πραγματικότητα, το 80% των διαβητικών ασθενών θα πεθάνει από ένα αρτηριοσκληρωτικό επεισόδιο, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, καθιστώντας ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι παράγοντες που εμπλέκονται στον διαβήτη. Ευτυχώς, μερικές μελέτες σε ζώα αποδεικνύουν ότι οι τοκοτριενόλες προσφέρουν ελπίδα στους ασθενείς πάσχουν από αυτή την ασθένεια. Οι τοκοτριενόλες έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν την δράση του σακχάρου στο αίμα και την λειτουργία των νεφρών σε διαβητικά ζώα. Αυτή η επίδραση έχει αποδοθεί στις επιπτώσεις τους στην μείωση της ζάχαρης και των λιπιδίων και στην ικανότητά τους να ρυθμίζουν συγκεκριμένους αυξητικούς παράγοντες που εμποδίζουν την απόθεση ινωδών πρωτεϊνών στον ιστό των νεφρών.

Αλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι τοκοτριενόλες βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και την χρήση ζάχαρης ολόκληρου του σώματος με παρόμοιο τρόπο όπως μερικά ακριβά φάρμακα για τον διαβήτη (μέσω της ενεργοποίησης των μεταβολικών αισθητήρων που είναι γνωστοί ως ενεργοποιημένοι με πολλαπλασιαστές υπεροξειδάσης υποδοχείς ή PPAR).

H πλούσια σε τοκοτριενόλη δίαιτα μείωσε την προσβολή της ζάχαρης στους ιστούς (γλυκοποίηση), ακόμη και σε μη διαβητικούς αρουραίους. Σε διαβητικούς αρουραίους, βελτιώθηκε ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα καθώς και η γλυκοζυλίωση. Επειδή ο διαβήτης επιτίθεται επίσης στα νεύρα, προκαλεί τελικά νευροπάθεια, μια δυνητικά οδυνηρή κατάσταση που έχει αντισταθεί σε πολλές προσπάθειες να αντιμετωπιστεί με φάρμακα. Σε διαβητικούς αρουραίους με νευροπάθεια, η συμπλήρωση τοκοτριενόλης μείωσε ουσιαστικά τις συμπεριφορές πόνου και τις βιοχημικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν στην νευροπάθεια.

Τοκοτριενόλες και ηπατική νόσος.

Εκτός από τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι τοκοτριενόλες είναι αποτελεσματικές κατά του καρκίνου του ήπατος, υπάρχουν αξιοσημείωτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους στην θεραπεία της μη αλκοολικής λιπαρής ηπατικής νόσου (NAFLD). Στο NAFLD, το λίπος αποτίθεται στο ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατίτιδα, ηπατική ανεπάρκεια ή ακόμα και καρκίνο.

Σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, 87 ενήλικες με υψηλή χοληστερόλη και NAFLD έλαβαν είτε μικτές τοκοτριενόλες (200 mg δύο φορές την ημέρα) είτε εικονικό φάρμακο. Μετά από ένα χρόνο, οι ασθενείς είχαν σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ομαλοποίησης του ηπατικού ιστού τους σε υπερηχογράφημα απ’ ό,τι οι ασθενείς ελέγχου. Ο ρυθμός ύφεσης ήταν επίσης σημαντικά μεγαλύτερος στους ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία από ότι στους μάρτυρες, ενώ ο NAFLD επιδεινώθηκε σε δύο ελέγχους αλλά δεν επιδεινώθηκε σε κανένα από τους συμπληρωμένους ασθενείς. Αυτή είναι η πρώτη κλινική μελέτη που έχει δείξει ποτέ προστατευτικά αποτελέσματα στο ήπαρ σε ασθενείς με NAFLD που χρησιμοποιούν τοκοτριενόλες.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι τοκοτριενόλες από το στόμα καθυστέρησαν την πρόοδο της ηπατικής νόσου τελικού σταδίου στο 50% των ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος, σε σύγκριση με μόλις 20% σε μια ομάδα που έλαβε α-τοκοφερόλη. Η μελέτη κατέδειξε επίσης καλή διείσδυση των τοκατριενόλων σε ανθρώπους, αντιμετώπιση προηγούμενων αναφορών σχετικά με την κακή βιοδιαθεσιμότητα.

Viogenesis Vitamin E Tocotrienols: Περιεκτικότητα τοκοφερόλης στο εκχύλισμα (εκχύλισμα καρπού κόκκινου αφρικανικού φοίνικα Elaeis guineensis), κέλυφος κάψουλας (ζελατίνη, υγραντική ουσία γλυκερόλη), έλαιο ηλίανθου. Αυτή είναι η βιταμίνη που εμείς στο terrapapers χρησιμοποιούμε.



Γνωρίστε την οικογένεια βιταμινών Ε

Η βιταμίνη Ε ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1938 ως «παράγοντας γονιμότητας». Κατά τα επόμενα χρόνια, ανακαλύφθηκε ότι η βιταμίνη Ε ήταν ένα αντιοξειδωτικό με αξία σε πολλά διαφορετικά συστήματα του σώματος. Η βιταμίνη Ε μπορεί να χωριστεί σε δύο ομάδες: τοκοφερόλες, η πιο γνωστή μορφή βιταμίνης Ε και οι λιγότερο γνωστές τοκοτριενόλες. Η ομάδα τοκοφερόλης έχει λάβει την μεγαλύτερη προσοχή από την εποχή ανακάλυψης της βιταμίνης. Αυτή η ομάδα περιέχει μέλη που ονομάζονται αλφα-, βήτα-, γάμα- και δ-τοκοφερόλη. Είναι όλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Η δεύτερη ομάδα στην οικογένεια βιταμινών Ε είναι οι τοκοτριενόλες, οι οποίες μέχρι πρόσφατα έλαβαν μικρή επιστημονική προσοχή. Ακόμη και σήμερα, λιγότερο από το 1% της βιβλιογραφίας σχετικά με την βιταμίνη Ε αφιερώνεται στις τοκοτριενόλες. Η οικογενειακή ομοιότητα είναι ακόμα στενή, Οι τοκοτριενόλες υπάρχουν στις ίδιες τέσσερις διαμορφώσεις (άλφα, βήτα, γάμα και δέλτα) και διαφέρουν από τις αντίστοιχες ξακουστικές τους τοκοφερόλες μόνο με λίγους χημικούς δεσμούς. Αλλά αυτές οι μικρές διαφορές καθιστούν και τις διαφορές στην λειτουργία.

Οι τοκοτριενόλες και οι τοκοφερόλες είναι και τα δύο αντιοξειδωτικά, αλλά η αντιοξειδωτική δράση των τοκοτριενόλων είναι αρκετές φορές μεγαλύτερη από την τοκοφερόλη. Πέρα από αυτό, οι τοκοτριενόλες τροποποιούν την γονιδιακή έκφραση, αναστέλλουν διάφορα ένζυμα και εκτελούν λειτουργίες που οι τοκοφερόλες δεν μπορούν να αποδώσουν. Οι τοκοτριενόλες έχουν ισχυρές αντικαρκινικές και αντι-διαβητικές ικανότητες, καθώς και καρδιο-, νευρο-, ήπατος και οστού προστατευτικές ενέργειες με βάση τις μοναδικές λειτουργίες τους στο σώμα.

Τοκοτριενόλες για νευροπροστασία.

Η οξείδωση, η φλεγμονή και η τοξικότητα που προκύπτουν από την φυσιολογική δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων εμπλέκονται στην τρομακτική εξέλιξη της γνωσιακής παρακμής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για την βιταμίνη Ε γενικά, με το αντιοξειδωτικό της αποτέλεσμα και πιο πρόσφατα με τοκοτριενόλες, με την ικανότητά τους να ρυθμίζουν μια μεγάλη ποικιλία γονιδίων και σηματοδοτικών μορίων.

Οι ασθενείς με νόσο του Αλτσχάιμερ και οι ασθενείς με ήπια γνωσιακή δυσλειτουργία είναι πιο πιθανό από τους υγιείς ανθρώπους να έχουν χαμηλά επίπεδα τοκοφερόλης και τοκοτριενόλης στο αίμα. Αντίθετα, πολύ ηλικιωμένοι με υψηλότερα επίπεδα τοκοτριενόλης στο αίμα τους έχουν μειωμένο κατά 64% κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Οι τοκοτριενόλες είναι απίστευτα αποτελεσματικές στην προστασία ζωτικών κυκλωμάτων του εγκεφάλου σε αυτές τις συνθήκες.

Μελέτες σε ζώα αποδεικνύουν την αξιοσημείωτη νευροπροστασία που προσφέρουν οι τοκοτριενόλες. Ενα πλούσιο σε τοκοτριενόλη κλάσμα όχι μόνο προστατεύει τους αρουραίους από το θάνατο εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλείται από ελεύθερες ρίζες, αλλά επίσης μείωσε την βλάβη του DNA στα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτίωσε την απόδοση των ζώων σε διάφορες γνωστικές εξετάσεις όπως οι λαβύρινθοι και οι προκλήσεις κολύμβησης.

Η άλφα-τοκοτριενόλη είναι η πιο ισχυρή νευροπροστατευτική μορφή της φυσικής βιταμίνης Ε.

Είναι τόσο απίστευτα ισχυρό το γεγονός ότι οι συγκεντρώσεις στο εύρος νανομορίων έως το ατοτόλεμο (ένα δισεκατομμύριο έως ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμυριοστό του mole) εμποδίζουν τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων που προκαλείται από παρατεταμένη διέγερση από το γλουταμινικό νευροδιαβιβαστή. Η από του στόματος συμπλήρωση σε ανθρώπους έχει ως αποτέλεσμα συγκεντρώσεις τοκοτριενόλης στο πλάσμα 3 μικρογραμμομόρια, αυτό είναι δισεκατομμύρια φορές υψηλότερο από τις συγκεντρώσεις που απαιτούνται στο εργαστήριο.

Οι μικροσκοπικές συγκεντρώσεις τοκοτριενόλης, όταν χορηγήθηκαν πριν από τις νευροτοξίνες, οδήγησαν σε απότομη μείωση της βλάβης των εγκεφαλικών κυττάρων, αποκαθιστώντας την κανονική ανάπτυξή τους και την βιωσιμότητά τους στο εργαστήριο. Το πιο σημαντικό είναι ότι η θεραπεία με τοκοτριενόλη των καλλιεργημένων εγκεφαλικών κυττάρων υπό οξειδωτικό στρες αποκαθιστά νευρίτες, μικροσκοπικές προβολές από το κελί που επιτρέπουν την κανονική επικοινωνία κυψέλης προς το κύτταρο.

Πως οι Τοκοτριενόλες προστατεύουν την καρδιά.


Οι τοκοτριενόλες διαμορφώνουν πολλούς διαφορετικούς καρδιοπροστατευτικούς μηχανισμούς.

*Μειώνουν τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο πλάσμα (CRP), η οποία αποτελεί και δείκτη και αιτία στην φλεγμονώδη ανταπόκριση που καταστρέφει την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

*Μειώνουν άλλους φλεγμονώδεις μεσολαβητές όπως οι κυτοκίνες.

*Μειώνουν τα προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (AGEs) που προκύπτουν από την αύξηση του σακχάρου στο αίμα που καταστρέφει τα αγγεία και τους ιστούς.

*Μειώνουν την έκφραση των μορίων προσκόλλησης που προκαλούν αιμοπετάλια και λευκά αιμοσφαίρια να κολλήσουν στα τοιχώματα των αγγείων, ενδεχομένως να τα εμποδίζουν.

*Καταστέλλουν την έκφραση μεταλλοπρωτεϊνασών μήτρας (ΜΜΡ) που εμπλέκονται στην εξάπλωση ορισμένων καρκίνων.

*Μειώνουν τους παράγοντες κινδύνου για αποσταθεροποιητικές αθηροσκληρωτικές πλάκες (τέτοιες πλάκες, όταν είναι ασταθείς, ρίχνουν εύκολα, συχνά εμποδίζουν την αρτηρία και προκαλούν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο).

*Μειώνουν την ισχαιμία/ βλάβη της διάχυσης στον εγκέφαλο και τον καρδιακό μυ.

*Καταστέλλουν, παλινδρομούν και επιβραδύνουν την εξέλιξη της αθηροσκλήρωσης.

Τοκοτριενόλες για την υγεία των οστών.

Οι τοκοτριενόλες εμφανίζονται ταχέως ως βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην αύξηση της οστικής πυκνότητας και των κύριων αναστολέων της οστικής απώλειας. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι οι κύριοι πάσχοντες από οστεοπόρωση, αν και οι ηλικιωμένοι αναπτύσσουν κάποιο βαθμό ασυνήθιστης οστικής απώλειας. Η μακροχρόνια αντιφλεγμονώδης θεραπεία με κορτικοστεροειδή είναι μια ολοένα και συχνότερη αιτία απώλειας οστικής μάζας. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι η απώλεια οστού μπορεί να προκληθεί από αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης, από το άγχος ή το κάπνισμα.

Μια σειρά μελετών έχει πλέον αποδείξει ότι οι τοκοτριενόλες μπορούν να προλάβουν ακόμη και να αναστρέψουν την οστική απώλεια και να προάγουν την επούλωση κατάγματος σε ζωικά μοντέλα οστεοπόρωσης από πολλές διαφορετικές αιτίες, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόπαυσης και της θεραπείας με στεροειδή. Οι μηχανισμοί είναι εκπληκτικά κατανοητοί.

Οι τοκοτριενόλες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία φαίνεται να μειώνουν την επαγόμενη από οξειδωτικό φλεγμονή που συμβάλλει στην απώλεια οστού. Οι τοκοτριενόλες επίσης ρυθμίζουν τα γονίδια που σχετίζονται με το σχηματισμό νέου οστού, ενώ καταστέλλουν την φλεγμονώδη σηματοδότηση που προκαλεί καταστροφή των οστών. Οπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι τοκοτριενόλες αναστέλλουν το ένζυμο HMG-CoA αναγωγάση, η οποία σχετίζεται με την παραγωγή χοληστερόλης. Η αναγωγάση HMG-CoA εμπλέκεται επίσης βαθιά στην οστεοπόρωση, ευνοώντας τα κύτταρα που απορροφούν τα οστά, έναντι των οστών. Αναστέλλοντας την αναγωγάση HMG-CoA, οι τοκοτριενόλες αποτρέπουν την υπερβολική απορρόφηση των οστών (διάσπαση των οστών) και προάγουν τον σχηματισμό νέου οστού.

Δεδομένου ότι οι στατίνες είναι επίσης ισχυροί αναστολείς της αναγωγάσης του HMG-CoA, ο συνδυασμός στατίνης με τοκοτριενόλες έχει βρεθεί ότι είναι ιδιαίτερα επωφελής για την υγεία των οστών. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν βρει ότι ο συνδυασμός στατίνης με τοκοτριενόλες δυνητικά μειώνει την δόση της στατίνης που απαιτείται, περιορίζοντας έτσι τις πιθανές παρενέργειες των στατινών επίσης.

Τοκοτριενόλες: Καθυστέρηση γήρανσης του εγκεφάλου.

Βασικές μελέτες σε εργαστήρια και σε ζώα έχουν υποστηρίξει από καιρό έναν ρόλο για τις τοκοτριενόλες στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων και ιστών από τις καταστροφές της γήρανσης. Σε αυτές τις μελέτες, οι τοκοτριενόλες έχουν στενά συνδεθεί με την νευροπροστασία μέσω των ισχυρών αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, καθώς και την ικανότητά τους να ανακατευθύνουν παραγωγή φλεγμονωδών μορίων σε μη ή ακόμη και αντιφλεγμονώδεις δράσεις.

Τώρα, για πρώτη φορά, αυτές οι προκλινικές μελέτες έχουν επικυρωθεί σε μια ανθρώπινη μελέτη μιας διαδεδομένης μορφής γήρανσης του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως λευκοραΐωση ή αλλοιώσεις λευκής ουσίας. Σε αυτή την κατάσταση, η βλάβη στην ενδοθηλιακή επένδυση μικρών αρτηριών ο εγκέφαλος παράγει μικροσκοπικές περιοχές χαμηλής ροής αίματος, με αποτέλεσμα την κατάσταση γνωστή ως αγγειακή νοητική εξασθένηση. Εάν προχωρήσει, μπορεί να ακολουθήσει εγκεφαλικό επεισόδιο, γνωστική εξασθένηση, διαταραχές στο βάδισμα και άλλες καταστάσεις.

Σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2014, οι ερευνητές ανέθεσαν τυχαία μια ομάδα εθελοντών με γνωστούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και επιβεβαίωσαν βλάβες λευκής ουσίας στους εγκεφάλους τους για να λάβουν είτε εικονικό φάρμακο, είτε δόση 200 mg ανάμικτα τοκοτριενόλες δύο φορές την ημέρα. Η μελέτη διήρκεσε δύο χρόνια.

Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, όπως αναμενόταν, ο μέσος όγκος των αλλοιώσεων της λευκής ουσίας αυξήθηκε κατά την διάρκεια της διετούς περιόδου μελέτης. Ομως, στην ομάδα τοκοτριενόλης ο όγκος των βλαβών παρέμεινε αμετάβλητος και οι διαφορές μεταξύ των ομάδων ήταν στατιστικά σημαντικές. Δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στην χημεία του αίματος.

Αυτή η μελέτη είναι σημαντική, για δύο λόγους. Δεν είναι μόνο η πρώτη φορά που η συμπλήρωση τοκοτριενόλης έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι νευροπροστατευτική στους ζώντες ανθρώπινους ασθενείς, είναι επίσης η πρώτη απόδειξη ότι μια απλή διατροφική θεραπεία μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο των αλλοιώσεων της λευκής ουσίας, κάτι που πολλοί νευρολόγοι υποπτεύονται ότι είναι η ρίζα γιά την τραγική και προοδευτική απώλεια της γνώσης που υπέστησαν τόσοι πολλοί ενήλικες.

Εν τάχει


Οι τοκοτριενόλες είναι ισχυροί ρυθμιστές γονιδίων και ρυθμιστές πολλών ενζύμων που εμπλέκονται στην ανθρώπινη υγεία, συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση της φλεγμονής, της γλυκοζυλίωσης και άλλων διαδικασιών που συμβάλλουν στις ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία. Οι τοκοτριενόλες αναγνωρίζονται ολοένα και περισσότερο για τους ενδεχόμενους ρόλους τους στην προστασία κατά του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, του εγκεφαλικού επεισοδίου, του διαβήτη, της ηπατικής νόσου, των νευροεκφυλιστικών ασθενειών ακόμη και της οστεοπόρωσης.

@Ireneusz Adamczyk / lesupplements.com



Βιβλιογραφία


1.Husain K, Centeno BA, Chen DT, Hingorani SR, Sebti SM, Malafa MP. Vitamin E delta-tocotrienol prolongs survival in the LSL-KrasG12D/+;LSL-Trp53R172H/+;Pdx-1-Cre (KPC) transgenic mouse model of pancreatic cancer. Cancer Prev Res (Phila). 2013 Oct 6(10):1074-83.

2.Norsidah KZ, Asmadi AY, Azizi A, Faizah O, Kamisah Y. Palm tocotrienol-rich fraction reduced plasma homocysteine and heart oxidative stress in rats fed with a high-methionine diet. J Physiol Biochem. 2013 Sep;69(3):441-9.

3.Park HA, Kubicki N, Gnyawali S, et al. Natural vitamin E alpha-tocotrienol protects against ischemic stroke by induction of multidrug resistance-associated protein 1. Stroke. 2011 Aug;42(8):2308-14.

4.Rink C, Christoforidis G, Khanna S, et al. Tocotrienol vitamin E protects against preclinical canine ischemic stroke by inducing arteriogenesis. J Cereb Blood Flow Metab. 2011 Nov;31(11):2218-30.

5.Muhammad N, Luke DA, Shuid AN, Mohamed N, Soelaiman IN. Tocotrienol supplementation in postmenopausal osteoporosis: evidence from a laboratory study. Clinics (Sao Paulo). 2013 Oct;68(10):1338-43.

6.Sen CK, Khanna S, Roy S. Tocotrienols in health and disease: the other half of the natural vitamin E family. Mol Aspects Med. 2007 Oct-Dec;28(5-6):692-728.

7.Sen CK, Khanna S, Roy S. Tocotrienols: Vitamin E beyond tocopherols. Life Sci. 2006 Mar 27;78(18):2088-98.

8.Wada S. Cancer preventive effects of vitamin E. Curr Pharm Biotechnol. 2012 Jan;13(1):156-64.

9.Ling MT, Luk SU, Al-Ejeh F, Khanna KK. Tocotrienol as a potential anticancer agent. Carcinogenesis. 2012 Feb;33(2):233-9.

10.Sylvester PW, Akl MR, Malaviya A, et al. Potential role of tocotrienols in the treatment and prevention of breast cancer. Biofactors. 2013 Jan-Feb;40(1):49-58.

11.Malafa MP. New insights and gains in pancreatic cancer. Cancer Control. 2008 Oct;15(4):276-7.

12.Available at: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16920426. Accessed April 2, 2014.

13.Nesaretnam K. Multitargeted therapy of cancer by tocotrienols. Cancer Lett. 2008 Oct 8;269(2):388-95.

14.Sylvester PW, Wali VB, Bachawal SV, Shirode AB, Ayoub NM, Akl MR. Tocotrienol combination therapy results in synergistic anticancer response. Front Biosci (Landmark Ed). 2011;16:3183-95.

15.Miyazawa T, Shibata A, Sookwong P, et al. Antiangiogenic and anticancer potential of unsaturated vitamin E (tocotrienol). J Nutr Biochem. 2009 Feb;20(2):79-86.

16.Rahmat A, Ngah WZ, Shamaan NA, Gapor A, Abdul Kadir K. Long-term administration of tocotrienols and tumor-marker enzyme activities during hepatocarcinogenesis in rats. Nutrition. 1993 May-Jun;9(3):229-32.

17.Viola V, Pilolli F, Piroddi M, et al. Why tocotrienols work better: insights into the in vitro anticancer mechanism of vitamin E. Genes Nutr. 2012 Jan;7(1):29-41.

18.Yang Z, Lee MJ, Zhao Y, Yang CS. Metabolism of tocotrienols in animals and synergistic inhibitory actions of tocotrienols with atorvastatin in cancer cells. Genes Nutr. 2012 Jan;7(1):11-8.

19.Packer L, Weber SU, Rimbach G. Molecular aspects of alpha-tocotrienol antioxidant action and cell signalling. J Nutr. 2001 Feb;131(2):369s-73s.

20.Pearce BC, Parker RA, Deason ME, Qureshi AA, Wright JJ. Hypocholesterolemic activity of synthetic and natural tocotrienols. J Med Chem. 1992 Oct 2;35(20):3595-606.

21.Frank J, Chin XW, Schrader C, Eckert GP, Rimbach G. Do tocotrienols have potential as neuroprotective dietary factors? Ageing Res Rev. 2012 Jan;11(1):163-80.

22.Baliarsingh S, Beg ZH, Ahmad J. The therapeutic impacts of tocotrienols in type 2 diabetic patients with hyperlipidemia. Atherosclerosis. 2005 Oct;182(2):367-74.

23.Teoh MK, Chong JM, Mohamed J, Phang KS. Protection by tocotrienols against hypercholesterolaemia and atheroma. Med J Malaysia. 1994 Sep;49(3):255-62.

24.Vasanthi HR, Parameswari RP, Das DK. Multifaceted role of tocotrienols in cardioprotection supports their structure: function relation. Genes Nutr. 2012 Jan;7(1):19-28.

25.rasad K. Tocotrienols and cardiovascular health. Curr Pharm Des. 2011;17(21):2147-54.

26.Das S, Mukherjee S, Lekli I, et al. Tocotrienols confer resistance to ischemia in hypercholesterolemic hearts: insight with genomics. Mol Cell Biochem. 2012 Jan;360(1-2):35-45.

27.Cherubini A, Ruggiero C, Morand C, et al. Dietary antioxidants as potential pharmacological agents for ischemic stroke. Curr Med Chem. 2008;15(12):1236-48.

28.Khanna S, Rink C, Ghoorkhanian R, et al. Loss of miR-29b following acute ischemic stroke contributes to neural cell death and infarct size. J Cereb Blood Flow Metab. 2013 Aug;33(8):1197-206.

29.Sen CK, Rink C, Khanna S. Palm oil-derived natural vitamin E alpha-tocotrienol in brain health and disease. J Am Coll Nutr. 2010 Jun;29(3 Suppl):314s-23s.

30.Wong WY, Poudyal H, Ward LC, Brown L. Tocotrienols reverse cardiovascular, metabolic and liver changes in high carbohydrate, high fat diet-fed rats. Nutrients. 2012 Oct;4(10):1527-41.

31.Weng-Yew W, Brown L. Nutrapharmacology of tocotrienols for metabolic syndrome. Curr Pharm Des. 2011;17(21):2206-14.

32.Siddiqui S, Rashid Khan M, Siddiqui WA. Comparative hypoglycemic and nephroprotective effects of tocotrienol rich fraction (TRF) from palm oil and rice bran oil against hyperglycemia induced nephropathy in type 1 diabetic rats. Chem Biol Interact. 2010 Dec 5;188(3):651-8.

33.Siddiqui S, Ahsan H, Khan MR, Siddiqui WA. Protective effects of tocotrienols against lipid-induced neph.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου