Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 29, 2020

ΡΩΜΑΙΚΆ ΑΡΧΑΊΑ ΤΈΡΑΤΑ;

 


Αρχαία τοποθεσία Ρωμαίων με οστά δεινοσαύρων-τεράτων;
Ναι, το διάβασες σωστά - ήξερες ότι οι Ρωμαίοι ήταν δεινοί κυνηγοί απολιθωμάτων, γοητευμένοι από τα οστά αρχαίων «τεράτων».
Ο Αύγουστος ήθελε να διακοσμήσει τη βίλα διακοπών του όχι τόσο με αγάλματα και εικόνες, αλλά με τα οστά τερατωδών θηρίων,φημισμένα για την αρχαιότητα και τη σπανιότητα τους. Τα ονόμασε τα «οστά των γιγάντων».
Αργότερα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Τιβερίου, ένας σεισμός άνοιξε κενά στη γη, εκθέτοντας απολιθώματα. Οι άνθρωποι φοβήθηκαν πολύ για να μετακινήσουν τα οστά, αλλά κάποιος έστειλε ένα μόνο δόντι στον Τιβέριο στη Ρώμη! Οι αγγελιοφόροι έδειξαν στον Τιβέριο το εκπληκτικό δόντι και «ρώτησαν αν ήθελε να φέρει ολόκληρο το σκελετό στη Ρώμη». Ο Τιβέριος ήταν περίεργος αλλά δεν ήθελε να κλέψει τα πτώματα των νεκρών. Αντίθετα, ανέθεσε στον Pulcher, έναν διάσημο γεωμέτρη, να ανακατασκευάσει το αρχαίο πλάσμα.Αυτός επεξεργάστηκε τις αναλογίες ολόκληρου του κεφαλιού και του σώματος του τέρατος χρησιμοποιώντας μόνο το δόντι, έφτιαξε ένα αντίγραφο και το έφερε με ανυπομονησία στον Τιβέριο.Όταν είδε την αναπαράσταση του τέρατος, ο Τιβέριος είπε ότι ήταν «αρκετά ικανοποιημένος» και διέταξε το δόντι να επιστραφεί εκεί που βρέθηκε. Μπορούμε να φανταστούμε μόνο το δόντι και το μοντέλο που ο Pulcher δημιούργησε για τον αυτοκράτορα, αλλά είναι πιθανό πολλά τέτοια καταπληκτικά παραμύθια είχαν τις ρίζες τους στην ανακάλυψη όχι του δεινοσαύρου, αλλά των οστών μαμούθ, τα οποία βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.
Αλλωστε οι μύθοι των Κυκλώπων μπορεί να προέρχονται από μαμούθ κρανία, με τη χαρακτηριστική τους «μονόφθαλμη» κοιλότητα κρανίου .Ο Πλίνιος λέει ότι το 58 π.Χ, ο ιατρός Marcus Scaurus παρουσίασε στη Ρώμη τα οστά ενός γιγαντιαίου θηρίου που βρέθηκε στη Joppa (σύγχρονη Jaffa, Ισραήλ). Με σαράντα πόδια, μακρύτερο από έναν αφρικανικό ελέφαντα ίσως ήταν μια αρχαία φάλαινα που κάποτε κατοικούσε στη Μεσόγειο.
Ο πρώιμος χριστιανός συγγραφέας, ο Άγιος Ιερώνυμος αφηγείται ότι ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος έκανε ένα ειδικό ταξίδι από την Κωνσταντινούπολη στην Αντιόχεια, σε ολόκληρη τη σύγχρονη Τουρκία, για να δει τα αρχαία οστά ενός «σατύρου» που είχε ανακαλυφθεί σε ορυχείο αλατιού!



Γεωδίφης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου