Η Ελληνίδα Θάλασσα, όταν η ιστορία δίνει τις
απαντήσεις που χρειαζόμαστε. Η Ελληνίδα Θάλασσα του Αιγαίου Πελάγους, η αναγνώριση της αδιαμφισβήτητης ελληνικότητας του Αιγαίου μέσα από την ίδια την ιστορία και τους αντιπάλους της Ελλάδος κατά τους περσικούς πολέμους και την εκστρατεία του Ξέρξη.Όπως μας παραθέτει ο Ηρόδοτος, ο Λυδός Πύθιος εγγονός του Βασιλιά Κροίσου και σύμμαχος του Ξέρξη αναφέρεται στο Αιγαίο Πέλαγος ως Ελληνίδα Θάλασσα και το αναφέρει μάλιστα κατάφωρα μπροστά στον ίδιο τον Ξέρξη σε διάλογο που είχαν. Η φράση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως ιστορικό τεκμήριο της ακλόνητης, αναμφισβήτητης και εδραιωμένης πολιτισμικής και στρατιωτικής κυριαρχίας του Αιγαίου από τους Έλληνες ήδη από την εποχή αυτή.
Η ίδια η ιστορία εν γένει πρέπει να χρησιμοποιείται ως μήνυμα για όσους αμφισβητούν την πατρότητα του Αιγαίου αλλά και ως μέσο για την προώθηση τον ελληνικών θέσεων σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.
Παραθέτω το απόσπασμα. [7.28.1] Ο Ξέρξης στάθηκε απορημένος μ᾽ αυτή την τελευταία πληροφορία και κατόπι ρώτησε ο ίδιος τον Πύθιο πόση να ᾽ταν η περιουσία του. Κι αυτός αποκρίθηκε: «Βασιλιά μου, ούτε θα σου το κρατήσω κρυφό ούτε θα προφασιστώ πως δεν ξέρω την περιουσία μου, αντίθετα την ξέρω καλά και θα σου την εκθέσω με ακρίβεια. [7.28.2] Γιατί, μόλις έμαθα πως ξεκίνησες να κατεβείς στην ελληνική θάλασσα, θέλοντας να σου δώσω χρήματα για τον πόλεμο έκανα καταμέτρηση κι οι λογαριασμοί μού έδειξαν ότι έχω δυο χιλιάδες τάλαντα ασήμι και τέσσερα εκατομμύρια, παρά εφτά χιλιάδες, χρυσούς στατήρες δαρεικούς. [7.28.3] Αυτά σου τα κάνω δώρο· όσο για μένα, κρατώ τα εισοδήματα από τους δούλους και τα χτήματα, που καλύπτουν τις ανάγκες μου».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου