Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 29, 2020

Ένας ναός μέσα σε ένα ηφαίστειο


Η Santa Margarida είναι ένα ηφαίστειο στην ισπανική comarca Γκαρότσα, στην Καταλονία. 11.500 περίπου χρόνια πριν, ο φλοιός της γης άνοιξε και ξεχύθηκαν εκατομμύρια τόνοι μάγματος, που συσσωρεύθηκαν σε έναν κωνικό λόφο με ύψος πάνω των 600 μέτρα. Στην κορυφή αυτού του λόφου σχηματίστηκε ένας ευρύς κυκλικός κρατήρας, του οποίου ο πάτος σήμερα είναι καλυμμένος με παχύ χορτάρι και θάμνους, ενώ οι πλευρές του ηφαιστείου καλύπτονται από αειθαλή δρυς και μικτά φυλλοβόλα δάση. Μέσα σ' αυτόν τον κρατήρα, στη μέση του, σήμερα, υπάρχει μια ρομανική εκκλησία.




Δεν είναι γνωστά πολλά για την Santa Margarida, από την οποία ονομάστηκε το ηφαίστειο, εκτός από το ότι το κτίριο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του σεισμού της Καταλονίας το 1428, κάτι που δείχνει ότι χτίστηκε για πρώτη φορά πριν από τουλάχιστον 600 χρόνια. Το σημερινό κτίριο είναι από το 1865.


Το ηφαιστειακό πεδίο Γκαρότσα (γνωστό και ως ηφαιστειογενές πεδίο Olot) του οποίου η Santa Margarida αποτελεί μέρος, βρίσκεται περίπου 90 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης. Το πεδίο αποτελείται από σαράντα ηφαιστειακούς κώνους, κανένας από τους οποίους δεν είναι ενεργός. Η τελευταία έκρηξη συνέβη περίπου 11.000 χρόνια πριν. Η περιοχή εξακολουθεί να είναι σεισμικά ενεργή. Ο σεισμός του 1428 ήταν εξαιρετικά μεγάλος, προκαλώντας ζημιά σε πολλά κτίρια και είκοσι θανάτους στη Βαρκελώνη, 90 χιλιόμετρα μακριά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου