Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020

Το εντυπωσιακό και μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας

 

Απαράμιλλη αισθητική ενός σπάνιου οικοσυστήματος

Μπορεί να έχεις περάσει από εκεί, και μάλιστα περισσότερες από μία φορά, αλλά δεν γνωρίζεις ότι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά αξιοθέατα της Ελλάδας. Κι αυτό γιατί πρόκειται για το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας. Ο λόγος για το δάσος της Στροφυλιάς στην Πελοπόννησο το οποίο είναι άκρως εντυπωσιακό και αποτελεί έναν οικολογικό παράδεισο στη χώρα μας. Ένα μοναδικό οικοσύστημα που τον αποκαλούν συχνά – και όχι άδικα- ως την πιο εξωτική γωνιά της Ελλάδας.


Το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας είναι σπάνιας οικολογικής σημασίας και έχει μια απαράμιλλη αισθητική η οποία θα φαινόταν ακόμη περισσότερο σε κάποιον αν μπορούσε να το δει πετώντας από ψηλά. Ένα από τα δάση της Ελλάδας που πρέπει να κάποια στιγμή να επισκεφθείς από κοντά…

Δάσος Στροφυλιάς: Το εντυπωσιακό και μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας

Το Δάσος Στροφυλιάς αποτελεί μια μοναδική λωρίδα ζωής όχι μόνο για την Πελοπόννησο αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου και χαρακτηρίζεται κυρίως από κουκουναριές και βελανιδιές. Βρίσκεται σε τέτοιο σημείο ώστε στην πραγματικότητα χωρίζει τη λίμνη του Πρόκοπου από το Ιόνιο πέλαγος. Έτσι, μαζί με την περιοχή της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό βιοτόπων ακριβώς δίπλα από τη θάλασσα. Μαγευτικές εικόνες και τοπία γεμάτα ζωή χλωρίδας και πανίδας που συναντάς σπάνια.Η λίμνη του Προκόπου η οποία βρίσκεται εκεί δίπλα όπως επίσης και η λιμνοθάλασσα είναι αποτέλεσμα των διεργασιών της φύσης και της θάλασσας με το πέρασμα των ετών. Αυτά, μαζί με το δάσος της Στροφυλιάς δημιουργούν ένα εξωτικό περιβάλλον αλλά και ένα εθνικό πάρκο 22.000 στρεμμάτων το οποίο προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura. Ένα σπάνιο οικοσύστημα σπουδαίας οικολογικής σημασίας. Εκεί που ενώνονται τα πεύκα του δάσους με την άμμο και τα κύματα της θάλασσας. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Πώς θα πας στο δάσος της Στροφυλιάς


Η διαδρομή είναι εύκολη και απλή. Καθώς πας στην Πάτρα με κατεύθυνση προς Κυλλήνη, θα στρίψεις με κατεύθυνση προς Άραξο. Στη συνέχεια θα κινηθείς προς Στροφυλιά και παραλία Καλογριάς. Το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο δάσος της Ελλάδας είναι λιγότερο από 50 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Πάτρας, όπως αναφέρει το exploringgreece.

Tip: Το δάσος της Στροφυλιάς ενδείκνυται για παρατήρηση πουλιών καθώς το Κοτύχι αποτελεί ένα σημαντικό και γνωστό σημείο ξεκούρασης για πολλά αποδημητικά πουλιά. Κι αυτό καθώς βρίσκεται ακριβώς επάνω στο δυτικό διάδρομο της αποδημίας των πουλιών. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό, υπομονή και διάθεση μπορείς να συναντήσεις Ερωδιούς, Χαλκόκοτες, Χελιδόνια, Τσαλαπετεινούς, Γεράκια, Τρυγόνια, Γλαρόνια κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το σχολιο σας θα δημοσιευθεί συντομα αφού πρώτα ελεγχθει.
Ευχαριστούμε