Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουνίου 13, 2024

Το κολιέ της γοργόνας: Οι θήκες αυγών σαλιγκαριών της θάλασσας

 


Στις παραλίες μπορεί κανείς να συναντήσει ένα παράξενο θέαμα: μια λεπτή αλυσίδα κυκλικών καψουλών, που φαίνονται παρατημένες στην ακτή.

Αποκαλείται "κολιέ της γοργόνας", αλλά πρόκειται για θήκες αυγών ενός πλάσματος που πολλές φορές κάποιοι το έχουν για δείπνο.





Τα βούκινα -ένα είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού που σε πολλά μέρη του κόσμου τρώγεται- αναπαράγονται δυο φορές το χρόνο, όταν μεταναστεύουν, την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τα αυγά γονιμοποιούνται εσωτερικά και στη συνέχεια, το θηλυκό τα αφήνει προστατευμένα σε επίπεδες στρογγυλές κάψουλες -αυτό που ονομάζεται κολιέ της γοργόνας. Καθώς αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, τα αυγά σχηματίζουν μια αλυσίδα. Η αλυσίδα είναι ινώδης, σκληρή και ανθεκτική. Το ασπράδι, ένα διαυγές υγρό που μοιάζει με ζελέ, προστατεύει περισσότερο τα αυγά από τη θάλασσα.



Στο τέλος, το ένα άκρο της αλυσίδας θάβεται στο πάτωμα της θάλασσας. Αυτό λειτουργεί σαν άγκυρα και βοηθάει να μην ξεβραστούν τα αυγά μέχρι να εκκολαφθούν. Τα αυγά είναι πολλά. Για παράδειγμα, τα αυγά του είδους Busycon carica φτάνουν μέχρι 99 σε κάθε κάψουλα. Καθώς το θηλυκό παράγει μεταξύ 40 και 160 καψουλών, αυτό σημαίνει μια σημαντική ποσότητα νέων βούκινων, σε περίπτωση που εκκολαφτούν όλα.


Μερικές φορές, όμως, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τα στοιχεία της φύσης. Η έλλειψη τρυπών εισόδου στην φωτογραφία πιο πάνω υποδεικνύει ότι τα έμβρυα είναι ακόμα μέσα.



Ο τρόπος που αφήνουν τα βούκινα τα αυγά τους διαφέρει.


Τα γονιμοποιημένα αυγά παράγουν πλήρως σχηματισμένα νεαρά σαλιγκάρια, αν και έχουν μήκος μόλις 4 χιλιοστά. Μερικές φορές, τα βούκινα αλιεύονται ενώ βρίσκονται στη διαδικασία της τοποθέτησης των αυγών τους -όπως αυτό στην φωτογραφία πιο πάνω, αν και το εν λόγω, αφέθηκε ξανά στη θάλασσα για να την ολοκληρώσει.



Μόλις τα αυγά εκκολαφθούν, το περίβλημα έχει ολοκληρώσει το σκοπό του. Η άγκυρα στο βυθό της θάλασσας θα μαραθεί και το περίβλημα θα αρχίσει να επιπλέει, οπότε και ξεβράζεται στην κοντινότερη παραλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου