Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Νοεμβρίου 24, 2020

Κούβα στον καιρό του Covid 19 - του Νεκτάριου Αβραμάκη



Ιντερνετική Προπαγάνδα και αλήθειες
Σε άλλες χώρες οι δρόμοι είναι πολύ καλύτεροι από της Κούβας,

αλλά σε αυτούς τους καλούς και περιποιημένους δρόμους, με τα λιγοστά σκουπίδια, κοιμούνται πολλά παρατημένα παιδιά και άνθρωποι. Στους κακούς και με λακκούβες δρόμους της Κούβας, κανένα παΐδι, δεν κοιμάται παρατημένο.


Δεν μπορείς να κατακρίνεις την Κούβα για αυτό, διότι οι προτεραιότητες του κράτους, είναι να εξασφαλίσει την παιδεία, την υγεία, την διατροφή και τα σοσιαλιστικά κεκτημένα της Επανάστασης και μετά στην συνέχεια τα υπόλοιπα.



Τον τελευταίο χρόνο, θα παρατηρήσουμε ότι, είναι σε εξέλιξη μια ιντερνετική και όχι μόνον μάχη, από αρκετούς Κουβανούς και Κουβανοαμερικανούς, υποστηριζόμενη και από Αμερικανικά συμφέροντα κατά της Κούβας και του Κουβανικου κράτους. Πολλά blogs, πολλές αναρτήσεις και αρνητικά σχόλια, κάποια σε βαθμό, που προκαλούν “εμετό”. Ιδιαίτερα λόγω των σχολίων που συνοδεύουν αυτές τiς αναρτήσεις,


Εικόνες από κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα κτήρια στην Αβάνα, φωτογραφίες με σορούς από σκουπίδια, δρόμοι πλημμυρισμένοι ή χαλασμένοι, φωτογραφίες από νοσοκομεία και ασθενείς, λαϊκές και σουπερ μάρκετ άδεια από προϊόντα, ανθρώπους σε κακή κατάσταση, κ.τ.λ.


Μέσα σε όλο αυτόν, τον ιντερνετικό βομβαρδισμό, δεν ξέρω το γιατί, δεν βρέθηκε κανείς να παραθέσει φωτογραφίες από δεκάδες νέες, σύγχρονες εργατικές κατοικίες, που παραδόθηκαν, παραδίδονται στους μη έχοντες στέγαση πολίτες της Κούβας. Δωρεάν. Φωτογραφίες από άλλες που κατασκευάζονται παντού στην Κούβα. Από κτήρια και υποδομές κοινής ωφέλειας που κατασκευάζονται.


Δεν βρέθηκε κανείς να πει, ότι δεν φταίει το κράτος, όταν σε κτήρια εγκαταλελειμμένα, ζουν άνθρωποι, στους οποίους έχει απαγορευτεί να μένουν εκεί λόγω επικινδυνότητας, αλλά συνεχίζουν να μένουν κάνοντας του κεφαλιού τους. Διότι δεν θέλουν να γυρίσουν στην επαρχία στο χωριό τους, αλλά θέλουν να μείνουν στην Αβάνα. Και όταν το κράτος, τους προσφέρει εναλλακτική λύση, κάποια κοινωνικά καταφύγια, δεν πάνε, διότι άπλα εκεί έχει νομούς και σειρά που πρέπει να τηρούν.


Κανείς δεν ανέφερε τα δεκάδες καινούργια απορριμματοφόρα, μηχανήματα, φορτηγά, λεωφορεία, τα καινούργια τραίνα και βαγόνια που αγοραστήκαν και ήδη κυκλοφορούν, όπως επίσης και τους κάδους απορριμμάτων που το κράτος τοποθετεί, αλλά δυστυχώς κλέβονται, για να γίνουν υπόγειες δεξαμενές νερού η τους βάζουν φωτιές κάποιοι, για τους γνωστούς λόγους.


Κανείς δεν αναφέρει ότι το σύστημα αποχέτευσης όμβριων υδάτων, ιδιαίτερα στην παλιά Αβάνα είναι σχεδόν όλο από την εποχή του 18 ου αιώνα – ίσως και παλαιότερα - και ότι δεν μπορείς να γκρεμίσεις τίποτα, στην αναγνωρισμένη και προστατευμένη από την Ουνεσκο παλιά Αβάνα, για να φτιάξεις νέο σύστημα. Μόνον να βελτιώσεις μπορείς.


Και παρά της βελτιώσεις, σε πολλά σημεία, εύλογα είναι σε νεροποντές, δύναμης, όγκου και διάρκειας κυκλώνα, να υπάρχουν προβλήματα. Δεν πιστεύω ότι μόνον η Κουβά έχει τέτοια προβλήματα.


Προβλήματα που υπήρχαν και πριν την Επανάσταση και λογω της φύσης τους, όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι πολύ δύσκολα αντιμετωπίσιμα. Όσο για την κατάσταση των δρόμων, εδώ και εάν γίνεται αγώνας και ιδιαίτερα λόγω τουρισμού, να βελτιωθούν αλλά και να κατασκευαστούν νέες οδοί.


Δεν μπορείς να κατακρίνεις την Κούβα για αυτό, διότι οι προτεραιότητες του κράτους, είναι να εξασφαλίσει την παιδεία, την υγεία, την διατροφή και τα σοσιαλιστικά κεκτημένα της Επανάστασης και μετά στην συνέχεια τα υπόλοιπα.


Σε άλλες χώρες οι δρόμοι είναι πολύ καλύτεροι από της Κούβας, αλλά σε αυτούς τους καλούς και περιποιημένους δρόμους, με τα λιγοστά σκουπίδια, κοιμούνται πολλά παρατημένα παιδιά και άνθρωποι. Στους κακούς και με λακκούβες δρόμους της Κούβας, κανένα παΐδι, δεν κοιμάται παρατημένο.


Εδώ στην σκάλα προτεραιοτήτων, βάζουν πρώτα το άνθρωπο. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι για όλους μας, η μέριμνα, για τους ανθρώπους, είναι ποιο σημαντική, έχει προτεραιότητα πχ από τους δρόμους.


Όσο για τα νοσοκομεία, κανείς δεν είπε ότι είναι τα καλυτέρα σαν κτίρια. Αλλά είναι αξιοπρεπή και τα μηχανήματα υπάρχουν και η καθαριότητα. Και οι Γιατροί.


Ελπίζω να μην πειράζει εάν δεν είναι φρεσκοβαμμένοι οι τοίχοι, τα κρεβάτια τελευταίας τεχνολογίας και τα παράθυρα από ξύλο, είτε από περσίδες σε αλουμίνιο γκρι.


Ελπίζω να μην πειράζει, που σε κάποια, δεν έχει αιρκοντίσιον, αλλά έχει ανεμιστήρες.


Γιατί στα νοσοκομεία, πας για να γίνεις καλά, να σου παράσχουν την βοήθεια στο προβλημα σου και όχι για να κάνεις διακοπές σε 5 αστέρων ξενοδοχείο. Και αυτή η νοσηλεία σου, η θεραπεία σου, τα φάρμακα σου, η εγχείρηση σου είναι δωρεάν.


Αλλά εάν θες να βρεις βρωμιά θα την βρεις και θα την φωτογραφίσεις, πηγαίνοντας σε μια τουαλέτα μόλις θα έχει βγει ένας ασθενής με σοβαρό πρόβλημα, κ.τ.λ.


Η επίσης μπορείς να κάνεις ένα φωτο μοντάζ, όπως κάποιο που είχα δει πρόσφατα. Με ένα κρεβάτι, με ένα ‘’συγγενή’’ και ένα ‘’ασθενή σε ένα δωμάτιο, που τουλάχιστον όσοι έχουν πάει σε νοσοκομείο της Κουβάς, όπως εγώ, μπορώ μόνον να γελάσω για την αποτυχία αυτού του μοντάζ.


Όσο για της λαϊκές, μπορεί άμα πας στην λαϊκή της γειτονιάς μου, μετά από της 12:00 – 13:00 το μεσημέρι να βρεις μόνον μπανάνες και γιούκα. Τα αλλά θα τα έχουν πάρει. Μένω βλέπετε σε μια μικρή αλλά όμορφη, λαϊκή συνοικία. Και αλήθεια ο κόσμος φροντίζει από νωρίς για τα ψώνια του.


Αλλά γιατί κάνεις δεν μιλεί για της μεγάλες λαϊκές, όπως στο Βεδαδο, στο Καμινο δε Βερτζιν, στο Μαριαναο και αλλού ; Ίσως γιατί αυτές έχουν προϊόντα, ότι ώρα και να πας.


Μέλανε και σηκώνουν φωτογραφίες από αδεία ράφια στα σουπερ.


Σε ποια σουπερ μάρκετ όμως? Ο κάθε εμπορικός δρόμος, ιδιαίτερα στο Σεντρο Αβάνα και Αβάνα Βιεχα μπορεί να έχει και 5-7 μικρά μαγαζιά σουπερ μάρκετ – αν και ότι εννοούν άδω οι Κουβανοί σουπερ μάρκετ, δεν έχει καμιά σχέση με τα Ευρωπαϊκά μεγέθη και πρότυπα – αυτά τα μαγαζιά εύλογο είναι να έχουν ελλείψεις και κάποια άδεια ράφια, λόγω μεγέθους και χώρου. Και σαν παράδειγμα, ότι προϊόν δεν έχει το ένα μαγαζί, που έχει άδεια ράφια, μπορεί να έχει το δίπλα, που και αυτό μπορεί να έχει άδεια ράφια, από κάποιο άλλο προϊόν. Όποιος έχει ζήσει στην Κούβα και τα έχει δει και ψωνίσει, θα το καταλάβει.


Υπολογίστε και το ότι η πλειοψηφία των προϊόντων αυτών των μαγαζιών, είναι εισαγωγής – άρα χρειάζεται συνάλλαγμα και ότι ποτέ η Κούβα δεν είχε μια πλατιά γκάμα ποικιλίας και μάρκας προϊόντων. Π.χ, άντε μέχρι 2 μάρκες μακαρόνια και που και που βλέπαμε και τα Barilla.


Αυτοί λοιπόν που δημοσιεύουν της φωτο, γιατί δεν τραβάνε και φωτο από τα πραγματικά σε μέγεθος καταστήματα, τα οποία μπορείς να ονομάσεις σουπερ μάρκετ - πολυκαταστήματα, όπως την Τρανσβαλ, Καρλος ο 3ος, 3 και 70 , 100 και Μπογερος, Εποκα, κ.τ.λ. Ίσως γιατί εκεί έχει πολλά προϊόντα.


Όπως καταλαβαίνετε, η προπαγάνδα και η αλήθεια δεν απέχουν και πολύ μεταξύ τους, απλά θα πρέπει να δεις, να σου δείξουν τα πράγματα και από την άλλη πλευρά, ώστε να έχεις μια σχετικά ασφαλή άποψη.


Και φυσικά κάνεις δεν είπε ότι στην Κούβα, είναι όλα όμορφα και αγγελικά φτιαγμένα. Αλλά δεν γίνεται να τα ρίχνουμε όλα στον Καιάδα, επειδή απλά, κάποιος είπε κάτι, φωτογράφισε κάτι. Κάνεις δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι έχουν γίνει πολλά μέχρι τώρα, γίνονται πολλά και πρέπει να γίνουν περισσότερα. Αλλά και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι οι ανάγκες της κάθε εποχής είναι διαφορετικές πλασματικές ή πραγματικές. Το αρκετό, μπορεί να είναι πλέον λίγο.


Όταν όμως προσπαθείς, να αποδομήσεις, ένα σύστημα, μια κυβέρνηση, ένα κράτος, την Επανάσταση, ένα λαό, την πλειοψηφία του εάν το θέλεις, με μονόπλευρη πληροφόρηση, άρα ίσως και παραπληροφόρηση, αυτό είναι φτηνή προπαγάνδα και ύβρις για έναν λαό ο οποίος αντιστέκεται κόντρα – αν και δεν μου αρέσει να το αναφέρω – σε έναν οικονομικό και εμπορικό αποκλεισμό 60 και χρόνια.


Την Κούβα και το πολιτικό, κοινωνικό της σύστημα, δεν μπορείς να το κρίνεις έτσι απλά. Ούτε μονόπλευρα.


Και φυσικά, θα πρέπει να λάβεις να έχεις γνώση της ιστορίας της, το πριν και το μετά από την Επανάσταση, τις συνθήκες, τους αγώνες, τα αποτελέσματα, το έργο, τον πόλεμο που δέχεται η χώρα και πολλά ακόμα. Και βασικό, θα πρέπει να έχεις ζήσει εδώ. Να ζεις εδώ.


Δεν μπορεί οι πλειοψηφία των ανθρώπων, βάσει και των συντριπτικών αποτελεσμάτων στης εκλογές, να υποστηρίζει την Επανάσταση για την πλακά η έτσι για το γούστο.


Και ίσως κάποιος μου πει, ρε συ, αφού υπήρχε ένα μόνον κόμμα να ψηφίσουν, θα του απαντήσω ότι υπήρχε και το λευκό και η αποχή, για όποιον ήθελε. Αλλά ψήφισαν ναι στην Επανάσταση.


Εύκολα λοιπόν, χωρίς αντίλογο, μπορείς να δημιουργήσεις, εντυπώσεις και παραπληροφόρηση. Εύκολα μπορείς να κανείς προπαγάνδα με μισές αλήθειες η ψέματα.


Με εκτίμηση.
ΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου