Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 28, 2020

Η παλαιότερη πινακίδα οριοθέτησης, στον κόσμο


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Βόννης, μαζί με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Αρχαιοτήτων, αποκάλυψαν την παλαιότερη πινακίδα που περιέχει την ονομασία ενός τόπου και θεωρείται η παλαιότερη στον κόσμο.



Η επιγραφή είναι από την εποχή του σχηματισμού του αιγυπτιακού κράτους στα τέλη της τέταρτης χιλιετίας π.Χ.

Η πιο δύσκολη περιοχή για αρχαιολογική έρευνα η Ουαντί ελ Μαλίκ, ανατολικά του Ασουάν, φέρει τέσσερα ιερογλυφικά που εξηγούνται: «Τομέας Βασιλείου του Ώρου Σκορπιός» (στο κείμενο ‘Domäne des Horus-Königs Skorpion”.

«Αυτός ο ηγέτης με το όνομα« Σκορπιός» ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα στη φάση της εμφάνισης του πρώτου κράτους με εδαφική επικράτεια στον κόσμο», λέει ο αιγυπτιολόγος καθηγητής Δρ Λούντβιγκ Μόρεντζ [Dr. Ludwig D. Morenz] από το Πανεπιστήμιο της Βόννης.



Ο κυβερνήτης έζησε περίπου το 3070 π.Χ., οι ακριβείς ημερομηνίες ζωής του και η διάρκεια της βασιλείας του δεν είναι γνωστά.

Το όνομα "Σκορπιός" σημειώνεται μαζί με τρία άλλα ιερογλυφικά σε επιγραφή βράχου που βρέθηκε στο Ουαντί Αμπου Σουμπέιρα στο ανατολικό Ασουάν, που ανακαλύφθηκε πριν από περισσότερα από δύο χρόνια: « Τομέας Βασιλείου του Ώρου Σκορπιός». Ιερογλυφικό που δηλώνει ότι ποιανού είναι ο τόπος. «Αυτή είναι η παλαιότερη γνωστή ονομασία μιας περιοχής στον κόσμο", λέει ο Μόρεντζ.

Χαρακτηριστικό το σχήμα του Σκορπιού
στα ιερογλυφικά του βράχου


Η πολύ πρώιμη χρήση της πολιτιστικής τεχνικής γραφής σε αυτό το μάλλον απομακρυσμένο μέρος είναι για την τέταρτη χιλιετία π.Χ. ασυνήθιστο.

Παρά τη συντομία της, η επιγραφή ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της δημιουργίας του αιγυπτιακού κράτους και του πολιτισμού που σχετίζεται με αυτό.

Ο Μόρεντζ εξηγεί: «Για πρώτη φορά, η διαδικασία του εσωτερικού αποικισμού στην κοιλάδα του Νείλου γίνεται απτή με πιο συγκεκριμένους όρους».

Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η Αίγυπτος ήταν το πρώτο κράτος με επικράτεια στον κόσμο.

«Υπήρχαν συστήματα εξουσίας αλλού πριν, αλλά ήταν πολύ μικρότερα», λέει ο Μόρεντζ.

Ήταν από καιρό γνωστό ότι η επέκταση Βορρά-Νότου της Αιγύπτου ήταν περίπου 800 χιλιόμετρα εκείνη την εποχή.

«Στην πραγματικότητα, αρκετά ανταγωνιστικά κέντρα στο νέο κεντρικό κράτος δημιουργήθηκαν», λέει ο Μόρεντζ.

Εκείνη την εποχή, τα βασιλικά κτήματα - οι λεγόμενοι «τομείς» - ιδρύθηκαν συγκεκριμένα στην περιφέρεια της αυτοκρατορίας προκειμένου να εδραιώσουν την αυτοκρατορία των Φαραώ.

Κατά την τέταρτη χιλιετία π.Χ. αναπτύσσεται, ήδη, μια διοίκηση, η οποία μπορεί να αποδειχθεί με βάση γραπτούς επίσημους τίτλους, καθώς και φόρους και δασμούς.

Αυτοί οι φόροι μαρτυρούν τις κοινωνικοοικονομικές εξαρτήσεις και βασίζονται στον έλεγχο, την ιεραρχία και ένα ειδικό δυναμικό βίας του κυβερνήτη, ως θεού Ώρου και γήινης έκφρασης ταυτόχρονα.








Οι πληροφορίες είναι πολύ λεπτές στις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες υπό τις οποίες οι άνθρωποι ζούσαν πριν από περισσότερα από πέντε χιλιάδες χρόνια.

«Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η νέα ανακάλυψη της επιγραφής του βράχου αποτελεί εμπλουτισμό των γνώσεων μας», λέει ο Αιγυπτιολόγος.

«Τα όρια μεταξύ συμμετρικών και ασύμμετρων εξαρτήσεων προφανώς συνυπήρχαν μάλλον ρευστά εκείνη τη στιγμή», λέει ο Μόρεντζ. Αυτό επέτρεψε στη συμμετρική αρχή του «δώσε και πάρε», να μετατραπεί σε ασύμμετρη εκμετάλλευση.

Διάφορα ονόματα οικονομικών οντοτήτων (Τομέων) είναι ήδη γνωστά από κείμενα σε μικρότερα αντικείμενα, όπως ετικέτες για παραδόσεις αγαθών, σφραγίδες κυλίνδρων και επιγραφές πιθαριών.

Η επιγραφή του βράχου καθιστά έναν τέτοιο βασιλικό τομέα απτό σε συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο για πρώτη φορά.

Εκτός από διάφορες λίθινες τέχνες, άλλες πρώιμες λίθινες επιγραφές ανακαλύφθηκαν εδώ και βρέθηκαν μαζί με κεραμικά από αυτήν την περίοδο.

«Αυτή η περιοχή βρίσκεται ακόμη στην αρχή της αρχαιολογικής έρευνας», λέει ο Μόρεντζ.

Οι επιστήμονες βλέπουν εδώ μια ευκαιρία να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στη σημαντική στιγμή του πρώτου σχηματισμού του κόσμου.

Αυτό περιλαμβάνει την επέκταση και τη διασφάλιση της κυριαρχίας στην περιοχή στα άκρα της κοιλάδας του Νείλου και την ενοποίηση αυτής που τότε ήταν ένας νέος τύπος βασιλείας.

Archaeologie Online.de,Spektrum.de,

mikres-ekdoseis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου