Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 21, 2020

Το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο Μακρυνόρος καταρρέει



Του Γιάννη Χούτα

Αρχιτέκτονα

Πριν από λίγο καιρό γιορτάσαμε την 28η Οκτωβρίου. Ήταν η ημέρα της απόφασης των Ελλήνων να αντισταθούν στους επιδρομείς και στη συνέχεια να αγωνιστούν για την απελευθέρωση της πατρίδος μας.
Οι Βαλτινοί όπως και το 1821 ήταν παρόντες και σε αυτόν τον αγώνα.
Στο Μακρυνόρος από τις 14-22 Ιουλίου το 1943 δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη της Εθνικής Αντίστασης εναντίον της ιταλο-γερμανικής κατοχής από τον Στυλιανό Χούτα και το Αρχηγείο Βάλτου. Στην 8ημερη μάχη του Μακρυνόρους κατατροπώθηκε μια ολόκληρη ιταλική Μεραρχία και τμήματα γερμανικής. Και έτσι οι Ιταλοί έφυγαν όπως ήρθαν : ντροπιασμένοι.
Η γενιά αυτή που αγωνίσθηκε για την απελευθέρωση της χώρας μας, ήξερε το καθήκον της και με γενναιότητα το εκτέλεσε πιστά. Και δεν απαιτεί παρά μόνο μία ΑΜΟΙΒΗ: ΤΗΝ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ. Και αυτό το ρόλο επιτελεί η παρουσία ενός Μνημείου. Να είναι ο μάρτυρας και να επαναφέρει στη μνήμη των επόμενων γενεών γεγονότα σπουδαία.
Ο Στυλιανός Χούτας και οι πρωταγωνιστές εκείνης της μάχης φρόντισαν για την ανέγερση Μνημείου στο Μακρυνόρος επί της παλαιάς εθνικής οδού Αμφιλοχίας – Άρτας.


Πρόκειται για ένα εξαιρετικής ομορφιάς δημιούργημα διακεκριμένων καλλιτεχνών, του γλύπτη Ιάσονα Παπαδημητρίου και του εικαστικού ψηφιδογράφου Παύλου Σαρφατή.
Είναι ένα ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ που στολίζει τον τόπο μας και αποτελεί πλέον ένα τμήμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τα τελευταία όμως πολλά χρόνια το μνημείο αυτό έχει αφεθεί στη φθορά του χρόνου και βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσής του.
Η εικόνα που παρουσιάζεται σήμερα μπροστά μας είναι απογοητευτική.
Οι μεγάλες φθορές αποτυπώνονται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.
Σε ποιόν φορέα ανήκει αυτό το μνημείο; Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Στην Περιφέρεια; Στον Δήμο; Και γιατί δεν υπήρξε καμία ως τώρα φροντίδα για την συντήρησή του;
Στην Ευρώπη, προσδίδει τιμή σε ένα τόπο η ύπαρξη Μνημείου Αντίστασης κατά του φασισμού και του ναζισμού. Αυξάνει το κύρος του και αποτελεί το καύχημά του.
Εμείς έχουμε στον τόπο μας ταυτόχρονα και Μνημείο Αντίστασης και Έργο Τέχνης, αλλά το εγκαταλείπουμε στην τύχη του.
Υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον του Δήμου μας μέχρι τώρα; Και τι προτίθεται να πράξει η νέα Δημοτική Αρχή;



 

                  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου