Στρώνουμε το κυριακάτικο τραπέζι και ψήνουμε μπιφτεκάκια στο φούρνο. Τα
συνοδεύουμε με πουρέ μελιτζάνας και ωμή σάλτσα ντομάτας.Θα προσθέσουμε στα μπιφτέκια, μαϊντανό ψιλοκομμένο, ντομάτα τριμμένη και φύλλα ρίγανης. Στον πουρέ μαστιχέλαιο, φρέσκο γάλα. Στην σάλτσα ξύδι μπαλσάμικο και φύλλα φρέσκου βασιλικού.
Μπιφτεκάκια με πουρέ μελιτζάνας και ωμή σάλτσα ντομάτας
Υλικά
για τα μπιφτέκια
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από κιλότο ή σπάλα
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε πολύ ψιλά καρέ
1 μικρή ντομάτα, τριμμένη
50 ml ελαιόλαδο
3 κ.σ. φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
1 κ.σ. φύλλα ρίγανης, ψιλοκομμένα, ή ½ κ.σ. ξερή
1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί
1 χοντρή φέτα ψωμί, χωρίς την κόρα, μουλιασμένη και καλά στυμμένη
1 γεμάτο φλιτζ. τσαγιού τριμμένο πάγο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για τον πουρέ μελιτζάνας
4 μελιτζάνες φλάσκες
1 κ.σ. βούτυρο ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλεύρι
1 φλιτζ. τσαγιού ζεστό φρέσκο γάλα
1 σταγόνα μαστιχέλαιο ή 2 κ.σ. μαστιχόνερο (προαιρετικά)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για την σάλτσα
300 γρ. πολτοποιημένες ντομάτες
1 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
4 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. φύλλα φρέσκου βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
για την σάλτσα
Βάζουμε, όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι. Τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
για τα μπιφτέκια
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε βρέχοντας κάθε τόσο τα χέρια μας με κρύο νερό.
Πλάθουμε 8 μπιφτέκια και τα βάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί.
Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 40′, ώστε τα μπιφτέκια να σφίξουν και να παγώσουν λίγο, για να κάνουν ωραία κρούστα στο ψήσιμο.
για τον πουρέ μελιτζάνας
Προθερμαίνουμε το γκριλ στην υψηλότερη θερμοκρασία.
Με ένα μαχαίρι τρυπάμε τις μελιτζάνες σε 2 - 3 σημεία την καθεμία. Τις βάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε στην πιο ψηλή σκάλα για 10′ - 15′, γυρίζοντάς τες συχνά, μέχρι η φλούδα τους να μαυρίσει και να σκάσει.
Στη συνέχεια, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα για 2′ - 3′. Ρίχνουμε το γάλα και το μαστιχόνερο (αν βάλουμε) και ανακατεύουμε με το σύρμα, ασταμάτητα, χαμηλώνοντας ελαφρώς τη φωτιά, μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβώλοι. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε έως ότου η μπεσαμέλ δέσει ελαφρώς.
Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά. Καλύπτουμε την μπεσαμέλ με διάφανη μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνειά της, για να μη σχηματίσει κρούστα. Αφήνουμε κατά μέρος.
Βγάζουμε τις μελιτζάνες από το γκριλ, τις αφήνουμε να κρυώσουν για λίγα λεπτά και τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα τους, τη βάζουμε σε ένα ψιλό σουρωτήρι και την ξεπλένουμε κάτω από νερό για να φύγει η «πικρίλα» της.
Προσθέτουμε τη σάρκα της μελιτζάνας στη μπεσαμέλ και ανακατεύουμε καλά. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μαγειρεύουμε τον πουρέ για περίπου 8′, σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας για να μην κολλήσει.
για το ψήσιμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C.
Ψήνουμε τα μπιφτέκια για 20 λεπτά, γυρίζοντάς τα μία φορά.
Σερβίρουμε τα μπιφτέκια και συνοδεύουμε με τον πουρέ μελιτζάνας και την ωμή σάλτσα ντομάτας σε μπολ.
Tip
Αν βάλουμε το μαστιχέλαιο, το ρίχνουμε λίγο πριν αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου