Η καινοτομία πάντα έρχεται με κάποιο τίμημα. Κάτι τέτοιο συνέβη και με το αλυσοπρίονο και τις γέννες.
Τον 18ο αιώνα, δύο Σκωτσέζοι χειρουργοί, ο John Aitken και ο James Jeffray, επινόησαν μια λύση που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν όταν αντιμετώπιζαν δύσκολους τοκετούς. Αντί να χρησιμοποιήσουν ένα μαχαίρι για να διευρύνουν την περιοχή της πυέλου, τεμαχίζοντας χόνδρους και οστά για να απελευθερώσουν ένα κολλημένο μωρό, ανέπτυξαν ένα αλυσοπρίονο.
Αν και αυτό ακούγεται φρικτό, οι γιατροί προσπαθούσαν να μειώσουν την αγωνία που ένιωθαν οι γυναίκες που είχαν δύσκολες γέννες. Με το μαχαίρι, χρειαζόντουσαν πολύ χρόνο, ενώ με η συσκευή τους -ένα τροποποιημένο μαχαίρι με πριονωτά δόντια σε μια αλυσίδα- μπορούσε να κόψει τα οστά και τους ιστούς πιο γρήγορα.
Αν το δικαιολογούσαν οι περιστάσεις, ο γιατρός έπιανε το πριόνι, το οποίο είχε μια λαβή και στα δύο άκρα, και τύλιγε την αλυσίδα γύρω από το πυελικό οστό, τραβώντας τις λαβές έτσι ώστε η αλυσίδα να κόψει στο οστό. Αργότερα, η συσκευή εξοπλίστηκε με μανιβέλα χειρός. Χάρη σε αυτήν την καινοτομία, οι δύσκολες γέννες ήταν πλέον απλά "ενοχλητικές" -σε αντίθεση με τα προηγούμενα βασανιστήρια.
Ο James Jeffray - πηγή
Η διαδικασία ονομάστηκε "symphysiotomy" και παρέμεινε σε χρήση καθώς οι χειρουργοί παρατήρησαν ότι ήταν αποτελεσματική και σε άλλες περιστάσεις, όπως για παράδειγμα στους ακρωτηριασμούς. Χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο μέρος του 19ου αιώνα, μέχρι που τελικά αυξήθηκε σε δημοτικότητα η καισαρική τομή. Τον 20ο αιώνα, χρησιμοποιήθηκε για λιγότερο ενοχλητικούς σκοπούς όπως η υλοτομία, με πριόνια των δύο ανθρώπων που ζυγίζουν πάνω από 45 κιλά το καθένα. Μέχρι τη δεκαετία του 1950, αυτά τα πριόνια έδωσαν τη θέση τους σε ελαφρύτερα μοντέλα.
Παρ' όλο το ανησυχητικό της ιστορίας του, το αλυσοπρίονο αποδείχθηκε χρήσιμο. Κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για άλλες μεθόδους και εφευρέσεις που χρησιμοποιήθηκαν στον τοκετό.
Το 1965, ο George και η Charlotte Blonsky κατοχύρωσαν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μια συσκευή που λειτούργησε ως ανθρώπινη περιστροφική πλάκα και η οποία περιστρεφόταν τόσο γρήγορα που θα μπορούσε να προκαλέσει στην ετοιμόγεννη να γεννήσει μέσω της φυγοκεντρικής δύναμης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου