Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Δεκεμβρίου 15, 2020

Ιδού το ξενοδοχείο Saint George Κομοτηνής

Τι καταγγέλλει ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου - τι απαντά ο επαγγελματίας Κώστας Μπουμπούνας
 

Διονύσης Βοργιάς

Μία πολύ σοβαρή καταγγελία έκανε χθες το πρωί ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης Χρήστος Χατζηπέμου, ο οποίος κατήγγειλε πως ξενοδοχείο «φάντασμα» στην Κομοτηνή έλαβε επιχορήγηση αξίας 135.000€ μέσω της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜ-Θ, πλην όμως δεν λειτούργησε ποτέ. Κάλεσε μάλιστα τον τότε πρόεδρο της ΔΕΣΜΟΣ Νίκο Τσαλικίδη και τη νυν πρόεδρο Κατερίνα Ιωάννιδου να δώσουν απαντήσεις.


Η καταγγελία του Χρήστου Χατζηπέμου

Αυτούσια η καταγγελία του περιφερειακού συμβούλου έχει ως εξής: «ΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ; ΟΡΙΣΤΕ; Υπάρχει, λέει, ξενοδοχείο τριών αστέρων στην οδό Αμπέλων στην Κομοτηνή, λέγεται “ST. GEORGE” (!) και μάλιστα η εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ (ναι, η γνωστή εταιρεία ΔΕΣΜ-ΟΣ!) βεβαίωσε ότι η επένδυση έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί από το 2016 χωρίς να της έχει προσκομιστεί σήμα λειτουργίας! Επενέβη η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ “Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία”. Κλήθηκε η τοπική Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΑΜΘ και διαπίστωσε τον Νοέμβριο του 2018 ότι “…το τουριστικό κατάλυμα δεν λειτουργούσε και ότι ήταν κλειστό. Δεν υπήρχε προσωπικό της επιχείρησης ούτε και οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος που να ασχολείται σε εργασία σχετική με το κτίριο (π.χ. οικοδομική, ηλεκτρολογική, καθαριότητας κλπ.) παρά την ύπαρξη εκκρεμών εργασιών προς αποπεράτωση (ράμπα προσβασιμότητας ΑμεΑ, κεντρικό εξωτερικό κλιμακοστάσιο, εξωτερικός φωτισμός κλπ.). Εξωτερικά του κτιρίου δεν υπήρχε ανηρτημένη πινακίδα με τον τίτλο του ξενοδοχείου, ούτε και οποιαδήποτε άλλη πινακίδα σήμανσης των εγκαταστάσεων (π.χ. reception κλπ.). Η γενικότερη εικόνα των εξωτερικών εγκαταστάσεων με την εμφανή έλλειψη τάξης, οργάνωσης και καθαριότητας παρέπεμπαν σε μη λειτουργούσα ξενοδοχειακή μονάδα”. Πλέον η ΕΥΔ ζητά πίσω τα 135.000€ της ενίσχυσης της επένδυσης που δόθηκαν κατόπιν της έγκρισης της ΔΕΣΜ-ΟΣ… (Για περισσότερες λεπτομέρειες στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ με ΑΔΑ: 638Η46ΜΤΛΡ-2ΞΣ).


Από τον τότε Πρόεδρο της ΔΕΣΜΟΣ την επίμαχη περίοδο τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Νίκο Τσαλικίδη αλλά και την νυν Πρόεδρο Κατερίνα Ιωαννίδου μένει να μάθουμε ποιοι ήταν οι ελεγκτές που βεβαίωσαν την “ολοκλήρωση της επένδυσης”.


Βλέπετε, τα θέματα της ΔΕΣΜΟΣ, έχουν πολλές προεκτάσεις… Τώρα εάν έχετε δει το ξενοδοχείο αυτό στην Κομοτηνή μέχρι σήμερα, πείτε και σε μένα που πέφτει…”».


Η ανάρτηση του κου Χατζηπέμου συνοδεύτηκε από μία φωτογραφία του ξενοδοχείου St. George στο Λονδίνο και την εξής σημείωση: «Η φωτογραφία είναι από το Ξενοδοχείο St.George του Λονδίνου. Αυτό της Κομοτηνής δεν το χουμε δει ακόμα…».


Τι απαντά ο επιχειρηματίας

Ο «Χ» εντόπισε το ξενοδοχείο/ενοικιαζόμενα δωμάτια επί της οδού Αμπέλων και κατέγραψε πως πράγματι αυτό το διάστημα παραμένει κλειστό. Κατόπιν επικοινωνήσαμε με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου Κώστα Μπουμπούνα, ο οποίος απάντησε στην καταγγελία και στο τι έχει συμβεί -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- στο ακίνητο.


Η απάντηση του επιχειρηματία: «Όντως κάναμε αίτηση και μπήκαμε στο ΕΣΠΑ 2007-2013. Πήραμε μία επιχορήγηση και μετατρέψαμε αυτό το παλιό κτίριο, που ήταν λίγο ερείπιο και ημιτελές, σε ξενοδοχείο. Μπήκαμε στο πρόγραμμα ως ξενοδοχείο τριών αστέρων. Για να βγάλεις άδεια λειτουργίας ξενοδοχείου τριών αστέρων, έπρεπε να γίνει τροποποίηση της άδειας, αλλαγή χρήσης, γιατί ήταν ως κατοικία. Το σημαντικό είναι πως για να μπούμε στο πρόγραμμα είχα ζητήσει τότε από την Πολεοδομία βεβαίωση χρήσης γης και μου είπαν ότι με τη χρήση γης επιτρέπεται να κάνω ξενοδοχείο. Όταν ήρθε η ώρα να λειτουργήσει και να βγάλω την άδεια λειτουργίας, τότε μου ήρθε δεύτερο χαρτί, ότι δεν επιτρέπεται (να λειτουργεί ως ξενοδοχείο), γιατί στο γενικό πολεοδομικό είναι αμιγής κατοικία. Αυτή τη στιγμή επιτρέπεται να κάνεις μικρά καταλύματα. Ο νόμος έλεγε ότι επιτρεπόταν να κάνεις ξενώνες μέχρι είκοσι κλινών, αλλά άλλαξε κι έγινε μέχρι τριάντα κλινών».


Κληθείς να απαντήσει εάν το ακίνητο έχει λειτουργήσει ποτέ ή όχι ως ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια είπε: «λειτουργήσαμε από 1/1/2020 και κλείσαμε λόγω κορωνοϊού». Αναφορικά με την καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας είπε: «δεν μπορούσα να ξεκινήσω, γιατί δεν μπορούσα να πάρω αλλαγή χρήσης».


Σύμφωνα με τον επαγγελματία το 2016 έγινε ανώνυμη καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης. «Δεν πήρα κάποια επιδότηση για να πάρω τα λεφτά στην τσέπη. Πήρα 135.000 ευρώ και έβαλα άλλα 250.000 ευρώ για να γίνει αυτό το κτίριο και συνεχίζω και βάζω. Δεν είχα πρόθεση να κοροϊδέψω κανέναν. Το πρόβλημα ήταν καθαρά γραφειοκρατικό, γι’ αυτό καθυστέρησα. Δεν πήρα λεφτά… αέρας και δεν έγινε κάτι. Όσοι είναι γείτονες ξέρουν πως ήταν και πως έγινε το κτίριο.


Έγινε πρόταση να γίνει ανάκληση (της χρηματοδότησης) κι εγώ υπέβαλα αντιρρήσεις ότι το μετατρέπω σε ενοικιαζόμενα δωμάτια που επίσης είναι επιλέξιμη δαπάνη για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και ξεκινάω τη λειτουργία. Μετά από έναν χρόνο ήρθε η απόφαση που λέει ότι δεν εγκρίνουν τις αντιρρήσεις μου και ζητούν τα λεφτά πίσω και μου δίνουν το δικαίωμα εντός 60 ημερών να προσφύγω δικαστικά. Δεν ξέρω ποια είναι η διαδικασία, δεν έχω ξαναπάρει επιδότηση».


Άξιο αναφοράς είναι πως το Saint George μπορεί κανείς να το βρει και στην πλατφόρμα Booking, όπου έχει περιγραφή των παροχών του στα αγγλικά και γίνεται γνωστό πως αυτό το διάστημα είναι κλειστό λόγω πανδημίας.

πανδημίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου