Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιανουαρίου 29, 2021

Το «καλό πρόσωπο» της Άγκυρας αποδίδει: Ζητά δώρα από την Ε.Ε. καθορίζει το «γήπεδο» για την Πενταμερή

 


Του Κώστα Βενιζέλου

Στην «επίθεση» μπήκε η Άγκυρα σε ό,τι αφορά τα ευρωτουρκικά ενώ στο Κυπριακό σταθερό είναι το αφήγημα για τη λύση των δυο κρατών.

Είναι σαφές πως ενόψει εξελίξεων, η κατοχική Τουρκία, παρουσιάζοντας «καλό πρόσωπο», επιχειρεί να φέρει στα μέτρα της το πλαίσιο των κινήσεων. Επιχειρεί να διαμορφώσει ατζέντα, θέτοντας ψηλά τις επιδιώξεις της. Κι αυτό ανενόχλητα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι σαφές πως μια κίνηση, χωρίς κόστος για την Άγκυρα, που θεωρήθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ως «άνοιγμα» και διάθεση για επαναπροσέγγιση, απάλλαξε την κατοχική Τουρκία από κάθε ευθύνη για την επιθετική και επεκτατική της συμπεριφορά. Έστειλε στα αζήτητα τις όποιες συζητήσεις για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της. Κι αυτό έγινε έχοντας «πλάτες» από κράτη-μέλη της Ε.Ε. με επικεφαλής τη Γερμανία.

Όλα αυτά οδηγούν την τουρκική πλευρά να επαναφέρει όλες τις αξιώσεις και τα αιτήματα της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Χωρίς επί της ουσίας να προβεί σε καμία κίνηση αναθεώρησης της πολιτικής της.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη του 8ου συνεδρίου  Τουρκίας – Ολλανδίας (Wittenburg), που πραγματοποιήθηκε υπό την συμπροεδρία του ιδίου και του Ολλανδού ομόλογου του Στεφ Μπλοκ, περιέγραψε τις προσδοκίες της χώρας του.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ανάμεσα στο πλαίσιο των προσδοκιών της Τουρκίας είναι θέματα, όπως η συνεργασία στη μετανάστευση, η ελευθεροποίηση της βίζας, ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης, η επικαιροποίηση σε όλες της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, ο διάλογος σε ανώτατο επίπεδο καθώς και η συνεργασία καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Αυτή η λογική στηρίζεται στο γεγονός ότι στην αντίπερα όχθη, αυτή της Ε.Ε., αφήνουν την Άγκυρα να «μοιράζει» παιχνίδι και με θράσος να ζητά δώρα, χωρίς να «χαλαρώνει» τους επεκτατικούς της σχεδιασμούς. Μια συνάντηση στις διερευνητικές επαφές παρουσιάσθηκε ως να έχουν…. λυθεί διά μαγείας τα προβλήματα ( τα οποία προκαλεί η Τουρκία).

Τι γίνεται με το Κυπριακό; Η Τουρκία παρουσιάζεται ένθερμος υποστηρικτής της σύγκλησης της «Άτυπης» Πενταμερούς Διάσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, στο Greentree, στην περιοχή της Νέας Υόρκης. Και δεν έχει λόγο να μην είναι υπέρ καθώς δεν θα έχει κόστος, μάλλον κέρδος θα καταγράψει.

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του που απέστειλε στο συνέδριο που διοργανώθηκε από το «συμβούλιο τουρκοκυπριακών συνδέσμων της Μεγάλης Βρετανίας» (CTCA), το «σύνδεσμο Τουρκοκυπρίων της Αγγλίας (BTCA) και τη δεξαμενή σκέψης Circle Foundation με θέμα «Το μέλλον της Κύπρου», ισχυρίσθηκε ότι για να είναι βιώσιμη μια λύση στην Κύπρο θα πρέπει να αναγνωριστεί η «ΤΔΒΚ» ( πηγή ΓΤΠ).

Ο Τατάρ υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, το ένα στο «βορρά» και το άλλο στο «νότο» και ισχυρίστηκε ότι το ένα θα πρέπει να αναγνωρίσει το άλλο. «Μόνο σε αυτή την  περίπτωση θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε μια λύση στην Κύπρο που να είναι μόνιμη και βιώσιμη», υποστήριξε προσθέτοντας ότι η «διεθνής κοινότητα» θα πρέπει να αναγνωρίσει το «κράτος» αυτό.

Ο κατοχικός ηγέτης έθεσε και το πλαίσιο των συζητήσεων στην Πενταμερή: «Λέμε ότι πρέπει οι νέες συνομιλίες να βασιστούν στην ίση κυριαρχία», ανέφερε, προβάλλοντας τον ισχυρισμό για να εξευρεθεί μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, δεν μπορεί να έχει ως βάση την Κυπριακή Δημοκρατία.

Κοντολογίς, η τουρκική πλευρά βλέπει την Πενταμερή Διάσκεψη ως όχημα για να γίνουν βήματα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Για την ακρίβεια θέλουν εξίσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κατοχικού καθεστώτος, με ό,τι σημαίνει αυτό.





Πηγή: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου