Πρόβλημα για τις επιχειρήσεις εστίασης και λιανεμπορίου παραμένει το ζήτημα των ενοικίων και των επαγγελματικών μισθώσεων παρά τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση, με την επέκταση της μη καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που έχουν κατεβάσει ρολά με κρατική απόφαση έως και τον μήνα Μάρτιο.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν συσσωρεύσει οφειλές από τους προηγούμενους μήνες – ακόμα και εκείνοι που εξυπηρετούσαν κανονικά τις υποχρεώσεις που τους αναλογούσαν για τα ενοίκια (δηλαδή την καταβολή του 60%) – και λένε ότι δέχονται πιέσεις από μερίδα ιδιοκτητών ενόψει της λήξης των μισθωτηρίων συμβολαίων ακόμα και για αυξήσεις.
Ηδη σε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης που είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστίασης και Συναφών Επιχειρήσεων την περασμένη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ και πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς ζήτησε από την κυβέρνηση στα επιπλέον μέτρα για τη στήριξη του κλάδου να συμπεριλάβει και την επιδότηση του ενοικίου έως το τέλος του χρόνου με ταυτόχρονη παράταση των μισθώσεων που λήγουν αλλά και απαγόρευση των εξώσεων.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά, ο οποίος κατέθεσε πρόταση στην κυβέρνηση για υποχρεωτική παράταση όλων των συμβάσεων μίσθωσης επαγγελματικής στέγης, παλαιών, νέων και αορίστου χρόνου για έναν χρόνο. Μάλιστα, όπως δηλώνουν οι εκπρόσωποί του, «με αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθούν οι αντεγκλήσεις ανάμεσα στους ιδιοκτήτες και στους ενοικιαστές, θα μειωθούν οι εξώσεις εν μέσω της πανδημίας και θα αποφύγουν οι επιχειρήσεις το σοκ της μετακίνησης σε μια εποχή που η ίδια η λειτουργία τους δεν είναι εξασφαλισμένη για το μέλλον».
Την παράταση δέκα ετών στη μίσθωση εμπορικών ακινήτων, όπου εκμισθωτής είναι το Δημόσιο, ή ΝΠΔΔ, έχει ζητήσει πρόσφατα με επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου στην επιστολή του, «σε μία εποχή που ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας δοκιμάζεται σκληρά λόγω της πανδημίας και με χιλιάδες επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή, το θέμα της διάρκειας της μίσθωσης των εμπορικών ακινήτων είναι εξαιρετικά σοβαρό. Ετσι, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος έξωσης λόγω λήξης του χρόνου διάρκειας της μίσθωσης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών ζητά να υπάρξει νομοθετική μέριμνα για την αυτοδίκαιη παράταση μισθώσεων, ως επιπλέον μέτρο που θα τονώσει την υπό ύφεση ελληνική επιχειρηματική οικονομία».
Παρά το γεγονός ότι από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση έλαβε μέτρα σε σχέση με τα ενοίκια των επαγγελματικών ακινήτων θεσμοθετώντας για κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις την πληρωμή του 60% των ενοικίων σχεδόν για όλο το διάστημα μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 και την πλήρη απαλλαγή για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021, η αγορά ανησυχεί.
Για πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη συσσωρευτεί υποχρεώσεις που αφορούν και το μέρος των ενοικίων που δεν κατάφεραν να καταλάβουν τους προηγούμενους μήνες, γεγονός που κατά τα Νέα δημιουργεί προβλήματα στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι και αυτοί από το ξέσπασμα της πανδημίας έχουν «σηκώσει στην πλάτη τους» μέρος των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση, και μάλιστα χωρίς ακόμα να έχουν εξοφληθεί για το μέρος του ενοίκου που έχει αναλάβει το Δημόσιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου