Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Φεβρουαρίου 18, 2021

Ομολογία Σκυλακάκη: Τα κορωνο-δάνεια «φουσκώνουν» τις καταθέσεις των μεγάλων Α.Ε

 Του Γεράσιμου Λιβιτσάνου

Ενώ η οικονομική κρίση μαίνεται, εργαζόμενοι επιβιώνουν με 534 ευρώ, οι μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τον τραπεζικό δανεισμό που παρέχει η κυβέρνηση για να αυξάνουν τις καταθέσεις τους και να σωρεύουν (φθηνό) χρήμα! Την παραδοχή αυτή έκανε – χωρίς περιστροφές – σήμερα στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε στην Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης.


Ο Θόδωρος Σκυλακάκης, τήρησε την … (νεοφιλελεύθερη) παράδοσή του και για μία ακόμη φορά. Ηταν σαφής για το που πηγαίνουν τα χρήματα που επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό για δάνεια στις μεγάλες επιχειρήσεις.


Αναφερόμενος στα δύο είδη ενισχύσεων που υπάρχουν, την επιστρεπτέα προκαταβολή και τον τραπεζικό δανεισμό, σημείωσε ότι η πρώτη απευθύνεται κατά βάση στις μικρές επιχειρήσεις και δεν ενδείκνυται για αποθησαύριση. Σε αντίθεση με τα τραπεζικά δάνεια που αξιοποιούνται για να μεγαλώνουν οι καταθέσεις των επιχειρήσεων.


Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «ως ειδικότερη παρατήρηση σε σχέση με την επιστρεπτέα, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να θεωρήσουμε πως η επιστρεπτέα έχει, σε οποιαδήποτε περίπτωση, πάει σε αποταμίευση ή αποθησαύριση για τον εξής πολύ απλό λόγο: Γιατί αυτοί που μπήκαν στην επιστρεπτέα, έχουν πάρει δεσμεύσεις πολύ βαριές για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Για παράδειγμα, αυτοί που είναι στην «επιστρεπτέα 5», έχουν πάρει δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στα προ της κρίσης επίπεδα μέχρι τον Ιούνιο του 2021».


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι «θεωρώ μάλλον δύσκολο οι επιχειρήσεις αυτές να αποθησαύρισαν». Πρόσθεσε όμως πως «μπορεί αυτό να έχει συμβεί σε περιπτώσεις δανείων, που, πράγματι, να πήγαν σε επιχειρήσεις που είχαν ταμειακά διαθέσιμα. Αυτό μπορεί να έχει συμβεί. Δεν μπορώ να το αρνηθώ, ιδίως με δεδομένο ότι υπάρχει μια αύξηση στις καταθέσεις επιχειρήσεων. Και αυτές μόνο κατά ένα μέρος μπορεί να προέρχονται από αναβολή επενδύσεων»! Ουσιαστικά με αυτή τη παραδοχή ερμήνευσε και το «περίεργο» φαινόμενο της αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων σε μία περίοδο που κάθε άλλο παρά ενδείκνυται για …αποταμίευση.


Μάλιστα σε αποστροφή του νωρίτερα αιτιολόγησε και το «κόψιμο» των μικρών ή ατομικών επιχειρήσεων από τον προνομιακό τραπεζικό δανεισμό λέγοντας ότι αυτές (η περίφημη «μεσαία τάξη» δηλαδή….) δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια των Τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επίσης είναι …πολλές και δεν έχουν ειδικές σχέσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα.


Όπως είπε ο Θόδωρος Σκυλακάκης «δεν ήταν εφικτό να δανειοδοτηθούν με τραπεζικά κριτήρια πάρα-πάρα-πάρα πολλές μικρές επιχειρήσεις, πολλές από αυτές γιατί δεν είχαν προφίλ, δεν ανταποκρινόταν δηλαδή το προφίλ τους, αλλά και πάρα πολλές γιατί δεν υπήρχε χρόνος να δημιουργηθεί τραπεζικό προφίλ.Αν μιλάμε για οκτακόσιες χιλιάδες επιχειρήσεις, σκεφτείτε πώς είναι εφικτό να φτιαχτεί προφίλ για οκτακόσιες χιλίαδες επιχειρήσεις μέσα σε μερικούς μήνες, όταν δεν υπάρχει; Ανέφικτο, παντελώς».


Ποια είναι η αιτιολογία γι αυτή την κατάσταση από την πλευρά της κυβέρνησης; Εδώ ο Θόδωρος Σκυλακάκης επικαλέστηκε …τους εργαζόμενους. Είπε πως «αν κάποιος χάσει τη θέση εργασίας του και η επιχείρησή του είναι με 10 εκατομμύρια τζίρο ή με 5 εκατομμύρια τζίρο, δεν πρόκειται να είναι ευτυχέστερος γιατί η επιχείρησή του είχε 5 εκατομμύρια τζίρο όταν έχασε τη δουλειά του. Θα είναι το ίδιο δυστυχής και το ίδιο μεγάλο πρόβλημα θα έχει και αυτός και η οικογένειά του είτε ήταν σε μία επιχείρηση των 5 εκατομμυρίων είτε σε μία επιχείρηση με τζίρο των 200 χιλιάδων ευρώ είτε σε μία επιχείρηση με τζίρο των 10 εκατομμυρίων ευρώ».


Με απλά λόγια, οι τραπεζικοί πόροι από τα ιδρύματα που έχουν ανακεφαλαιοποιήσει τουλάχιστον 3 φορές το εισόδημα των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίσουν να ανακυκλώνονται ανάμεσα στις διοικήσεις των τραπεζών και τα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων Α.Ε. Δηλαδή αυτών που είναι οι καλύτεροι πελάτες τους. Κι όλα αυτά στο όνομα …των θέσεων εργασίας και των μισθωτών.


Αυτά την ίδια στιγμή που – σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή κατά την διάρκεια της ερώτησης και δεν αμφισβητήθηκαν – η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο γενναίο πρόγραμμα επιδότησης. Πρόκειται για επιδότηση των πάγιων δαπανών των μεγάλων επιχειρήσεων ύψους 500.000.0000 ευρώ.


Το ανώτατο μάλιστα ποσό ενίσχυσης ανά επιχειρηματική δραστηριότητα θα είναι τα 10 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ένα ποσό που δικαιολογείται μόνον σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Το αντίστοιχο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι μόλις 1.6 εκατομμύρια ευρώ και θα απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν ήδη κόκκινα δάνεια σε ποσοστό πάνω από 55% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.


Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι ο Θόδωρος Σκυλακάκης δεν είναι ένας τυχαίος αναπληρωτής υπουργός στο κυβερνητικό σχήμα. Αντιθέτως, μετέχει στο κλειστό 5μελές σχήμα που υπό την εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα καθορίσει την αξιοποίηση των κονδυλίων από το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης που αποφασίστηκε στον Ιούλιο του 2020 στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Είναι σαφές λοιπόν τόσο το πού θα κατευθυνθούν αυτά τα κονδύλια όπως και με ποια κριτήρια.

Πηγή: ημεροδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου