Σήμερα η google, τιμάει τον πατέρα της τυπογραφίας Γουτεμβέργιο και γι αυτό του αφιερώνει ένα της doodle. Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος ήταν τυπογράφος, χρυσοχόος, σιδηρουργός.
Η καταγωγή του ήταν Γερμανική. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι θεωρείται ο πρώτος άνθρωπος που κατάφερε να εισάγει τόσο στην Αμερική αρχικά, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη στην συνέχεια την τυπογραφία.
Εφεύρεση Ιωάννη Γουτεμβέργιου
Ήταν ο πρώτος που κατάφερε να συντάξει αλλά και να ολοκληρώσει την μέθοδος της μαζικής εκτύπωσης των βιβλίων. Αν και δεν ήταν αυτός που κατάφερε να εφευρέσεις την μηχανική εκτύπωση με κινητά στοιχεία.
Σημασία εφεύρεσης Ιωάννη Γουτεμβέργιου
- Η τυπογραφική εφεύρεση του, θεωρείτε , ότι είναι η πιο σημαντική εφεύρεση που στιγμάτισε την δεύτερη χιλιετία, αφού ως γεγονός κατάφερε να εγκαινιάσει μία νέα ιστορική εποχή που αντιστοιχεί στη νεότερη εποχή της ανθρώπινης ιστορίας.
Παρακάτω ακολουθεί ένα απόσπασμα με το βιογραφικό αλλά και τα σημαντικότερα επιτεύγματα του πατέρα της τυπογραφίας Ιωάννη Γουτεμβέργιο.
Σας θυμίζουμε ότι
- Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος γεννήθηκε κάπου κοντά στο 1379 και πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου του 1468. Ήταν ηλικιακά 71 ετών.
- Ο μεγάλος πατέρας την τυπογραφίας γεννήθηκε στην Γερμανική πόλη του μαινζ, και αργότερα μετακόμισε όπου και έμεινε στην γαλλική πόλη του Στρασβούργου.
- Η μετοικία του στην Γαλλική πόλη, έγινε αντιληπτή από την εύρεση ενός γράμματος και από το γεγονός ότι εκεί είχε συγγενείς από την μεριά της μαμάς του.
- Στο Στρασβούργο άρχισε να ασχολείτο με την τυπογραφία (1434), αλλά και με την ενασχόληση του με την μεταλλουργία.
- Από το 1434, αρχίζει να πειραματίζεται με κινητούς ξύλινους χαρακτήρες κάτι που του επιτρέπει η ενασχόληση του με την χρυσοχοΐα και η συμμετοχή του σε αντίστοιχες συντεχνίες.
- Το 1436, αρχίζει να εκτυπώνει τα πρώτα θρησκευτικά αλλά και λαικά βιβλία.
- Ο Ιωάννης Γουτεμβέργίος πέρα από την τόσο σημαντική συμβολή του στην τυπογραφία, έπαιξε σημαντικό ρόλο και στην στην ανάπτυξη της Αναγέννησης , την διάδοση του διαφωτισμού της μεταρρύθμισης καθώς και την διάδοση της μάθησης στις μάζες.
Ακολουθεί βίντεο για τον Γουτεμβέργιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου