Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Μαΐου 16, 2021

Mulholland Drive: 20 χρόνια μετά ακόμα ψάχνουμε το νόημα πίσω από το αριστούργημα του Ντέιβιντ Λιντς

Με αφορμή την επέτειο 20 χρόνων από την πρεμιέρα του «Mulholland Drive» του Ντέιβιντ Λιντς, εξετάζουμε τις πιο γνωστές ερμηνείες που έχουν δοθεί για την ταινία.
 Το «Mulholland Drive» του Ντέιβιντ Λιντς κλείνει 20 χρόνια από την πρεμιέρα του στις Κάννες, στις 16 Μαΐου 2001. Είναι, ίσως, η πιο γνωστή και πολυσυζητημένη ταινία του Αμερικανού σκηνοθέτη αλλά και ένα διαμάντι για τον 21ο αιώνα. Φυσικά, το να κατανοήσει κανείς αυτήν την ταινία, ακόμη και μετά από 20 χρόνια, μοιάζει ακατόρθωτο!

Υπάρχουν πολλά αινίγματα που περιμένουν μια λύση και, φυσικά, ο Ντέιβιντ Λιντς δεν δίνει ποτέ απαντήσεις για τις ταινίες του. Τι συνέβαινε στο νυχτερινό club «Silencio»; Τι υπήρχε μέσα στο μυστηριώδες μπλε κουτί; Ποιο ήταν το ανατριχιαστικό ηλικιωμένο ζευγάρι; 



Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που «βασανίζουν» ακόμη τους θαυμαστές της ταινίας. Ενδέχεται, να μην χρειάζεται να δοθούν απαντήσεις και καμία εξήγηση να μην είναι αρκετή. Ο Λιντς δημιουργεί σουρεαλιστικές ταινίες και η σωστή ερμηνεία μπορεί να μην είναι μία. Μπορεί να μην υπάρχει καν. Όσοι, όμως, ψάχνετε απαντήσεις, δείτε τις πιο γνωστές ερμηνείες του «Mulholland Drive» και κρατήστε την πιο ταιριαστή για εσάς…

Το πρώτο μισό της ταινίας είναι όνειρο και το δεύτερο μισό η πραγματικότητα

Η θεωρία με την μεγαλύτερη υποστήριξη είναι αυτή που θέλει το πρώτο μισό της ταινίας να είναι όνειρο και το δεύτερο μισό η πραγματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για το όνειρο της Μπέτι (Ναόμι Γουότς), η οποία θέλει να γίνει ηθοποιός και μετακομίζει στο Λος Άντζελες. Εκεί, συναντά μια γυναίκα (Λάουρα Χάρινγκ) που δεν θυμάται την ταυτότητά της και δίνει στον εαυτό της το όνομα Ρίτα (από την Ρίτα Χέιγουορθ). Μαζί προσπαθούν να ανακαλύψουν ποια είναι καθώς αναπτύσσουν ερωτικές σχέσεις. Στο δεύτερο μισό, δηλαδή στην πραγματικότητα, η Μπέτι, πλέον Νταϊάν, είναι μια αποτυχημένη ηθοποιός, σε κακή ψυχολογική κατάσταση, που η κοπέλα της (η Ρίτα που τώρα είναι η Καμίλα) την έχει αφήσει και γι’ αυτό βάζει κάποιον να την σκοτώσει.

Σε αυτήν την περίπτωση, το ηλικιωμένο ζευγάρι ενσαρκώνει τους γονείς της Μπέτι και την απογοήτευση που τους προκάλεσε.

Mulholland Drive - Η Μπέτι και η Ρίτα

Mulholland Drive – Η Μπέτι και η Ρίτα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου