Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 12, 2021

Πώς ένα τρίχρονο κοριτσάκι ενέπνευσε τη δημιουργία του αγαπημένου καλοκαιρινού αξεσουάρ των παιδιών.



Κάθε καλοκαίρι, οι παραλίες γεμίζουν με παιδιά που πλατσουρίζουν στις παραλίες με ασφάλεια, χάρη στα αγαπημένα τους μπρατσάκια.

Ωστόσο, αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως πρόκειται για μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση, οι ρίζες της οποίας εντοπίζονται σε μια παρ’ ολίγον τραγική ιστορία.

Εμπνευστής της σωτήριας εφεύρεσης, ήταν ένας Γερμανός ναυαγοσώστης, ονόματι Μπέρναρντ Μάρκβιτς, ο οποίος ποτέ δεν φανταζόταν ότι η ήσυχη οικογενειακή του ζωή θα άλλαζε τόσο απότομα και τόσο ριζικά.


Ο ίδιος ήταν 36 χρονών όταν η τρίχρονη τότε κόρη του έπεσε σε μια λιμνούλα και παραλίγο να πνιγεί, το 1956.

Το σοκ του Μπέρναρντ ήταν τόσο μεγάλο, καθώς η κόρη του σώθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, που αποφάσισε να βρει έναν τρόπο για να σώσει όλα τα παιδιά του κόσμου, κάνοντας το μπάνιο ασφαλέστερο για αυτά.


Ήδη είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά μερικές πρώιμες εκδοχές των σημερινών «πτερυγίων νερού», κυρίως σωσίβια-σαμπρέλες από φελλό, ωστόσο ο νεαρός πατέρας ήθελε να κατασκευάσει κάτι πιο ανθεκτικό, ασφαλές και άνετο για τα παιδιά.

Έτσι, κατασκεύασε για πρώτη φορά «βοηθήματα κολύμβησης», χρησιμοποιώντας το ανθεκτικό και ελαστικό πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC), τα οποία και πατένταρε, γεγονός που στο μέλλον θα τον έκανε πάμπλουτο. Όμως, υπήρχε ένα πρόβλημα ως προς τη μαζική παραγωγή της εφεύρεσης του Μπέρναρντ: Δεν υπήρχαν τα χρήματα.

Η τύχη ευνόησε τελικάτον Μπέρναρντ, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα κέρδισε 253.000 γερμανικά μάρκα στο λαχείο, ποσό που χρησιμοποίησε ως κεφάλαιο κίνησης για την επιχείρησή του.

Έτσι, το 1964, τα χαρακτηριστικά πορτοκαλί μπρατσάκια με την βαλβίδα, τις στρογγυλεμένες άκρες και την επίπεδη βάση που απέτρεπε την ολίσθηση στο νερό, κάνουν την εμφάνισή τους στην γερμανική αγορά με την ονομασία «BEMA».

Δείτε την φωτογραφία:



Ο δημιουργός της εφεύρεσης φυσικά έγινε εκατομμυριούχος, καθώς μόνο μέχρι το 1996 είχαν πουληθεί πάνω από 150 εκατομμύρια αυθεντικά BEMA σε όλο τον κόσμο, με τον αριθμό να αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Ο Μάρκβιτς τελικά έφυγε από τη ζωή το 2000, σε ηλικία 80 ετών. Λίγα χρόνια αργότερα η διοίκηση έμεινε στη γυναίκα του και το 2002 η εταιρεία πουλήθηκε στο «γκρουπ» Friedola.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου