Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 12, 2024

Νομοσχέδιο ΥΠΕΣ: Διευκολύνονται οι αποσπάσεις υπαλλήλων για συνυπηρέτηση συζύγων

Αλλαγές στο καθεστώς των αποσπάσεων δημοσίων υπαλλήλων στο πλαίσιο συνυπηρέτησης,

προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ που κατατέθηκε στη Βουλή. Συγκεκριμένα στο νομοσχέδιο με το τίτλο «Επιτάχυνση προσλήψεων μέσω Α.Σ.Ε.Π., σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων και λοιπές διατάξεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης», υπάρχουν τροποποιήσεις σχετικά με το συγκεκριμένο καθεστώς αποσπάσεων.



Τροποποιήσεις που αποτυπώνονται στο άρθρο 56 του νομοσχεδίου και διευκολύνουν αποφασιστικά τη διαδικασία της απόσπασης για συνυπηρέτηση στο τόπο στον οποίο απασχολείται ο/η σύζυγος της/του στο Δημόσιο.


Και αυτό γιατί θα μπορεί ο/η ενδιαφερόμενος/ενδιαφερόμενη να πάρει απόσπαση στην περιοχή που απασχολείται η/ο σύζυγος του/της –και μάλιστα μόνο εντός μηνός – όχι μόνο στο «στενό δημόσιο», αλλά γενικά στο Δημόσιο, ακόμα και αν δεν υπάρχουν ελλείψεις στην περιοχής φορέα υποδοχής, ενώ θα απαιτείται μόνο η απόφαση των αρμοδίων φορέων προέλευσης – υποδοχής και όχι η ταυτόχρονη απόφαση των συναρμοδίων Υπουργείων.


Συγκεκριμένα στο άρθρο 56, σημειώνεται:

Απόσπαση στο πλαίσιο συνυπηρέτησης – Τροποποίηση άρθρου 21 ν. 2946/2001






1. Το άρθρο 21 του ν. 2946/2001 (Α΄ 224), περί αποσπάσεων στο πλαίσιο συνυπηρέτησης, αντικαθίσταται ως εξής:1. Πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι, μόνιμοι ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που ανήκουν οργανικά στους φορείς του δημόσιου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται στην περ. α` της παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 4270/2014 (Α` 143), και είναι σύζυγοι ή συμβιούντες κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4356/2015 (Α`181) στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, των υπαλλήλων του κλάδου Πληρωμάτων Ασθενοφόρων του Εθνικού Κέντρου


Άμεσης Βοήθειας, καθώς και θρησκευτικών λειτουργών της Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος (ιερέων και διακόνων) που υπηρετούν ως διδάσκαλοι ή καθηγητές οποιασδήποτε βαθμίδας και με οποιοδήποτε γνωστικό αντικείμενο στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, επιτρέπεται να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση της διαδικασίας του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας, σε υπηρεσία στην περιοχή, όπου υπηρετεί ο σύζυγος ή συμβιών.

2. Η απόσπαση διενεργείται κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου και γνώμης του υπηρεσιακού συμβουλίου, του φορέα προέλευσης του υπαλλήλου, το οποίο εξετάζει κατά προτεραιότητα τις αιτήσεις αυτές και σε κάθε περίπτωση εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την περιέλευση της αίτησης στο συμβούλιο, και ολοκληρώνεται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων οργάνων. Αρνητική γνωμοδότηση δικαιολογείται μόνο για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο, που διαπιστώνεται και αιτιολογείται επαρκώς από το υπηρεσιακό συμβούλιο.».





2. Η παρ. 1 εφαρμόζεται και για τις εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος αιτήσεις συνυπηρέτησης.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου