Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Ιουλίου 27, 2021

Σε ύφεση η πυρκαγιά σε Σταμάτα-Διόνυσο - Η ενημέρωση Χαρδαλιά και η έκκληση Χρυσοχοΐδη




Σε ύφεση βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε το πρωί από τη Σταμάτα και επεκτάθηκε στη Ροδόπολη και τον Διόνυσο. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, ωστόσο, το μέτωπο προς την Πεντέλη είναι ασφαλές, όπως διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ανέφερε ότι η φωτιά ξεκίνησε σε περιοχή με δάσος και κατοικίες, νότια του νεκροταφείου της Σταμάτας και κατά την έναρξή της έπνεαν βόρειοι άνεμοι έξι μποφόρ με ριπές που ξεπερνούσαν τα επτά μποφόρ, με αποτέλεσμα η φωτιά να πάρει γρήγορα διαστάσεις.


Οι κάτοικοι της Σταμάτας, της Ροδόπολης και του Διονύσου, έλαβαν δύο sms μέσω του 112 για να ενημερωθούν για την πυρκαγιά, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να τους δοθούν οδηγίες σχετικά με την προσωπική τους ασφάλεια και των κατοικιών τους.


"Η επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση σε μία εξαιρετικά δύσκολη, αλλά και επικίνδυνη φωτιά", όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτή τη στιγμή παραμένουν στο σημείο και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 110 οχήματα, 12 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για συντονισμό, καθώς και εννέα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού.


Η κατάσταση είναι βελτιωμένη, περιέγραψε ο Νίκος Χαρδαλιάς και υπογράμμισε ότι συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ κλιμάκιο της Διεύθυνσης Εγκλημάτων Εμπρησμού βρίσκεται στην περιοχή για τη διερεύνηση των αιτιών και έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές υπόπτων. Οι δυνάμεις παραμένουν σε γενική επιφυλακή, πρόσθεσε.



Χρυσοχοΐδης: Είμαστε σε επιφυλακή, είναι πολύ δύσκολες ημέρες

Για "άμεση", "καθολική" και "στοχευμένη" κινητοποίηση έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που χαρακτήρισε τη φωτιά "πάρα πολύ δύσκολη" καθώς "μεταφερόταν από περιοχή σε περιοχή με τον αέρα με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και να δημιουργούνται νέα μέτωπα". Ο υπουργός μίλησε για πολύ γενναία μάχη των πυροσβεστών, καθώς οι φλόγες ήταν μέσα στις γειτονιές και υπογράμμισε ότι ελήφθησαν όλα τα μέτρα για να εκκενωθούν οικισμοί και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Όπως είπε, οι ανακριτικές Αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και εκτίμησε ότι πολύ σύντομα θα καταλήξουν σε συμπεράσματα.

"Θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση, αφοσίωση το περιβάλλον, τα πολύτιμα δάση μας, τους ευαίσθητους οικισμούς που βρίσκονται πέριξ των δασών, θα προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι "είμαστε σε επιφυλακή, είναι πολύ δύσκολες μέρες. Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση σε όλους "μην επιχειρείτε φωτιές στην ύπαιθρο" και κάλεσε να σταματήσει κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα "γιατί και τις επόμενες ημέρες δυστυχώς οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και ο κίνδυνος πυρκαγιάς πολύ υψηλός".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου