Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Οκτωβρίου 15, 2021

Τα 10 πιο μεγαλοπρεπη καστρα της Ελλαδας



Παραθαλασσια η χτισμενα σε ψηλους βραχους, με πετρινες τοξωτες γεφυρες, επιβλητικους πυργους και εντυπωσιακες οχυρωσεις, τα καστρα της Ελλαδας στεκουν αγερωχοι φρουροι στο περασμα των αιωνων, θυμιζοντας σε επισκεπτες και περαστικους την ιστορια του εκαστοτε προορισμου. Πραγματικα στολιδια στα ματια των ντοπιων, αλλα και των τουριστων, συγκαταλεγονται σε εκεινα τα στοιχεια που συμβαλλουν με τον δικο τους τροπο στην αναδειξη της πολιτιστικης κληρονομιας, καθως και της αδιαμφισβητητης ομορφιας του τοπου μας. Ξεχωρισαμε 10 απο αυτα που μας εκαναν κλικ, τοσο με το μεγαλειο, οσο και με την επιβλητικοτητα τους.
Παλαμηδι



Χτισμενο ανατολικα της πολης του Ναυπλιου, μολις 2,5 χλμ. απο το κεντρο της, σε εναν λοφο υψους 216 μετρων, το φρουριο του Παλαμηδιου στεκει αγερωχο στο περασμα του χρονου και παρατηρει τα τεκταινομενα στην αργολικη πρωτευουσα απο την εποχη της Ενετοκρατιας (χτιστηκε μεταξυ 1687-1715). Προκειται για ενα χαρακτηριστικο φρουριο μπαροκ, το οποιο αποτελειται απο 8 ξεχωριστους προμαχωνες και οφειλει το ονομα του στον ηρωα του Τρωικου Πολεμου Παλαμηδη, γιο του Ναυπλιου. Η ανεγερση του αρχισε το 1687 απο τους Ενετους, μετα απο μια μαχη με τους Οθωμανους για την καταληψη του λοφου. Τα αρχικα σχεδια ηταν του Μοροζινη, ενω συνεχιστηκαν απο τους Κορνερ και Γκριμανι, για να ολοκληρωθουν την περιοδο της Β’ Ενετοκρατιας απο τον Ενετο Γενικο Προβλεπτη του Στολου Αυγουστινο Σαγρεδο (1711-1714). Ο κεντρικοτερος απο τους συνολικα 8 προμαχωνες (ο καθενας μονος του μπορουσε να χρησιμοποιηθει για αμυνα η επιθεση) ηταν εκεινος τους Αγιου Ανδρεα, ο οποιος μαλιστα χρησιμοποιηθηκε και ως Φρουραρχειο. Εκτος απο τη σημαντικη παρουσια του σε αγωνες και μαχες, το φρουριο χρησιμοποιηθηκε και ως φυλακη μεχρι το 1925, με αρκετους πολιτικους και ποινικους κρατουμενους να εχουν περασει απο τα κελια του. Εδω μαλιστα φυλακιστηκε και το 1833 ο Θεοδωρος Κολοκοτρωνης, με την κατηγορια της εσχατης προδοσιας.



Καστρο Κορωνης



Πανω απο την μικρη πολη της Κορωνης, στο νοτιοδυτικο τμημα της Πελοποννησου, δεσποζει αγερωχο στο περασμα του χρονου το Καστρο της Κορωνης. Χτισμενο στην κορυφη του λοφου, δημιουργηθηκε κατα τους βυζαντινους χρονους στην τοποθεσια της αρχαιας Ασινης. Οι Βενετοι ηταν εκεινοι που το ανοικοδομησαν, βελτιωνοντας και τις οχυρωσεις του, και το επεκτειναν κατα τον 13ο αι., ενω με την κατακτηση της περιοχης απο τους Τουρκους, το καστρο της Κορωνης επεσε στην κυριαρχια των κατακτητων το 1500. Στα δομικα και αρχιτεκτονικα στοιχεια του, η κεντρικη εισοδος μοιαζει με μια μεγαλη, τετραγωνη κατασκευη, ενω για τη δημιουργια του τειχους χρησιμοποιηθηκαν πετρες και αρχαιο οικοδομικο υλικο.
Καστρο Μολυβου



Το δευτερο μεγαλυτερο και πιο αξιολογο καστρο της Λεσβου ειναι αυτο του Μολυβου, στο βορειο τμημα του νησιου. Προκειται για ενα εργο των Γατελουζων ηγεμονων, το οποιο υπεστη προσθηκες μεταγενεστερα απο τους Οθωμανους, καθως και πιο συγχρονες επισκευες, που δυσκολα μπορουν να διακριθουν, λογω της μεγαλης ομοιοτητας των υλικων που χρησιμοποιηθηκαν. Κατω απο τους δυο πυργους του εχουν βρεθει υπολειμματα της αρχαιας ακροπολης του 5ου αι. π.Χ., ενω σε αντιθεση με εκεινη των παλαιοχριστιανικων και βυζαντινων χρονων, δυστυχως δεν σωζεται τιποτα σημερα. Περι το 1373 (χωρις να υπαρχουν επιγραφικα η αλλα στοιχεια) τοποθετειται η ανοικοδομηση του απο την αρχη απο τους Γατελουζους. Το μεγαλυτερο μερος των σημερινων στοιχειων του καστρου αναγεται επι Τουρκοκρατιας, με την πρωτη φαση να τοποθετειται λιγο μετα το 1462, ενω η τελευταια χρονολογειται πριν τα μεσα του 18ου αι. Σημερα, το Καστρο του Μολυβου απαρτιζεται απο δεκα πυργους, ο καθενας με το μεταπυργιο του, δυο προπυργια, την ακροπολη στο βορειοανατολικο κομματι του, πεντε κτηρια στο εσωτερικο του και δυο προτειχισματα.
Καστρο της Νεραντζιας



Γνωστο και ως Καστρο της Κω, οφειλει το ονομα του στο γεγονος οτι η πολη της Κω φυτευτηκε με νεραντζιες και λεμονιες στα τελη του 14ου και τις αρχες του 15ου αιωνα. Το Καστρο της Νεραντζιας στην Ακτη Κουντουριωτη ανεγερθηκε στα τελη του 14ου αιωνα ως τμημα της οχυρωσης που οικοδομησαν οι Ιωαννιτες Ιπποτες. Αποτελειτο απο δυο οχυρωμενους περιβολους, ειχε ορθογωνιο σχημα και σε καθε μια απο τις 4 γωνιες του πλαισιωνοταν απο εναν ψηλο πυργο. Για τη δημιουργια του χρησιμοποιηθηκαν αρκετα αρχιτεκτονικα μελη της αρχαιας πολης της Κω και του Ασκληπιειου, τα οποια ειναι ορατα εντοιχισμενα σε διαφορα τμηματα του μεχρι και σημερα.
Φρουριο Φορτετζας



Χτισμενο στον λοφο του Παλαιοκαστρου, πανω απο το δυτικο τμημα της πολης του Ρεθυμνου, το βενετσιανικο φρουριο της Φορτετζας στεκει αγερωχος φρουρος της πολης απο το 1573, οποτε και οικοδομηθηκε απο τους Ενετους. Ορατο απο καθε γωνια της πολης, προσφερει πανοραμικη θεα τοσο στο Ενετικο Λιμανι, οσο και στην υπολοιπη πολη του Ρεθυμνου. Σκοπος της δημιουργιας του δεν ηταν αλλος απο την προστασια της πολης απο τις επιδρομες του πειρατη Ολουτζ Αλη. Μεσα στο καστρο, ωστοσο, μετα το περας των εργασιων το 1580, εγκατασταθηκε μονο η βενετσιανικη φρουρα, καθως ο χωρος ηταν αρκετα μικρος για να χωρεσουν ολες οι κατοικιες της πολης. Με την καταληψη της πολης απο τους Τουρκους μετα το 1646, το φρουριο δεν υπεστη πολλες αλλοιωσεις απο την αρχικη του μορφη. Ωστοσο, εγιναν καποιες συμπληρωματικες προσθηκες στις επιχωματωσεις και στον περιβολο του φρουριου.
Παλαιο Φρουριο Κερκυρας



Το Παλαιο Φρουριο, γνωστο κι ως Φορτετζα, δεσποζει στην ανατολικη πλευρα της πολης, σε φυσει οχυρη θεση, που επι Ενετοκρατιας (15ος αιωνας) μετατραπηκε για αμυντικους λογους απο χερσονησο σε νησιδα με την κατασκευη ταφρου. Θα το βρειτε στην ακρη της Σπιαναδας, σε αποσταση λιγων λεπτων απο το Λιστον. Με το που διασχισετε τη γεφυρα, πανω απο την τεχνητη ταφρο, την Κοντρα Φοσσα, και περασετε την επιβλητικη του κεντρικη πυλη, θα νιωσετε αυτοματα οτι πραγματοποιειτε ενα γοητευτικο ταξιδι στο παρελθον. Οι αρχικες μεσοβυζαντινες οχυρωσεις στο δικορυφο βραχο συμπληρωθηκαν τον 13ο-14ο αιωνα, ενω τον 15ο-16ο αιωνα τα τειχη αντικατασταθηκαν απο οχυρωσεις των Ενετων. Απο τις αρχες του 16ου αιωνα, η οχυρωμενη νησιδα αποτελεσε στρατιωτικο και διοικητικο κεντρο. Επι Αγγλοκρατιας (1815-1864) πραγματοποιηθηκαν νεα αμυντικα εργα και οικοδομηθηκαν νεα κτιρια. Τα σημαντικοτερα μνημεια στον χωρο του Παλαιου Φρουριου ειναι η κεντρικη πυλη, οι προμαχωνες Σαβορνιαν, Μαρτινενγκο και Μανδρακιου, οι Πυργοι της Ξηρας και της Θαλασσας, η εκκλησια του Αγιου Γεωργιου, το κτηριο των φυλακων, οι αγγλικοι στρατωνες και το αγγλικο στρατιωτικο νοσοκομειο.
Eνετικο Φρουριο Κουλες



Στην εισοδο του ενετικου λιμανιου του Ηρακλειου, το ενετικο φρουριο Κουλες αποτελει ενα απο τα πιο πολυφωτογραφημενα και φημισμενα μνημεια της πολης. To «Φρουριο στη Θαλασσα», οπως ειναι η μεταφραση του απο το Castello a Mare η Rocca a Mare (συμφωνα με την ενετικη ονομασια του) εχει διατηρησει το ονομα του απο την τουρκικη λεξη Su Kulesi. Δημιουργηθηκε το 1523-1540, σε θεση παλαιοτερου φρουριου που υπεστη σοβαρες ζημιες μετα απο δυνατο σεισμο το 1303, με σκοπο να προστατευσει την πολη απο τις επιθεσεις των εχθρων, ενω το 1669, μαζι με την υπολοιπη Κρητη, επεσε στα χερια των Τουρκων κατακτητων. Αρχιτεκτονικα αποτελειται απο δυο τμηματα: το νοτιοδυτικο (παραλληλογραμμο και ψηλοτερο) και το βορειοανατολικο (σε σχημα ελλειψης και λιγο πιο χαμηλο), ενω ειχε τρεις πυλες εισοδου, με κυρια αυτη στο δυτικο τμημα του.
Παλατι Μεγαλου Μαγιστρου



Καστρο μεσα σε Καστρο, το σπουδαιοτερο μνημειο απο την εποχη της κυριαρχιας του ταγματος των Ιπποτων του Αγιου Ιωαννη στο νησι της Ροδου, το Παλατι του Μεγαλου Μαγιστρου εμφανιζεται εντυπωσιακο και επιβλητικο αφου ανηφορισετε την οδο Ιπποτων στη Μεσαιωνικη Πολη της Ροδου. Χτισμενο στη θεση της κατω Ακροπολης της Αρχαιας Ροδου, στην αρχικη θεση του ναου του Θεου Ηλιου, το παλατι δημιουργηθηκε τον 14ο αιωνα απο τους ιπποτες του Αγιου Ιωαννη, προκειμενου να αποτελεσει την προσωπικη κατοικια του Μεγαλου Μαγιστρου, λειτουργωντας ταυτοχρονα και ως το διοικητικο κεντρο της πολης. Το παλατι καταστραφηκε το 1856 μετα απο μια ισχυρη εκρηξη πυριτιδας και ανακατασκευαστηκε το 1940 απο τους Ιταλους, οι οποιοι ακολουθησαν τα αρχικα σχεδια του, και αποτελεσε το διοικητηριο και την κατοικια του Ιταλου διοικητη.
Καστρο Μεθωνης



Χτισμενο το 1209 απο τους Ενετους, στο νοδιοδυτικοτερο ακρο της Πελοποννησου, το Καστρο της Μεθωνης ειναι ενα απο τα μεγαλυτερα οχυρωματικα εργα της Μεσογειου, καταλαμβανοντας μια εκταση περιπου 93 στρεμματων. Οι τρεις πλευρες του βρεχονται απο τη θαλασσα, ενω η βορεια ειναι εκεινη που το συνδεει με την ξηρα, η οποια μαλιστα ειναι ισχυρα οχυρωμενη απο μια ακροπολη. Για να προσεγγισει κανεις το καστρο θα πρεπει να διαβει την ακρως εντυπωσιακη πετρινη γεφυρα με τα 14 τοξα (οι Ενετοι με τη συγκεκριμενη αντικατεστησαν την προϋπαρχουσα, ξυλινη γεφυρα). Στα σημαντικοτερα αξιοθεατα του καστρου συγκαταλεγονται επισης οι προμαχωνες Loredan και Bembo, τμηματα της βυζαντινης εκκλησιας της Αγιας Σοφιας, το εκκλησακι της Αγιας Σωτηρας –χτισμενο το 1830 απο το γαλλικο απελευθερωτικο σωμα, λειτουργει μεχρι και σημερα–, η στηλη Μοροζινι, οικοσημα, επιγραφες, θυρεοι καθως και λειψανα δυο οθωμανικων λουτρων.
Καστρο Χωρας Κυθηρων



Χτισμενο τον 16ο αι. απο τους Βενετους, το Καστρο της Χωρας των Κυθηρων, σε υπερυψωμενο, βραχωδες σημειο, ειναι ενα απο τα πιο χαρακτηριστικα αξιοθεατα του νησιου. Γνωστο και ως «Ματι της Κρητης», λογω της τοποθεσιας του, που βλεπει προς τη Μεγαλονησο, δημιουργηθηκε συμφωνα με πηγες πανω σε καποιο βυζαντινο φρουριο που προϋπηρχε στο ιδιο σημειο απο τον 13ο αι. Βασικο χαρακτηριστικο του το γεγονος οτι τοσο εντος, οσο και εκτος των τειχων του συναντωνται αρκετοι ναοι, οι οποιοι χρονολογουνται τον 15ο αι. Πιο σημαντικος απ’ ολους, εκεινος της Παναγιας της Μυρτιδιωτισσας, η οποια μαλιστα θεωρειται και η προστατιδα του νησιου. Στο εσωτερικο του καστρου βρισκονται επισης οι φυλακες, μια πελωρια στερνα με θολους και τοξα, ερειπια απο διωροφες κατοικιες, η πυριτιδαποθηκη, ο ναος του Παντοκρατορα (διακρινεται για τις παλιες τοιχογραφιες του) και το Παλατι των Προβλεπτων, οπου σημερα φιλοξενειται το Ιστορικο Αρχειο των Κυθηρων με σημαντικα εγγραφα απο το 1560. Στα συν, η πανοραμικη θεα στο Καψαλι, το επινειο της Χωρας των Κυθηρων, στο μικρο νησακι Χυτρα, τα Αντικυθηρα και στην Κρητη (ειναι ορατη, καιρου επιτρεποντος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου