Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 26, 2021

Ατλαντας υψους 1,75 μετρων!




Ο Ατλας Klencke, που δημοσιευθηκε για πρωτη φορα το 1660, ειναι ενας απο τους μεγαλυτερους του κοσμου. Εχει υψος1,75 μ. και 1,9 μετρα πλατος οταν ειναι ανοιχτος, ενω ειναι τοσο βαρυς που η Βρετανικη Βιβλιοθηκη χρειαζεται εξι ατομα για να τον μεταφερει. Προκειται για εναν παγκοσμιο ατλαντα, αποτελουμενο απο 37 χαρτες απο τις ηπειρους και τα διαφορα ευρωπαϊκα κρατη, που μπορουν να αφαιρεθουν και να τοποθετηθουν στον τοιχο.



Ο Ολλανδος πριγκηπας John Maurice του Nassau θεωρειται πως ειναι ο δημιουργος του, ενω περιεχει χαρακτικα απο τους καλλιτεχνες Blaude και Honduus. Παρουσιαστηκε το 1660 απο μια ομαδα Ολλανδων εμπορων, υπο την ηγεσια του καθηγητη Johannes Klencke, στον βασιλια Καρολο Β’ της Αγγλιας, για να σηματοδοτησει την αποκατασταση του στον θρονο.



Το 1828 ο βασιλιας Γιωργος ΙΙΙ τον εδωσε στο Βρετανικο Μουσειο, ενω τη δεκαετια του 1950 ανασυνδεθηκε και αποκατασταθηκε. Σημερα βρισκεται στο τμημα Antiquarian Mapping της Βρετανικης Βιβλιοθηκης στο Λονδινο. Μεχρι το 2012 θεωρηθηκε ως ο μεγαλυτερος ατλαντας του κοσμου, οταν ο Αυστραλος εκδοτης Gordon Cheers παρουσιασε ενα νεο ατλαντα που ονομαζεται Earth Platinum, ο οποιος ειναι μεγαλυτερος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου