Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 03, 2021

Η Ρώμη της Αμερικής - Η πραγματική πόλη των θεών





Στην αιχμή του, γύρω στο 200 μ.Χ., το Teotihuacan αριθμούσε πληθυσμό άνω των 125.000 κατοίκων. Είχε εκατοντάδες ναούς και παλάτια και τρεις τεράστιες πυραμίδες που πήραν το όνομά τους από τον Ήλιο, τη Σελήνη και το Φτερωτό Φίδι. Τα ερείπια αυτού του πολιτισμού που συχνά αναφέρονται και ως Ρώμη της Αμερικής, βρίσκονται μόλις 50 χιλιόμετρα (31 μίλια) βορειοανατολικά της σύγχρονης πόλης του Μεξικού.


Άποψη του Teotihuacan, Μεξικό.

Πόλη των Θεών

Μέχρι τη στιγμή που οι Αζτέκοι ήρθαν στη σκηνή, στις αρχές του 14ου αιώνα μ.Χ., η αρχαία μητρόπολη ήταν ήδη ερειπωμένη, οι μεγάλες πυραμίδες της καλύπτονταν από θάμνους και βλάστηση. Χωρίς αμφιβολία, οι Αζτέκοι είχαν τις ίδιες ερωτήσεις τις οποίες κάθε σύγχρονος επισκέπτης αντιμετωπίζει σήμερα. Ποιοι ήταν οι μυστηριώδεις κατασκευαστές του Teotihuacan και από πού προέρχονταν; Για τους Αζτέκους, η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τους ίδιους τους Θεούς.


Μια τοιχογραφία που δείχνει αυτό που έχει χαρακτηριστεί ως ο μεγάλος θεός του Teotihuacan.

Οι θρύλοι τους έλεγαν για την άφιξη σοφών από μια χώρα πέρα από τη θάλασσα: «Λένε ότι ήρθαν σε αυτή τη γη για να την κυβερνήσουν», έγραψε ο Ισπανός χρονικογράφος Μπερναρντίνο ντι Σαχαγκούν:

"Ήρθαν από τη θάλασσα με πλοία, πολλά από αυτά, άραξαν στην ακτή, στα βόρεια… από εκεί συνέχισαν, αναζητώντας τα λευκά βουνά, με επικεφαλής τους ιερείς τους και τη φωνή των θεών τους. Τελικά έφτασαν στο μέρος που αποκαλούσαν Tamoanchan… και εκεί εγκαταστάθηκαν για λίγο… οι σοφοί τους έφυγαν, πήγαν ξανά στις βάρκες τους… φέρνοντας μαζί τους όλα τα ιερά βιβλία τους και τις ιερές εικόνες τους"

Η ταυτότητα του Teotihuacan των θρύλων των Αζτέκων και της Nahua, αποτέλεσε πηγή συνεχούς συζήτησης μεταξύ των ιστορικών: Η μεγάλη πόλη του Teotihuacan κυριολεκτικά προέκυψε από την ομίχλη της μεσοαμερικανικής προκλασικής περιόδου ως τέλεια προγραμματισμένη πόλη, με πλήρως ανεπτυγμένη αρχιτεκτονική και προηγμένη αστρονομία, μαθηματικά και ημερολόγιο.

Τα ερείπια που σώζονται σήμερα καθιστούν απόλυτα σαφές, ότι στη μακρά ακολουθία κατασκευής του χώρου, τα πρώτα στρώματα δείχνουν σχεδόν πάντα τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα τους.

Μεγαλιθικοί Οικοδόμοι και η Λεωφόρος των Νεκρών

Ο σύγχρονος επισκέπτης του Teotihuacan δύσκολα θα βρει στοιχεία για την αρχική «Πόλη των Θεών», όπως αυτή αναφέρεται στους μύθους των Αζτέκων. Ωστόσο, κάποιος πρέπει να περπατήσει όχι πολύ πιο μακριά από το μονοπάτι των τουριστών κατά μήκος της λεωφόρου των νεκρών μήκους 4 χιλιομέτρων (2,5 μιλίων) για να βρει αποδείξεις για ένα πολύ πιο μυστηριώδες και ακόμη ανεξερεύνητο παρελθόν.


Μεγαλιθικά πέτρινα τετράγωνα διάσπαρτα στην περιοχή της πυραμίδας των Φτερωμένων Φιδιών στο Teotihuacan. (Φωτογραφίες από τον Marco M. Vigato)



Είναι αλήθεια ότι ορισμένες από τις προσόψεις ήταν αρχικά από γύψο και μάρμαρο και βαμμένες, αλλά αυτές έχουν ξεθωριάσει ή εξαφανιστεί, έτσι ώστε η εντύπωση της μνημειακότητας ακόμη και των μεγαλύτερων πυραμίδων να εξαφανιστεί αμέσως μόλις κάποιος εξετάσει αυτές τις δομές από πιο κοντινή απόσταση.


Παράδειγμα υπερ-επιβλητικών κτιρίων σε συγκρότημα που βρίσκεται κατά μήκος της Λεωφόρου των Νεκρών (Φωτογραφία από τον Marco M. Vigato)


Μεγαλιθική πέτρινη κεφαλή. (Φωτογραφία από τον Marco M. Vigato)

Ως εκ τούτου, είναι ακόμη πιο εκπληκτικό να βρούμε στοιχεία μεταξύ των πρώτων στρωμάτων κατασκευής ενός εντελώς διαφορετικού στυλ αρχιτεκτονικής που χρησιμοποιεί τεράστια, λεπτά κομμένα και γυαλισμένα κομμάτια πέτρας, τα οποία θα μπορούσαν κάλλιστα να ονομαστούν μεγαλιθικά.

Ένα μέρος αυτών των προηγούμενων μεγαλιθικών δομών μπορεί να εκτιμηθεί στη δυτική όψη της πυραμίδας των Φτερωτών Φιδιών. Εδώ, μια μνημειώδης πρόσοψη από λεπτή γλυπτή πέτρα αποκαλύφθηκε σε μια μεταγενέστερη περίοδο πλατφόρμας «adosada», η οποία προστέθηκε στην πυραμίδα κάποια στιγμή κατά τον 4ο αιώνα μ.Χ. Ακόμα προβληματισμό προκαλεί ένας αριθμός τεράστιων λίθων που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μια μικρή πλατεία προς το πίσω μέρος της πυραμίδας. Αυτές οι πέτρες φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετικού είδους, ακόμη και σε σχέση με εκείνες που καλύπτουν τη δυτική πρόσοψη της πυραμίδας.


Μνημειακή γλυπτή πρόσοψη στη δυτική πλευρά της πυραμίδας των Φτερωμένων Φιδιών. (Φωτογραφία από τον Marco M. Vigato)

Όχι μόνο είμαστε εδώ αντιμέτωποι με μερικούς πραγματικά γιγαντιαίους μονόλιθους, αλλά και το είδος της πέτρας και της κατασκευής φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετικό και πολύ ανώτερο από οποιοδήποτε, από τα άλλα εκτεθειμένα τμήματα του πέτρινου περιβλήματος της πυραμίδας.


Νοτιοδυτική γωνία της πυραμίδας των Φτερωτών Φιδιών, όπου η παλαιότερη φάση κατασκευής και πολλά μεγαλιθικά πέτρινα τετράγωνα είναι ορατά κάτω από την μετέπειτα εξέδρα «adosada». (Φωτογραφία από τον Marco M. Vigato)

Για τη θέση τους σε μια περιοχή που κανονικά είναι απαγορευμένη για τους επισκέπτες, αυτοί οι μονόλιθοι έχουν μέχρι στιγμής σπανίως δημοσιευθεί ή εξεταστεί από οδηγούς ή σχετικές δημοσιεύσεις για το Teotihuacan. Φαίνεται, εξάλλου, να υπάρχει μια γενική ακαδημαϊκή σιωπή σχετικά με την ηλικία τους, και τις στιλιστικές διαφορές τους.

Περίεργοι Μονόλιθοι

Τα μεγαλιθικά πέτρινα τετράγωνα, πολλά από τα οποία καλύπτονται από γλυπτά, φαίνεται να έχουν πεταχτεί χωρίς ιδιαίτερη σειρά ως υλικό πλήρωσης για την κατασκευή του κύριου πυραμιδικού σώματος, το οποίο πιστεύεται ότι χρονολογείται από τον 2ο αιώνα μ.Χ. Μεταξύ αυτών είναι μερικά κολοσσιαία κεφάλια φιδιών, μήκους άνω των δύο μέτρων (6,5 ποδιών) και βάρους περίπου 4 τόνων, καθώς και μερικοί περίεργοι μονόλιθοι σε σχήμα U, με βάρος που πιθανώς να υπερβαίνει τους 10 τόνους. Η γενική τους κατασκευή είναι εξαιρετικά ακριβής, με περίπλοκες κοίλες και κυρτές επιφάνειες και τέλεια επίπεδες πλευρές.

Ο βράχος στον οποίο ήταν σκαλισμένα τα μεγαλύτερα μεγαλιθικά πέτρινα τετράγωνα είναι ένα είδος εξαιρετικά συμπαγούς γκρίζου ανδεσίτη. Μια πετρογραφική μελέτη παρόμοιων κολοσσιαίων γλυπτών ανδεσίτων από το Teotihuacan από τους Robert Heizer και Howell Williams έδειξε την πιθανότερη πηγή του ανδεσίτη που χρησιμοποιήθηκε στο Teotihuacan ως το όρος Tlaloc, κοντά στο Pueblo του San Miguel Coatlinchan - μια απόσταση 25 χιλιομέτρων (15,5 μίλια) από τον τελετουργικό χώρο. Αυτή είναι σίγουρα η πηγή της πέτρας που χρησιμοποιήθηκε για το μεγαλύτερο μονόλιθο που βρέθηκε στο Teotihuacan, την κολοσσιαία Diosa del Agua ή «Θεά του Νερού», η οποία εκτιμάται ότι ζυγίζει πάνω από 25 τόνους.

Με βάση τις στιλιστικές αναλογίες με τους άλλους μονόλιθους του Teotihuacan, ο Heizer και ο Williams κατέληξαν επίσης ότι ένα τεράστιο, ημιτελές γλυπτό που βρέθηκε στο λατομείο κοντά στο Coatlinchan προοριζόταν να μεταφερθεί στο Teotihuacan. Το άγαλμα, γνωστό ως μονόλιθος του Coatlinchan, είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Αμερική, με εκτιμώμενο βάρος πάνω από 200 τόνους. Έχει μήκος 7,1 μέτρα, πλάτος 3,8 μέτρα και πάχος τέσσερα μέτρα. Η μεταφορά του στην Πόλη του Μεξικού (όπου βρίσκεται τώρα μπροστά από το Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας) το 1964 απαιτούσε ένα ειδικά σχεδιασμένο τρακτέρ 112 τροχών. Όταν κατασκευάστηκε, το γλυπτό θα είχε μεταφερθεί σε σχεδίες στη λίμνη Texcoco και στη συνέχεια σε κυλίνδρους ή έλκηθρα μέχρι τον τελικό του προορισμό.


Ο μεγάλος μονόλιθος του Coatlinchan ακόμα στα λατομεία, πριν από την απομάκρυνση και τη μεταφορά του στην Πόλη του Μεξικού. (Πηγή: Robert F. Heizer, Howell Williams, Stones used for colosal sculpture at or near Teotihuacan, Contributions of the University of California Archaeological Research Facility, 1965)

Η ημιτελής κατάσταση του μονόλιθου του Coatlinchan και των αμέτρητων μεγαλιθικών λίθων που βρίσκονται διάσπαρτα γύρω από την περιοχή του Teotihuacan υποδηλώνουν την ξαφνική άφιξη και αναχώρηση μιας πολύ προηγμένης τεχνικά ελίτ: Κατά τους επόμενους αιώνες, η κατασκευή ξανάρχισε και συνεχίστηκε στο Teotihuacan (αν και σε πολύ πιο σκληρή μορφή), ανακυκλώνοντας πολλές από τις μεγαλιθικές πέτρες και κατασκευές που άφησαν πίσω τους οι αρχικοί κατασκευαστές.


Μεγαλιθικά πέτρινα τετράγωνα διάσπαρτα στην περιοχή της πυραμίδας των Φτερωμένων Φιδιών στο Teotihuacan. (Φωτογραφίες από τονMarco M. Vigato)


Μεγαλιθικά πέτρινα τετράγωνα διάσπαρτα στην περιοχή της πυραμίδας των Φτερωμένων Φιδιών στο Teotihuacan. (Φωτογραφίες από τονMarco M. Vigato)


Μεγαλιθικά πέτρινα τετράγωνα διάσπαρτα στην περιοχή της πυραμίδας των Φτερωμένων Φιδιών στο Teotihuacan. (Φωτογραφίες από τονMarco M. Vigato)

Ένας κρυμμένος υπόγειος κόσμος

Τα μεγαλιθικά και τα κολοσσιαία γλυπτά μπορεί να μην είναι τα μόνα κατάλοιπα που άφησαν πίσω τους οι αρχικοί κατασκευαστές του Teotihuacan, γιατί ένα τεράστιο δίκτυο τούνελ εκτείνεται κάτω από μεγάλο μέρος της αρχαίας τοποθεσίας. Η πραγματικότητα αυτού του τεράστιου και ακόμη σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητου δικτύου μόλις πρόσφατα ήρθε στο φως. Σε ένα επόμενο άρθρο, θα εξερευνήσουμε ένα μέρος αυτών των σηράγγων σε αναζήτηση ιχνών που άφησαν πίσω τους οι μυστηριώδεις κατασκευαστές του.



Το είδαμε εδω 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου