Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.

Σεπτεμβρίου 11, 2021

Γιατι δεν πρεπει να στεγνωνετε ποτε τα ρουχα μεσα στο σπιτι


 Το στεγνωμα των ρουχων μεσα στο σπιτι ενεχει κινδυνο για την υγεια σας, συμφωνα με ερευνα, που πραγματοποιηθηκε απο την Σχολη Αρχιτεκτονων Mackintosh στην Σκωτια.


Στην ερευνα αποδειχτηκε οτι πολλα σπιτια ειχαν παρα πολλη υγρασια στους εσωτερικους τους χωρους.

Εως ενα τριτο αυτης της υγρασιας αποδιδεται στο γεγονος οτι κατα τους φθινοπωρινους και χειμερινους μηνες, πολλοι ανθρωποι επιλεγουν να απλωνουν τα φρεσκοπλυμμενα ρουχα τους για στεγνωμα μεσα στο σπιτι με τα παραθυρα κλειστα λογω βροχης/παγωνιας.

Οι ερευνητες προτρεπουν -μεσα απο την ερευνα τους- τους κατασκευαστες σπιτιων να προβλεπουν ειδικους χωρους στο σπιτι οπου οι κατοικοι θα μπορουν να απλωνουν τα ρουχα τους χωρις να εχουν προβληματα υγειας.

Μια μελετη σε 100 σπιτια της Γλασκωβης εδειξε οτι το 87% των κατοικων απλωνει τα ρουχα του για στεγνωμα στους εσωτερικους χωρους, οταν κανει κρυο.


Ακαρεα σκονης


Η επικεφαλης της ερευνας, Rosalie Menon, ανεφερε οτι οι ανθρωποι δεν γνωριζουν ποση υγρασια προστιθεται στον αερα που αναπνεουν οταν το κανουν αυτο. Διευκρινισε οτι απο ενα και μονο “πλυντηριο” (μια δοση πλυσιματος δηλαδη) εκπεμπονται δυο λιτρα νερου στην ατμοσφαιρα του σπιτιου οταν τα ρουχα στεγνωνουν μεσα σε αυτο.


Συνολικα το 75% των σπιτιων ειχαν επιπεδα υγρασιας, τα οποια ευνοουν σε μεγαλο βαθμο την αναπτυξη των ακαρεων της σκονης. Παρατηρηθηκε επισης μια ισχυρη συσχετιση μεταξυ του στεγνωματος των ρουχων και της εξαπλωσης της μουχλας σε πολλα σημεια του σπιτιου.


Μουχλα


Ενα ιδιαιτερο ειδος σπορων μουχλας, που ειναι γνωστο οτι προκαλει μολυνσεις των πνευμονων σε ατομα με εξασθενημενο ανοσοποιητικο συστημα, βρεθηκε στο 25% των σπιτιων που ερευνηθηκαν.


Οι ερευνητες θελουν να δουν ειδικους χωρους στεγνωματος να δημιουργουνται σε καθε σπιτι. Αλλιως, θα πρεπει τουλαχιστο το στεγνωμα να γινεται σε ενα δωματιο με κλειστη την πορτα προς το υπολοιπο σπιτι και ανοιχτο το παραθυρο προς τα εξω.


Η δρ Menon δηλωσε: “Οι χωροι αυτοι θα πρεπει κανονικα να εχουν ανεξαρτητη θερμανση και εξαερισμο”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου