Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα των άρθρων -Τα δημοσιεύματα στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν τους συγγραφείς.


Σεπτεμβρίου 27, 2021

Πως να μην ξεχναμε τα ονειρα μας οταν ξυπναμε


 Οι ανθρωποι που δηλωνουν απογοητευμενοι απο το ποσο λιγο θυμουνται τα ονειρα τους η που ισχυριζονται οτι δεν βλεπουν ονειρα, τεινουν να υιοθετουν παρομοιες συνηθειες στον υπνο.

Υπαρχει καποιος τροπος να αλλαξει αυτο; αναρωτιουνται πολλοι. Φυσικα! Πριν κοιμηθουμε καλο ειναι να πιουμε τρια γεματα ποτηρια νερο – οχι μπυρα η κρασι. Η ποσοτητα του νερου καταστελλει το 5ο σταδιο του υπνου – γνωστο και ως REM (υπνος γρηγορων κινησεων των ματιων) με αποτελεσμα να ξυπνησουμε για να παμε στην τουαλετα. Ξυπνωντας στη φαση αυτη, συνηθως θυμομαστε ξεκαθαρα τα ονειρα μας, υποστηριζει μελετη της Ιατρικης Σχολης του Χαρβαντ, την οποια δημοσιευουν οι New York Times.


Ο επικεφαλης της μελετης, αναπληρωτης καθηγητης Ψυχιατρικης της Ιατρικης Σχολης του Χαρβαρντ, Ρομπερτ Στικγκολντ, συνιστα επισης να επαναλαμβανουμε τρεις φορες τη φραση «θα θυμηθω τα ονειρα μου» πριν πεσουμε για υπνο και να κραταμε ενα σημειωματαριο και ενα στιλο διπλα στο κρεβατι.

«Οταν πεφτουμε για υπνο ολα τα γεγονοτα της ημερας περνανε απο το μυαλο μας. Εξελικτικα ειναι μια περιοδος κατα την οποια ο εγκεφαλος προσπαθει να καταλαβει τι να επεξεργασθει οταν αποκοιμηθει. Βαζοντας το «να θυμηθω τα ονειρα μου» στη λιστα, ενδεχεται να τα θυμηθουμε.

Ξυπνωντας δεν πρεπει να ανοιξουμε τα ματια, ουτε να κουνηθουμε, ουτε να πουμε οτιδηποτε -καθε αισθητηριακη αντιληψη η κινηση τεινει να εξαφανισει την αναμνηση ενος ονειρου. «Εαν γυρισεις στο πλαϊ και πεις στον/στην συντροφο τους οτι μολις ειδες ενα ωραιο ονειρο, αμεσως θα το χασεις απο τη μνημη», λεει ο Στικγκολντ. Μας συμβουλευει λοιπον να παραμεινουμε μισοκοιμισμενοι και να προσπαθουμε να το κρατησουμε στη μνημη μας. Με τη διαδικασια αυτη, λεει ο αμερικανος ψυχιατρος, η μνημη αποθηκευεται με διαφορετικο τροπο και ετσι το ονειρο παραμενει ζωντανο. Αλλη μια συμβουλη ειναι να «βυθιστουμε» παλι στο ονειρο και να συλλεξουμε ολο και περισσοτερες λεπτομερειες.


Για δυο εβδομαδες, μας παροτρυνει ο Στικγκολντ, να λεμε στον εαυτο μας: «θυμησου τα ονειρα σου»! Επειτα απο μια τετοια «εξασκηση», προβλεπω, λεει ο αμερικανος ψυχιατρος, τουλαχιστον το 80% των ανθρωπων που συνηθως λενε οτι δεν ονειρευονται, πλεον θα μπορουν να το κανουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου